Share

cover art for Nordnorsk musikkidentitet Ep 5

Nordnorsk historie

Nordnorsk musikkidentitet Ep 5

Bodøbølgen har vært et begrep som har vært brukt når det har kommet go musikk fra Bodø. Vi skal i denne episoden se om det faktisk har vært bølger, eller om det har vært en jevn strøm med kvalitetsmusikk fra Bodø.

More episodes

View all episodes

  • Fiskeværet Nyksund

    29:22
    Nyksund er et fiskevær i Øksnes kommune i Nordland. Stedet ligger nord på Langøya, ei drøy mil nord for Myre.Inghild Karlsens skulptur Etterbilder, som er en del av Skulpturlandskap Nordland, består av et punkt i Nyksund og et i kommunesenteret Myre.Bebyggelsen i Nyksund er spredt på to øyer, Nyksundøya og Ungsmaløya. Disse øyene er forbundet med en 65 meter lang molo. En molo forbinder også Nyksundøya med Langøya. En kommunal grusvei går mellom Nyksund og Høydalen, og derfra asfaltvei (fylkesvei 938) inn til Myre.Nyksund var på begynnelsen av 1900-tallet det nest største fiskeværet i Vesterålen. Nærheten til fiskefeltene utenfor Vesterålen gjorde stedet til et attraktivt fiskevær. Men etter 2. verdenskrig ble nærheten til fiskefeltene mindre viktig, da ny teknologi i form av motorer og større båter ble tatt i bruk. Havna i Nyksund ble for lita, og tettstedet Myre tok over som viktigste havn i området. Fiskeværet ble avfolket, og etter at de siste fastboende hadde fått fraflyttingstilskudd fra staten, var Nyksund helt fraflyttet rundt 1970. Nyksund ble en spøkelsesby. I 1980- og 90-årene kom tyske studenter til Nyksund, og skapte ny aktivitet på stedet. Etter hvert ble stedet populært for tilreisende kunstnere og turister. I dag har Nyksund noen få fastboende og et helårlig tilbud til turister. Flere av de gamle bryggene i fiskeværet er pusset opp av kunstnere og reiselivsbedrifter. Teksten er hentet fra Wikipedia.
  • Historier fra Alstahaug

    19:10
    Bli med til Alstahaug. Denne episoden inneholder 4 innslag. De tre første handler om De syv søstre, Petter Dass og Helgelandsbrua. Den siste er et intervju med Helge Peder Møller om Torolf Kvedulfson.
  • Kråkeslotttet DEL 2

    10:19
    Kråkeslottfestivalen er en årlig begivenhet på yttersida av Senja. Siden 2004 har vi arrangert festivalen på Kråkeslottet på Bøvær, et historisk fiskebruk på påler i Atlanterhavet. Men i 2024 må festivalen arrangeres utenfor anlegget. Det er nemlig solgt. Driver og ildsjel Georg Blichfeldt gir oss gjennom to programmer historien til dette slottet ute i havet. Med Jitse Buitink, opptak fra 2023.
  • Kråkeslottet DEL 1

    21:22
    Kråkeslottfestivalen er en årlig begivenhet på yttersida av Senja. Siden 2004 har vi arrangert festivalen på Kråkeslottet på Bøvær, et historisk fiskebruk på påler i Atlanterhavet. Men i 2024 må festivalen arrangeres utenfor anlegget. Det er nemlig solgt. Driver og ildsjel Georg Blichfeldt gir oss gjennom to programmer historien til dette slottet ute i havet. Med Jitse Buitink, opptak fra 2023
  • Da Adam hadde bart

    05:09
    I 1621 donerte Ingeborg Michelsdatter, hustru til en tidligere Vesterålen-prest, 300 riksdaler kontant til Bergen domkirke. Betingelsen var at kirken skulle sende en halv skjeppe mel årlig av renteinntektene «til de fattige og trengende i Vesteraalens distrikt i Norden». Halvlasten består av 6 tønner på 138.974 liter hver. Melet skulle fordeles «den ene tønne til Sortland Sund, den andre til Langenæs Vær, to tønner til Øxnæs Fjerding og to tønner til Tindens Fjerding». Nylig ble dette endret til 500 kg mel.Leveransene begynte i 1622. De første årene var tilskuddet trolig lønnsomt, men ettersom prisen på mel steg over tid, oversteg kostnadene langt rentene på kapitalen. Domkirken fikk derfor til slutt en årlig utgiftspost i forbindelse med stiftelsen. Domkirken ønsket i 1842 å avvikle hovedstaden og tilbød Øksnes herre, som den gang fikk melet, å ta 300 riksdaler mot at domkirken i fremtiden ble løst fra sine forpliktelser. Øksnes nektet og tok saken til retten. Med avgjørelsen fra Høyesterett av 15. september 1849 ble domkirken dømt til å videreføre avtalen.Meedvirkende Per Helge Nylund og Jitse Buitink
  • Sigvard Kihldal

    08:02
    1700-tallsprresten Sigvard Kihldal hadde både humoristisk og kunstnerisk talent.Per Helge Nylund ved Tromsø museum forteller om denne litt utenom det vanlige presten.
  • Fiskefabrikkskipet Hamburg

    13:18
    At malm var viktig for tyskerne har de fleste lært. Men at fisk var minst like viktig, snakkes det lite om. I denne episoden snakker vi om fiskeriene under krigen og fiskefabrikkskipet Hamburg.Under Lofotraidet 4. mars 1941 vurderte engelskmennene om de kunne slepe hightech-skipet Hamburg til England, men fant ut at det ble for farlig. Skipet ble derfor beskutt og senket ganske så dramatisk, og flere tyskere mistet livet.Med William Hakvaag og Jitse Buitink
  • Moderskipet Tsingstao

    09:03
    Tyske gaster på moderskipet Tsingsou kjeder seg i "verdens ræv" som de kaller Svolvær. De skaper ablegøyer med karneval og begynner å skyte med kanoner i fylla. De prøvde å skyte ned varden fra Blåtinden.På Lofoten Krigsminnemuseum er det en samling med minner fra Tsingsou. Hør den litt annerledes krigshistorien.Vi får også to historier om hvordan folk tok miner på land, hvor minene gikk av og mennesker mistet livet.
  • Murmanskfronten

    33:15
    Enorme mengder materiell og soldater bruker Kirkenes som innfallsport mot Murmanskfronten. Ved Lofoten Krigsminnemuseum har bestyrer William Hakvaag fargelagt flere bilder fra Kirkenes og fronten. Vi har besøkt han og snakker om Murmanskfronten, også kjent som Lista.Murmanskfronten eller Litsafronten, også benevnt Nordfronten, er en betegnelse på krigshandlingene og frontavsnittet mellom Tyskland og Sovjetunionen i det nordlige Finland og nordvestlige Russland under Annen verdenskrig. Frontlinjen strakte seg fra området ved den nåværende marinebasen nær utløpet av elven Zapadnaja Litsa i Litsafjorden vest for Murmansk, og ca. 3 mil sørvestover inn i daværende ingenmannsland.Murmanskfronten var den nordligste delen av Østfronten som strakte seg fra Barentshavet til Kaukasus. Kampene på dette frontavsnittet kan delvis sees som en del av Den finske fortsettelseskrigen.