Share

cover art for Kan teknologi ‘løse’ eldrebølgen?

Nord-Norge i verden

Kan teknologi ‘løse’ eldrebølgen?

Season 2, Ep. 4

Vi blir færre. Vi blir eldre. Og mer digitale. Hvordan kan teknologi hjelpe oss med å håndtere eldrebølgen?


Eldrebølgen skyller over Nord-Norge, og i kjølvannet ligger mange utfordringer. For hvordan skal vi greie å opprettholde et godt helse- og omsorgstilbud i fremtiden? 


Kan løsningen finnes i velferdsteknologi? Og hva er egentlig velferdsteknologi?


Programleder Stein Vidar Loftås får besøk av et knippe av landsdelens fremste eksperter på området.

 • Siri Bjørvig er avdelingsleder for personlig e-helse ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.
 • Magne Nicolaisen er samhandlingssjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
 • Ingebjørg Vestrum er forsker ved Nord Universitet.
 • Lill Sverresdatter Larsen er leder av Norsk Sykepleierforbund.


Nord-Norge i verden er produsert av SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Ansvarlig redaktør er Audhild Dahlstrøm. Musikken til podkasten er komponert av Emil Karlsen.

More episodes

View all episodes

 • 6. Er det mulig å kopiere suksessen til Frøya?

  18:33
  Et lite øysamfunn med kraftig befolkningsvekst. Er det mulig å kopiere suksessen til Frøya kommune for kommuner i Nord-Norge? De siste fem årene har befolkningstallet på Frøya kommune i Trøndelag økt med 400 – og Statistisk sentralbyrå forventer at innbyggertallet skal øke med ytterligere 1.300 personer frem mot 2050.Hva er suksessoppskriften? For å finne svar snakker programleder Stein Vidar Loftås med én av innflytterne til kommunen, ordfører Kristin Strømskag. Og ja: Frøya kommune har millioninntekter fra havbruksnæringen. Og nei: Suksessen handler om mye mer enn penger.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen.
 • 5. Vil ha felles løft for å snu befolkningsutviklingen

  31:36
  Konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Hanne Karoline Kræmer, mener det er behov for nye tiltak og et felles løft for å snu befolkningsutviklingen i landsdelen.En ny rapportserie skrevet for Kunnskapsbanken for Nord-Norge belyser hva som skal til for å gjøre Nord-Norge til en enda mer attraktiv landsdel å bo i. I denne episoden snakker programleder Stein Vidar Loftås med konsernsjef Hanne Karoline Kræmer og seniorforsker ved Telemarksforskning, Knut Vareide.Du kan lese alt som blir sagt i denne episoden på våre nettsider, og du finner rapportene her:Hva skal til for at folk skal ønske å bosette seg i Nord-Norge?Should I stay or should I go?Andre flyttemotiver i nord enn i sørNord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 4. Fremtidens fiskeflåte i nord

  39:44
  Regjeringen la 12. januar frem forslag til kvotemelding. Hva er nytt – og hva er konsekvensene for Nord-Norge?I denne episoden av Nord-Norge i verden får programleder Stein Vidar Loftås besøk i studio av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth, leder i Norges Kystfiskarlag, Tom Vegar Kiil og banksjef for havnæringer i SpareBank 1 Nord-Norge, Per Martin Olsen. Du kan lese alt som ble sagt i episoden på kbnn.no/podkast.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 3. Slik vil kunstig intelligens endre helsevesenet

  34:37
  Kunstig intelligens (KI) er på vei inn i helsevesenet. Hva betyr dette for deg og meg? Den prisbelønte KI-forskeren Ishita Barua er utdannet lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. I denne episoden av Nord-Norge i verden forteller hun om noen av mulighetene – og utfordringene – med bruk av kunstig intelligens for å forbedre helsevesenet.Coverart til denne episoden er generert av Dall-E.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 2. Tre av fire unge vil bli i Nord-Norge

  24:03
  Denne episoden ble første gang publisert 2. november 2023.Mange mener mye om unge voksne – for eksempel hvor de vil bo, hva de vil jobbe med, og hva de er opptatt av. Barometer X tar de unge på alvor og har spurt hva de mener.I denne episoden får programleder Stein Vidar Lofås besøk i studio av redaktør i Kunnskapsbanken for Nord-Norge, Jeanette Gundersen. Hun gir innblikk i hovedfunnene fra årets store undersøkelse blant unge voksne i Nord-Norge.Til studio kommer også Hans Klaussen. Han er ung, kommer fra Tromsdalen og jobber nå som bærekraftsrådgiver i Tromsø kommune. Etter mange år utenfor landsdelen flyttet han til Tromsø igjen. Hvorfor det? Og vil han bli? Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 1. Kræmer til topps i SpareBank 1 Nord-Norge

  20:04
  Hanne Karoline Kræmer tok 1. januar over som konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge. I denne episoden forteller Kræmer om sin bakgrunn og visjoner for banken.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 44. Verdens beste opptur

  22:58
  Denne episoden ble første gang publisert 31. august 2023.Det finnes 14 fjelltopper som er høyere enn 8.000 meter. Kristin Harila fra Vadsø har vært på alle. To ganger.Eventyrer og fjellklatrer Kristin Harila besteg i år verdens 14 høyeste fjell på 92 dager. Verdensrekorden var et faktum da hun og Tenjin Lama Sherpa torsdag 27. juli sto på toppen av K2 – 8.611 meter over havet.I dette intervjuet får du høre opp oppturene, nedturene, ulykker, sykdom og motivasjon.Programleder er Stein Vidar Loftås.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 43. En lagspiller på LO-toppen

  12:56
  LOs 60.000 medlemmer i Nordland fikk i sommer en ny leder: Geir Myrflott. Nå håper den gamle volleyballspilleren at flere i Nord-Norge vil spille på lag for å løse kraftkrise og motvirke fraflytting.I denne episoden av Nord-Norge i verden snakker programleder Stein Vidar Loftås med Myrflott om hans politiske engasjement for Vefsen Arbeiderparti og hans nye rolle som regionleder for LO i Nordland.Du kan lese alt som blir sagt i episoden på kbnn.no/podkastNord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 42. NHOs mann i Nordland

  24:33
  I denne episoden av Nord-Norge i verden møter vi Hans Christian Kaurin Hansson, den nye regiondirektøren i NHO Nordland. Programleder Stein Vidar Loftås har en samtale med Hansson om hans karriere og visjoner for Nordland, med fokus på regionens utfordringer og muligheter innen arbeidskraft, infrastruktur og energi. De diskuterer også viktigheten av samarbeid for å møte disse utfordringene. Du finner en transkripsjon av alt som blir sagt i episoden på kbnn.no/podkast.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.