Share

cover art for Hvor ble helten Sverre Granlund av?

Nordnorsk historie

Hvor ble helten Sverre Granlund av?

I februar 1943 var «Uredd» på et oppdrag der hun skulle landsette Kompani Linge-mannskaper i Bodø. Sverre Granlund fra operasjon Muskedunder var blant disse, som skulle sabotere kraftforsyningen til Sulitjelma gruber («Operasjon Seagull»). «Uredd» skulle så til Senja for å hente to franskmenn og to norske SIS-agenter («Operasjon Upsilon II»). De hadde fått informasjon fra britisk etterretning at Fugløyfjorden ikke var minelagt, noe som var feil. «Uredd» traff en tysk mine, og hele mannskapet inkludert løytnant Rolf Q. Røren og alle mannskapene fra kompani Linge omkom, sammen med SIS-agenten Paul Kristjern Nygaard, som også var ombord som maskinist.


Ubåten ble funnet sørvest for Fugløyvær på 105 meters dyp i 1985, ved hjelp av en miniubåt. Man kunne se at den hadde blitt sprengt av en mine ved maskinrommet. 13. mars 1986 ble vraket erklært som krigsgrav,[2] og en minnebauta ble satt opp på Haakonsvern.


Med Helge Seim og Jitse Buitink

More episodes

View all episodes

  • Fiskefabrikkskipet Hamburg

    13:18
    At malm var viktig for tyskerne har de fleste lært. Men at fisk var minst like viktig, snakkes det lite om. I denne episoden snakker vi om fiskeriene under krigen og fiskefabrikkskipet Hamburg.Under Lofotraidet 4. mars 1941 vurderte engelskmennene om de kunne slepe hightech-skipet Hamburg til England, men fant ut at det ble for farlig. Skipet ble derfor beskutt og senket ganske så dramatisk, og flere tyskere mistet livet.Med William Hakvaag og Jitse Buitink
  • Moderskipet Tsingstao

    09:03
    Tyske gaster på moderskipet Tsingsou kjeder seg i "verdens ræv" som de kaller Svolvær. De skaper ablegøyer med karneval og begynner å skyte med kanoner i fylla. De prøvde å skyte ned varden fra Blåtinden.På Lofoten Krigsminnemuseum er det en samling med minner fra Tsingsou. Hør den litt annerledes krigshistorien.Vi får også to historier om hvordan folk tok miner på land, hvor minene gikk av og mennesker mistet livet.
  • Murmanskfronten

    33:15
    Enorme mengder materiell og soldater bruker Kirkenes som innfallsport mot Murmanskfronten. Ved Lofoten Krigsminnemuseum har bestyrer William Hakvaag fargelagt flere bilder fra Kirkenes og fronten. Vi har besøkt han og snakker om Murmanskfronten, også kjent som Lista.Murmanskfronten eller Litsafronten, også benevnt Nordfronten, er en betegnelse på krigshandlingene og frontavsnittet mellom Tyskland og Sovjetunionen i det nordlige Finland og nordvestlige Russland under Annen verdenskrig. Frontlinjen strakte seg fra området ved den nåværende marinebasen nær utløpet av elven Zapadnaja Litsa i Litsafjorden vest for Murmansk, og ca. 3 mil sørvestover inn i daværende ingenmannsland.Murmanskfronten var den nordligste delen av Østfronten som strakte seg fra Barentshavet til Kaukasus. Kampene på dette frontavsnittet kan delvis sees som en del av Den finske fortsettelseskrigen.
  • Nordnorsk musikkidentitet Ep 6

    54:48
    Nordlendingere har kommet seg ut og opp i verdensscenen. Vi skal se om det er noe igjen fra det nordnorske kreolske musikkuttrykket når musikken kommer på Billboard i USA.
  • Nordnorsk musikkidentitet Ep 5

    48:55
    Bodøbølgen har vært et begrep som har vært brukt når det har kommet go musikk fra Bodø. Vi skal i denne episoden se om det faktisk har vært bølger, eller om det har vært en jevn strøm med kvalitetsmusikk fra Bodø.
  • Nordnorsk musikkidentitet Ep 4

    53:29
    I mange år slet norske hiphop-artister med å bruke norsk i låtene. Jorgen Nordeng, eller Joddski, eller Jørg1 snakker med programleder Jitse buitink om nordnorsk hiphop.
  • Nordnorsk musikkidentitet Ep 3

    51:45
    Sammen med Per Sundnes ser vi på nordlendinger som var på den tidlige verdensscenen.
  • Ole Tobias Olsen

    31:47
    For mange er han Nordlandsbanens far, men han var så mye mer, sier Geir Joar Valla ved nasjonalbiblioteket. Han har funnet frem noen merkelige greier og skal vise en av Olsens store geskjefter. Han var født i nord-Rana og ble raskt en belest gutt. Dette bidro til at han allerede som 17åring fikk bli lærer på omgangsskolen. Da han var 21år rigget han og en kamerat nordlandsbåten og seilte og rodde til Tromsø for å studere til prest. Så var eventyret i gang, og Ole Tobias ble raskt en legende.Programleder: Jitse Buitink
  • Industrieventyret Mo i Rana

    21:29
    Etter krigen lå store deler av Nord-Norge i ruiner. Hus og hjem måtte gjenoppbygges. Men tyskernes ødeleggelser var bare en del av «problemet Nord-Norge». Hvordan skulle man få fart på den tilbakeliggende landsdelen og bringe den over i en ny tid?Stortings- meldingen «Utbyggingsprogrammet for Nord-Norge» ble lagt fram i 1951. Landsdelen skulle moderniseres gjennom en lang rekke tiltak klekket ut av landets ledende sosialøkonomer og teknokrater.Nøkkelordene var industrialisering, spesialisering og urbanisering. Sjarken skulle skrotes til fordel for industri.Vi intervjuer Geir Joar Valla på Nasjonalbiblioteket på Mo. Byen ble til som et resultat av etterkrigshistoriens industralisering. Vi får også høre Jarle Seljeli i et klipp hvor han forteller om da han arbeidet ved jernverket på 50-tallet.Programleder: Jitse Buitink