Share

cover art for Plantenes sexliv gir dem verdensherredømme

Naturligvis

Plantenes sexliv gir dem verdensherredømme

Ep. 16

Historien om blomster og bier er virkelig bare begynnelsen! Planter har utallige måter å formere seg på, NINA-forsker, botaniker og allergiker Kristine Bakke Westergaard forklarer hvordan plantenes sexliv har gitt dem verdensherredømme.

More episodes

View all episodes

  • 38. Norges mest mystiske fugl

    23:58
    Norges mest mystiske fugl finnes langs hele kysten vår, men det er nesten bare sjøfolk og fiskere som noen gang har sett den! Det er mye forskerne fortsatt ikke vet om havsvalen - men NINA-forsker Sveinn Are Hansen forteller oss ihvertfall det vi har funnet ut om den lyssky mini-sjøfuglen.
  • 37. Natur i byen

    35:01
    Nordmenn flest har blitt byfolk! Omtrent 80% av oss bor i byer og tettsteder og naturen er ekstremt viktig for helsa vår. Men hva slags natur har vi i byene? Hvor mye natur må vi ha, hvor nær bør den være og hva skjer hvis den blir urettferdig fordelt? Biolog Markus Sydenham og sosiolog Helene Figari fra NINA har opplevd både bever, rev og masse insekter midt i Oslo sentrum!
  • 36. Villsvin - hva gjør de i Norge?

    34:33
    Denne episoden skulle egentlig slippes neste uke, men nå har nyheten kommet om at villsvin i Sverige har fått afrikansk svinepest. Hva betyr det for Norge? Og hva driver egentlig villsvina med her til lands? NINA-forskerne Jørgen Rosvold og Inger Maren Rivrud snakker om hvordan de har kommet hit og hvorfor de trives mye bedre nå enn forrige gang de var her for noen tusen år siden!
  • 35. Kystbarometeret - hvor bærekraftig er kysten i nord?

    28:52
    Havet og kystsamfunnene er den del av selve identiteten til Norge og har sørga for arbeid, inntekter, hus, hjem, utvikling, turopplevelser og mye mer godt over tusen år! Men hva er planene som kysten nå fremover, og hvor bærekraftige er de for folk som bor i nord - i dag og i framtida? Det kan du finne ut ved å bruke KYSTBAROMETERET! NINA-forskerne Per Fauchald og Sigrid Engen har sammen med flere kolleger utviklet dette verktøyet som viser hvordan det står til i havet, fiskeriene, oppdrettsnæringa, turismen, økonomien, karbonlagringa og arbeidsplasser i nordnorske kommuner.
  • 34. Hva er en skog?

    50:22
    Et enkelt spørsmål, men svaret er folk overraskende uenige om! NINA-forskerne Rannveig Margrete Jacobsen og Tor Erik Brandrud er i hvertfall enige om at vi trenger mer enn bare trær for at det skal være en bra skog. Vi finner mer en 25 000 arter i skogen og mange arter er fortsatt ikke oppdaget! Her forteller de om hvordan det er å oppdage en ny art, hvordan de nyter skogen i hverdagen og hva som skjer når det er "party-time" i skogen.
  • 33. Eremitten og jegeren - to biller i en smekk!

    41:33
    En eremitt ble vekket til live på Tønsberg kirkegård og må nå i fengsel, mens den lille elvesandjegeren sliter fordi jaktmarkene legges i grus. De to billene ser veldig ulike ut men sliter med samme problem - at vi mennesker forstyrrer leveområdene deres. NINA-forskerne Anders Endrestøl og Oddvar Hanssen prøver å redde hver sin billeart.
  • 32. Ti millioner blinkskudd fra naturen

    30:35
    Hva gjør forskerne med 10 millioner bilder fra naturen? Det er montert opp rundt 600 kamerafeller over hele Norge som knipser i vei når noe går forbi. Målet er egentlig å telle hvor mange gauper vi har i Norge, men John Odden og Sunniva Bahlk finner ut mye mer enn det! 
  • 31. Naturavtalen er signert. Hva nå Norge?

    40:47
    En avtale med 23 mål skal hjelpe verden ut av naturkrisen. Hva betyr Naturavtalen for Norge, hvordan kan vi bidra og hvem skal betale? Ja, det er noen utfordringer på veien mot å ha en frisk natur som kan gi oss mat, luft, rent vann og alt vi trenger for å leve på jorda - men det er også mange løsninger som gjør det lettere å prioritere natur! Og NINA-direktør Norunn Myklebust er helt sikker på at de ikke vil koste oss skjorta! Vi skal innom kampen om arealene, naturrestaurering, karbonlagring, bærekraftig landbruk, og akvakultur og forskningspolitikk med NINA-forskerne Dagmar Hagen, Trond Simensen, Magni Olsen Kyrkjeeide, Lajla White, Torbjørn Forseth, Trine Hay Setsaas og direktør Norunn Myklebust.
  • 30. Lyden av Norge

    23:52
    Er det mulig å forstå et kvidder av hva fuglene synger om? NINA-forsker Carolyn Rosten fanger lyd fra fugler og andre dyr for å finne ut mer om hvordan ting henger sammen i naturen.