Share

cover art for Imamen, kulturkriget och Malmös rapport om hedersförtryck i förskolan

Nisse analyserar: Filosofi, idioti och samtiden

Imamen, kulturkriget och Malmös rapport om hedersförtryck i förskolan

Season 2, Ep. 1

Poddversionen av Youtube-video där jag på dåligt humör försöker visa hur dåligt det går för Salahuddin Barakat när han tar sig för att misstänkliggöra Malmö stads arbete mot hedersförtryck, berätta vad en riktig muslim är och upplysa om den extremistiska vänsterliberala religionen som av oklara anledningar vunnit majoritet i samtliga riksdagsval sedan 1946.


Barakat är imam och flerfaldigt prisad för sitt arbete mot antisemitism och rasism och har fått Malmö stads förtroende att gå runt i skolorna och berätta om islam. 2019 fick han Malmö stads pris för de mänskliga rättigheterna. 2024 gör han YouTube-sänding med anledning av en rapport om hedersförtryck i förskolorna men han berör bara kort ämnet. Resten av tiden lägger han på att bortförklara, relativisera och på att slå fast att just de mänskliga rättigheter han belönats för att ha arbetat för faktiskt inte är något han tycker särskilt mycket om. Plus att vi får reda på vad religionen säger om vad man inte får kalla en penis.



More episodes

View all episodes

  • 2. Eutyfron - Platons första hit och frågan om moralens ursprung

    38:58
    Eutyfron är Platons, vad vi vet, första dialog men trots att han bara var runt tjugo år gammal när han skrev den är det ett nästan fulländat författarskap vi möter. Det här avsnittet handlar om den stad Sokrates och Platon levde i - Aten runt år 400 före Kristus och om frågan om det rätta är rätt för att gudarna vill det eller om gudarna vill det för att det är rätt. Det var mycket för att han ställde den frågan som Sokrates dömdes till döden en dryg vecka efter det att dialogen utspelar sig. Res med mig till Sokrates stad, till den atenska juridiken och till en helt fantastisk filosofisk text!
  • 1. Är kunskap berättigad sann tro? Om Gettiers problem och lättja.

    21:36
    Vad är kunskap egentligen? I över 2300 år var det en fråga man knappt ställde sig, inte ens inom filosofin som annars är känd för att ifrågasätta de mest självklara självklarheterna och göra dem onödigt komplicerade, men allt ändrades som över en natt i början av 1960-talet. Filosofen Edmund Gettier fick ett enormt genomslag med en föredömligt kort artikel som inte ens besvarade de frågor den ställde. Välkommen till Världens bästa filosofiska texter! Vi börjar i epistemologins, kunskapsteorins, underbara värld för att söka svaret på vad kunskap egentligen är. Alla strävar ju efter kunskap. Vi lever i ett kunskapssamhälle, gud bevars! Men kan vi göra det om vi inte ens vet vad det är vi värderar så högt? Eller är det så att kunskap faktiskt bara är berättigade sanna trosföreställningar? Häng med!