Share

cover art for Den ville tamreinen

Naturligvis

Den ville tamreinen

Ep. 11
Visste du at 45% av Norge er reinbeiteland? Eller at tamrein ikke er særlig tam?
Julenissens bestevenn er både avhengig av den ville naturen og en del av den. Derfor er forskerne ute etter å finne ut hvordan vi påvirker områdene med reinbeite, og hva som påvirker helsa til reinen.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

More episodes

View all episodes

 • 43. Mygg - en omsorgsfull blodsuger (reprise)

  24:15
  Har du begynt å klø enda? Det ser ut til å bli myggår i år! Myggforsker Sondre Dahle er en av få som forsker på ett av våre mest hatede insekter, men han kommer med en ganske overbevisende forsvarstale for den "omsorgsfulle" myggen i denne episoden.
 • 42. Hvorfor pynter vi med edderkopper til halloween?

  09:39
  Visste du at edderkopper har blått blod!? Mange liker å pynte med spindelvev og edderkopper til halloween, men selv om de har gift og slurper i seg byttet sitt så er det ingen grunn til å la seg skremme her i Norge, sier NINA-forsker Sandra Åström!Lurer du på noe om naturen? Send spørsmålet til natur@nina.no!
 • 41. Skjønner elgen at det er jakt?

  08:35
  Elgen kan både lære av foreldrene sine og kjenne på lukta at det er noe muffens i skogen! Elgforsker Erling Solberg i NINA mener jegerne kan ha rett i at elgen endrer oppførsel under jakta, men forskning viser også at den ikke går så langt unna sine vante trakter.Lurer du på noe om naturen? Send spørsmålet ditt til natur@nina.no
 • 40. Naturbaserte løsninger, no-brainer eller politisk hodepine?

  29:45
  Naturen har gått gjennom evolusjon - så den har brukt noen millioner år på å finne de mest geniale løsningene for å takle flom, tørke, CO2 lagring og mange andre utfordringer. Det bør vi mennesker lære av, mener forskerne Isabel Seifert-Dähn fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Leonard Sandin (NINA). De definerer naturbaserte løsninger som tiltak som både hjelper mennesker med våre problemer, samtidig som at de er bra for naturen og naturmangfoldet. Det høres ut som en no-brainer, så hvorfor får vi det ikke til (enda!)?
 • 39. Hvorfor er vepsen så innpåsliten på høsten?

  09:00
  Lurer du på noe om naturen? Spør en naturforsker! Dette spørsmålet kommer fra en familie som har vært i barnebursdag og lurer på "Hvorfor er vepsen så innmari innpåsliten på høsten?" I følge insektekspert Arnstein Staverløkk er det fordi de har blitt avhengige av sukker fra bolet i sommer, og når bolet kollapser på høsten er de på desperat jakt etter noe som kan stagge søtsuget! Send ditt spørsmål til natur@nina.no.
 • 38. Norges mest mystiske fugl

  23:58
  Norges mest mystiske fugl finnes langs hele kysten vår, men det er nesten bare sjøfolk og fiskere som noen gang har sett den! Det er mye forskerne fortsatt ikke vet om havsvalen - men NINA-forsker Sveinn Are Hansen forteller oss ihvertfall det vi har funnet ut om den lyssky mini-sjøfuglen.
 • 37. Natur i byen

  35:01
  Nordmenn flest har blitt byfolk! Omtrent 80% av oss bor i byer og tettsteder og naturen er ekstremt viktig for helsa vår. Men hva slags natur har vi i byene? Hvor mye natur må vi ha, hvor nær bør den være og hva skjer hvis den blir urettferdig fordelt? Biolog Markus Sydenham og sosiolog Helene Figari fra NINA har opplevd både bever, rev og masse insekter midt i Oslo sentrum!
 • 36. Villsvin - hva gjør de i Norge?

  34:33
  Denne episoden skulle egentlig slippes neste uke, men nå har nyheten kommet om at villsvin i Sverige har fått afrikansk svinepest. Hva betyr det for Norge? Og hva driver egentlig villsvina med her til lands? NINA-forskerne Jørgen Rosvold og Inger Maren Rivrud snakker om hvordan de har kommet hit og hvorfor de trives mye bedre nå enn forrige gang de var her for noen tusen år siden!
 • 35. Kystbarometeret - hvor bærekraftig er kysten i nord?

  28:52
  Havet og kystsamfunnene er den del av selve identiteten til Norge og har sørga for arbeid, inntekter, hus, hjem, utvikling, turopplevelser og mye mer godt over tusen år! Men hva er planene som kysten nå fremover, og hvor bærekraftige er de for folk som bor i nord - i dag og i framtida? Det kan du finne ut ved å bruke KYSTBAROMETERET! NINA-forskerne Per Fauchald og Sigrid Engen har sammen med flere kolleger utviklet dette verktøyet som viser hvordan det står til i havet, fiskeriene, oppdrettsnæringa, turismen, økonomien, karbonlagringa og arbeidsplasser i nordnorske kommuner.