Allt du behöver veta om ny teknik

Share

#40 - Chalmers framtid med rektor Stefan Bengtsson

Season 3, Ep. 40

Kaffe- och resekostnaderna har rasat dramatiskt under den pågående pandemin. En liten hjälp på vägen att få budgeten i balans för Sveriges nästa största tekniska universitet.

Som bekant är Chalmers en betydelsefull motor i skapande av morgondagens entreprenörer. Men även en livsviktig institution för svensk forskning och utveckling, inte minst i samverkan med näringslivet. Trots tuffa tider planerar Chalmers att öka antalet studenter från dagens 10 000 till cirka 11 500 inom några år.

I dagens avsnitt träffar vi Chalmers rektor Stefan Bengtsson som nyligen förlängde sitt uppdrag till 2024.

  • Hur ska Chalmers fortsätta vara en attraktiv skola för tekniktalanger?
  • Vad krävs av en rektor och administrationen för att stärka Chalmers ställning internationellt?
  • Inom vilka områden kan Chalmers göra störst skillnad?
  • Det och mycket mer får vi svar på i samtalet med Stefan.

More Episodes

6/21/2022

#114 Amaras lag: Drömmen om dronttacos

Season 3, Ep. 114
Odlat kött, isbjörnssvans och mammutmilkshake. Låter det osannolikt att det här blir en del av vår matkultur? Var inte så säker på det.Den 5 augusti 2013, klockan 13 lokal tid, visades världens första hamburgare av labbodlat kött upp för journalister och akademiker i London. Nära ett decennium senare har vi fortfarande inget odlat kött i våra lokala matbutiker. Men globalt beräknas hundratals bolag jobba med utveckling av det slaktfria köttet, och i Singapore har en restaurang fått servera odlad kyckling.Är det här framtiden? Och kommer utvecklingen i kombination med andra tekniker i så fall att leda till helt nya rätter och möjligheten att smaka på allt från dinosaurie till dronttacos, samtidigt som vi potentiellt kan minska utsläppen av växthusgaser från våra matsystem?Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello funderar kring vilket kött som egentligen kommer att vara det normala i framtiden – det odlade eller det konventionella. Och om vi kommer att vara öppna för att prova helt nya smaker.Amaras lag tar i avsnittet hjälp med perspektiven av Johan Jörgensen, som är medgrundare av Sweden Foodtech. Han menar att mat förändras hela tiden och att vi inte kan tänka oss att laga mat ur en kokbok från 1970-talet i dag. Vi kan därför inte utgå från att det vi äter i framtiden är detsamma som vi äter nu. Men kommer vi verkligen att vilja äta odlat kött?Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.Vill du komma i kontakt med oss?ania.obminska@nyteknik.seviktor.krylmark@nyteknik.sesimon.campanello@nyteknik.se

Comments