Share

cover art for Kråkeslottet DEL 1

Nordnorsk historie

Kråkeslottet DEL 1

Kråkeslottfestivalen er en årlig begivenhet på yttersida av Senja. Siden 2004 har vi arrangert festivalen på Kråkeslottet på Bøvær, et historisk fiskebruk på påler i Atlanterhavet. Men i 2024 må festivalen arrangeres utenfor anlegget. Det er nemlig solgt. Driver og ildsjel Georg Blichfeldt gir oss gjennom to programmer historien til dette slottet ute i havet. Med Jitse Buitink, opptak fra 2023

More episodes

View all episodes

  • Nasjonalparksenteret på Storjord i Saltdal

    32:09|
    I 2005 ble Stiftelsen Nordland nasjonalparksenter etablert. Dette er et besøks- og informasjonssenter, som dokumenterer og gir kunnskaper om nasjonalparker og naturens mangfold. Nasjonalparksenteret ligger på Storjord i Saltdal kommune. Med Benny Sætermo og Jitse BuitinkGeologi Fjellrev Museum Rein Ras Elv Fjell Saltfjellet
  • Haugnes mannskor

    04:39|
    Med Bjørnar Sellevold og Jitse Buitink
  • Finnmarksleiren på Trondenes

    52:00||Season 2024
    -EVAKUERTE FRA FINNMARK SKAL STÅ BAKERST I KØENDette kunne det stå på butikker på Østlandet. Men hvorfor ble det en slik kulturforskjell mellom nord og sør? De som først ble evakuerte, var de som ble sendt lengst sør. Dette ble en kulturkollisjon mellom finnmarkingene og østlendingene. NS sa til folk at de var flyktninger, noe som gjorde at de lokale sørpå skulte på disse fremmede fra Finnmark. -Dessuten var hele landet utarmet og mange brukte mobbing og baksnakking for å få Finnmarkingene til å reise hjem.sier lokalhistoriker Frode Bygdnes som poengterer at også mange hadde gode minner fra tiden på østlandet. Snart kommer boken om Finnmarksleiren.Da krigen var over, var Harstad en garnisonsby for tyskerne. Soldatene ble ikke avvæpnet og holdt et voldsomt liv. Regjeringen ville bruke Harstad til base for å bygge opp Finnmark. Finnmarkskontoret ble etablert her, og da de tyske soldatene ble sendt hjem, ble brakkene stående ledig. Nå ble leiren brukt til å ta imot Finnmarkingene som ville hjem. For noen ble Trondenes leir en ny prøvelse mens andre ble værene i Harstad. Dette er historien om Trondenes Leir.Med Frode Bygdnes og Jitse Buitink. Opptaket er fra 2021
  • SIS-agenten Ewald Knudsen

    17:50||Season 2024
    Ewald Antoni Knudsen ble født den 21. juni 1919 på Bøgard, Andøya som da lå i Bjørnskinn kommune, nå Andøy.  Tidlig i krigen reiste han til Lofoten for å få arbeid. Han ble en av de som ble med engelskmennene tilbake fra Lofotraidet. Han gikk her inn i flyvåpenet og fikk utdannelse i Canada. Tilbake i England fikk han også etteretningsutdannelse. Han tjenestegjorde ved den norske 333-skvadronen i Woodhaven, Skotland og her møtte han Petter Ravik. Dette er den samme skvadronen som etterhvert ble stasjonert på Andøya. Denne podcasten handler om hvordan en planleggingsfeil kan ha kostet Raviks liv, og sendte Knutsen hjem til Bø uten at han selv siste det. Med Kåre Myrvang og programleder Jitse Buitink. Opptaket er fra 2019.Les mer om den dramatiske flukten her.
  • Dykkeren i Narvik Havn

    56:06||Season 2024
    Arne Martin Kvalvik er født og oppvokst i Rødøy. Som 15 åring startet arbeidslivet på Lofotfiske i Nufsfjord i 1949. sammen med Gunnar Høvåg. N-10-R. En dag etter endt tjeneste i marinen som dykker, så Arne en annonse fra Norsk Bjergingskompani og fikk jobb hvor han deltok i Narvik med heving av malmbåten Riverton og to andre båter. Han skar også av propellen av panserskipet Norge på oppdrag for Narvik Havnevesen. Bilder tok han også av operasjonene, disse ble brukt i media. Men Arne skulle inn i industrien og ble etterhvert en forbundsmann. I alle sine år var han en aktiv spaltist og opptatt av lokalsamfunnet i Troms hvor han etablerte seg som mekaniker i forsvaret Bardufoss. Arne gikk bort i september 2023. Dette opptaket er gjort av og med Jitse Jonathan Buitink 26.september 2019.
  • Fiskeværet Nyksund

    29:22|
    Nyksund er et fiskevær i Øksnes kommune i Nordland. Stedet ligger nord på Langøya, ei drøy mil nord for Myre.Inghild Karlsens skulptur Etterbilder, som er en del av Skulpturlandskap Nordland, består av et punkt i Nyksund og et i kommunesenteret Myre.Bebyggelsen i Nyksund er spredt på to øyer, Nyksundøya og Ungsmaløya. Disse øyene er forbundet med en 65 meter lang molo. En molo forbinder også Nyksundøya med Langøya. En kommunal grusvei går mellom Nyksund og Høydalen, og derfra asfaltvei (fylkesvei 938) inn til Myre.Nyksund var på begynnelsen av 1900-tallet det nest største fiskeværet i Vesterålen. Nærheten til fiskefeltene utenfor Vesterålen gjorde stedet til et attraktivt fiskevær. Men etter 2. verdenskrig ble nærheten til fiskefeltene mindre viktig, da ny teknologi i form av motorer og større båter ble tatt i bruk. Havna i Nyksund ble for lita, og tettstedet Myre tok over som viktigste havn i området. Fiskeværet ble avfolket, og etter at de siste fastboende hadde fått fraflyttingstilskudd fra staten, var Nyksund helt fraflyttet rundt 1970. Nyksund ble en spøkelsesby. I 1980- og 90-årene kom tyske studenter til Nyksund, og skapte ny aktivitet på stedet. Etter hvert ble stedet populært for tilreisende kunstnere og turister. I dag har Nyksund noen få fastboende og et helårlig tilbud til turister. Flere av de gamle bryggene i fiskeværet er pusset opp av kunstnere og reiselivsbedrifter. Teksten er hentet fra Wikipedia.
  • Historier fra Alstahaug

    19:10||Season 2023
    Bli med til Alstahaug. Denne episoden inneholder 4 innslag. De tre første handler om De syv søstre, Petter Dass og Helgelandsbrua. Den siste er et intervju med Helge Peder Møller om Torolf Kvedulfson.
  • Kråkeslotttet DEL 2

    10:19||Season 2024
    Kråkeslottfestivalen er en årlig begivenhet på yttersida av Senja. Siden 2004 har vi arrangert festivalen på Kråkeslottet på Bøvær, et historisk fiskebruk på påler i Atlanterhavet. Men i 2024 må festivalen arrangeres utenfor anlegget. Det er nemlig solgt. Driver og ildsjel Georg Blichfeldt gir oss gjennom to programmer historien til dette slottet ute i havet. Med Jitse Buitink, opptak fra 2023.