Allt du behöver veta om ny teknik

Share

#139 – Intergalaktiskt: Jupiter – vad ska vi göra vid den ogästvänliga gasjätten egentligen?

Season 3, Ep. 139

Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? 


Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? 


Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? 


Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? 


Till sin hjälp har Viktor Krylmark och Bill Burrau projektledare och forskare från den europeiska rymdorganisationen och svenska Institutet för rymdfysik. 


Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  

viktor.krylmark@nyteknik.se 

bill.burrau@nyteknik.se 

 

Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 


Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  

viktor.krylmark@nyteknik.se 

bill.burrau@nyteknik.se 

 

Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 

More Episodes

 • 150. #150 – Elina Berglund Scherwitzl blev pionjär inom femtech, nu följer jättarna efter

  45:20
  I avsnittet möter vi Elina Berglund Scherwitzl, vd och medgrundare av preventivmedelsappen Natural Cycles.Ursprungsidén till Natural Cycles föddes när partikelfysikern Elina Berglund Scherwitzl själv letade efter ett effektivt och mer naturligt alterntiv till hormonella preventivmedel.  I avsnittet berättar Elina Berglund Scherwitzl om sin tid som forskare på Cern där hon var med och upptäckte Higgs-partikeln 2012, hur synen på femtech, alltså teknik som fokuserar på kvinnors hälsa, har förändrats under det senaste decenniet och hur det kändes att hamna mitt i en mediestorm när Natural Cycles-appen anmäldes till Läkemedelsverket.  Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag. Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer. 
 • 149. #149 – Intergalaktiskt: Kan du ens något om djur i rymden?

  32:32
  Det är otroliga mängder djur som har skickats upp till rymden genom åren – vilka är pionjärerna?Nytt avsnitt av Ny Tekniks populära rymdpodd Intergalaktiskt – och det är dags för quiz! Det är Bill Burrau som läst på om djur i rymden och nu bestämt sig för att grilla poddkollegan Viktor Krylmark, som gör sitt bästa för att inte göra bort sig.  Hur kan t ex ledtrådarna ”en snabbt jobbande bonde” och ”Barry White” leda till ett av svaren? Missa inte veckans rafflande avsnitt av Intergalaktiskt. Om du som lyssnar drar in fler poäng än Viktor, hör gärna av dig via mejl till någon av oss. Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på kanalen. Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:   viktor.krylmark@nyteknik.se  bill.burrau@nyteknik.se    
 • 148. #148 – Innovatörens smärtfria förband blev Mölnlyckes miljardsuccé – startade i köket

  01:22:25
  Tack vare innovatören Tomas Fabo har miljontals patienter sluppit att plågas för att sår fastnar i förband. Hans tidigare arbetsgivare Mölnlycke har under åren sålt fler än fyra miljarder så kallade Safetac-förband baserade på hans innovation, ett mjukt silikonmaterial som fäster mot huden men inte i sår.Tomas Fabo labbade med sönderklippta strumpbyxor och kladdiga geler hemma i köket – och lade grunden till en stor internationell försäljningsframgång för Mölnlycke. I Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen, som görs i samarbete med Sveriges Ingenjörer, berättar Tomas Fabo hur han lotsade sina smärtfria sårförband från idé till succé.Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag. Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.Kontakt: redaktionen@nyteknik.se
 • 147. #147 – I rymden kan ingen höra dig strejka

  40:32
  “Varför ska vi åka till rymden?”, ”vem får åka?”, ”vad händer om jag blir sjuk?” och ”hur hanterar man brott?” är några av frågorna som diskuteras i boken “Off-Earth" som nyligen publicerades av MIT press.  Bakom boken som tar upp etiska frågeställningar i rymdmiljö står astrofysikern Erika Nesvold. Det var i samband med ett Nasaprojekt om planetärt försvar 2016 i Silicon Valley som hon fick grundtanken som senare skulle leda till boken. Som svar på sina frågor fick hon hela tiden höra att “vi oroar oss för det senare”.  Erika Nesvold gästar Intergalaktiskt med Viktor Krylmark och Bill Burrau och det diskuteras bland annat hur man ska se till att arbetare vid framtidens gruvbrytning i rymden ska kunna stå upp för sina rättigheter. Vågar man strejka om luften man andas tillhandahålls av arbetsgivaren? I det senaste avsnittet får du kanske inga svar, men däremot spännande frågor att ta med dig när du grubblar på framtida rymdäventyr.   Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 
 • 146. #146 – Emil Eifrém skapade grafdatabas-bolaget Neo4j som världens techjättar inte kan få nog av

  58:31
  I det här avsnittet av Svenska snillen befinner vi oss högt upp med utsikt över Västra hamnen i Malmö för att träffa Emil Eifrém, vd och medgrundare av grafdatabasbolaget Neo4J.Neo4J föddes ur ett behov av en helt ny typ av databaser, databaser som på ett mer visuellt och kraftfullt sätt kunde visa hur data hänger samman i stora nätverk – något som traditionella relationsdatabaser inte var särskilt bra på.Neo4J tog snabbt sina första steg från Sverige ut i världen och har storkunder som Ebay, IBM och HP, samt investerare som Google.I avsnittet berättar Emil om den första svåra tiden som startupgrundare, hur det var att tacka nej när ett av världens största techbolag ville köpa Neo4J – och hur Silicon Valley, där Emil bodde i flera år, har förändrats.Medverkar gör även David Sonnek, vd för Wallenbergs stiftelse Navigare Ventures, som ger sin analys av varför Neo4J har lyckats internationellt, tillsammans med andra svenska techbolag som Spotify, Izettle och Klarna.Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag. Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.Kontakt: redaktionen@nyteknik.se
 • 145. #145 – Daniel Stenberg skapade verktyget Curl som finns i uppkopplade prylar världen över – och hjälpte Nasa att landa på Mars

  58:35
  Curl är namnet på ett svenskt verktyg för överföring av filer mellan datorer, mobiler – ja, praktiskt taget alla olika typer av enheter som är uppkopplade. Det återfinns i miljontals efter miljontals uppkopplade prylar världen över. – Det finns nästan inget stopp. Glödlampor, pendeltåg, helikoptrar, tvättmaskiner, bilar ... En av mina favoritpunkter är att Nasa använde Curl för att landa på Mars. Det är otroligt häftigt, säger Daniel Stenberg, programmeraren bakom Curl samt tidigare Polhemspristagare.I Ny Tekniks podcastserie Svenska Snillen berättar Daniel Stenberg om hur idén till Curl föddes, och hur verktyget sedan har spritts.Verktyget skrevs på 1990-talet och ursprungligen avsett för en valutaväxlare. Efter en några år tröttnade Daniel Stenberg på valutväxlaren, men fastnade för utvecklingen av ny teknik för internetöverföring. 1998 lanserades programmet Curl, som tack vare – eller på grund av – sitt upplägg med öppen källkod snabbt fick spridning världen över. I dag, 25 år senare, driver Daniel Stenberg den fortsatta utvecklingen av Curl som ett open source-projekt hemifrån i ett villaområde strax söder om Stockholm. 2017 tilldelades Daniel Stenberg Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer.Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag. Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.Kontakt: redaktionen@nyteknik.se
 • 144. #144 – Robotarmar och bulldozers på månen

  37:48
  Det är både dyrt och svårt att ta sig till – och framförallt utföra arbete i – rymden. Vad kan man göra för att underlätta och dra ner på priserna? Simulera innan du åker.  Fysiksimuleringar är i sig inget nytt, men med modern datagrafik påminner det till viss del om spelmiljöer. Intergalaktiskt tar i detta avsnitt hjälp av Kenneth Bodin, vd på bolaget Algoryx som jobbar med fysiksimuleringar för diverse branscher.  Ny Tekniks Viktor Krylmark och Bill Burrau försöker förstå vad fysiksimuleringar faktiskt är, varför de behövs, och hur de ska hjälpa till med att sätta bulldozers på månen.  Lyssna för att höra mer om nuvarande rymdprojekt och en framtida robotarm på morgondagens månstation.   Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 
 • #143 Astrid Linder har skapat den kvinnliga krockdockan – ”Vi är vid den tidpunkten i historien”

  58:24
  Hon började sin yrkesbana som kopiatorreparatör men sadlade om och blev en av världens ledande trafiksäkerhetsforskare. Astrid Linder, professor i trafiksäkerhet på VTI, är skaparen bakom en kvinnlig krockdocka. Nu är den klar, och presenteras i maj 2023.I det här avsnittet av poddserien Svenska Snillen är vi hos Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, mitt i fordonsklustret på Lindholmen i Göteborg.Det kan tyckas märkligt att reglerna fortfarande bara kräver att bilar krocktestas med en krockdocka som representerar en typisk man – trots att kvinnor löper högre risk att skadas vid jämförbara olyckssituationer.Trafiksäkerhetsforskaren Astrid Linder har vigt en stor del av sitt yrkesverksamma liv åt att undersöka hur bland annat kvinnor drabbas vid trafikolyckor – och hon ligger även bakom världens första kvinnliga krockdocka.Men hur kom det sig att reparatören av kopieringsmaskiner tog steget till att bli en av världens ledande trafiksäkerhetsforskare? Hur fick hon idén att ta fram den kvinnliga krockdockan? När tror hon att det blir krav på att använda även kvinnliga krockdockor vid testning? Och vilken bil kör hon själv?Det här är några av frågorna som vi söker svar på i detta avsnitt av Svenska Snillen.Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag. Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.Kontakt: redaktionen@nyteknik.se
 • 142. #142 – Därför ska du inte bli allergisk i rymden

  21:57
  Utan en bra frågeställning är det svårt att göra bra forskning. Det lyckades en skolklass från Ottawa i Kanada visa när de ställde en fråga Nasa inte tänkt på innan. Fungerar en epipen i rymden?  Utöver varför en epipen, eller adrenalinspruta, som används vid allergiska reaktioner blir giftig i rymden går detta avsnitt av Intergalaktiskt in på sjukdomar i rymden i allmänhet.  Ny Tekniks Bill Burrau och Viktor Krylmark pratar om vad som händer i kroppen när du lämnar jorden. Och vad händer egentligen när du blir akut sjuk på rymdstationen? Vem kan ta hand om dig när du näst intill ensam i en plåtburk i omloppsbanan?   God lyssning!  Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 

Comments