Allt du behöver veta om ny teknik

Share

#47 - Snillet Calle Lagercrantz om varför han grundat "stålets Tesla", H2 Green Steel och batteritillverkaren Northvolt.

Season 3, Ep. 47

Är Calle Lagercrantz på väg att bli Sveriges nya industristjärna? Med ungefär samma affärslogik som de stora techbolagen använder har Calle Lagercrantz startat Sverige två mest spännande startups: Northvolt och H2 Green Steel, men även doldisen Polarium. Med H2 Green Steel ska han göra det bruna stålet grönt och vara igång med fossifri stålproduktion i Boden redan om tre år.

  • Hur ska detta gå till?
  • Varför väljer han att starta projekt som kräver tiotals miljarder i kapital?
  • Hur såddes fröet till Northvolt och H2 Green Steel?
  • Hur är det att arbeta med politikerna i Norrland för att få rätt tillstånd och kommunal stöttning?
  • Vilken är nästa bransch han ser stor potential att bygga en global aktör?
  • Varför har han värvat Peter Calsson som vd på Northvolt och Scanias avgående vd Henrik Henriksson till vd-tjänsten på H2 Green Steel?
  • Hur ska de tillverka det gröna stålet i Boden?
  • Hur använder de modern teknik som digitala tvillingar, ai, Iot och data analytics i bygget av nya bolag i svensk basindustri?
  • Och mycket mera.

More Episodes

5/10/2022

#104– Amaras lag: Uppkopplad eller avkopplad?

Season 3, Ep. 104
Den här gången frågar sig trion i Amaras lag om vägen till välmående är mer eller mindre smarta prylar. Somliga vill mäta allt de gör:vad de äter, hur mycket de tränar och hur de sover. Andra blir stressade bara av tanken på smarta prylar som ska ge dig koll på din hälsa in i minsta detalj. Ania Obminska har funderat på om det inte finns två parallella spår i teknikutvecklingen. Ett som går ut på att skala bort så mycket som möjligt och minska vår skärmtid radikalt för att må bättre. Det andra går ut på att vi mår bättre genom att mäta mer och får relevanta notifikationer om vår hälsa från våra smarta prylar. Hon testar tesen med hjälp av kollegorna Simon Campanello och Viktor Krylmark samt några experter. Kan vi landa i ett svar? I det här avsnittet berättar Light Phones medgrundare Joe Hollier om varför deras avskalade mobiltelefon aldrig kommer att få stöd för sociala medie-appar eller mejl. Och Steve Sinclair på Mojo Vision förklarar varför han tror att ”smarta” ar-kontaktlinser, som visar informationen direkt framför ögat, är framtiden. Forskarna Mattias Rost och Peter Idestam-Almquist hjälper oss att sätta smarta prylar i större kontext, och lyfter även frågan om inte känseln kommer att få större utrymme i tekniken framåt. Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.Vill du komma i kontakt med oss?ania.obminska@nyteknik.seviktor.krylmark@nyteknik.sesimon.campanello@nyteknik.se

Comments