Share

Något Slags Känsla

Varför är det så svårt att vara människa? Att göra det man drömmer om och uppskatta allt fint man har. Att vara där för dem man älskar och strunta i det man borde strunta i. Att våga säga det som är viktigt och kunna hålla käften när det behövs.&nb...


Latest episode

 • 10. 21. Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten?

  54:36
  Hur kan man göra jobbiga känslor och erfarenheter till något konstruktivt? Varför heter Suzanne egentligen Suzanne? Och vad kan dagens unga aktivister lära sig av Grupp 8 och den andra vågens feminism på 60- och 70-talen?Suzanne Osten är en riktig urkraft i svenskt kulturliv och i den feministiska rörelsen. I över 50 år har hon utmanat och inspirerat samtiden med sina många uttryck och sin underbara personlighet. När hon nu är aktuell med en ny självbiografi är hon en given drömgäst för säsongsavslutningen av Något Slags Känsla.

More episodes

View all episodes

 • 9. 20. Seher Yilmaz: den bekväma aktivisten

  54:34
  Hur orkar man driva kampen för ett rättvist samhälle år ut och år in? Går det att dra en skarp gräns mellan aktivism och profession? Och måste en aktivist leva som hen lär? Seher Yilmaz har varit ständigt närvarande i det offentliga samtalet om jämställdhet, mångfald och inkludering i över ett decennium. Med boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism kan hon nu även titulera sig författare. Med Sveriges kanske rakaste ryggrad är hon en ständig inspirationskälla för alla som vill jobba för ett bättre samhälle, och därmed också en given drömgäst i Något Slags Känsla.
 • 8. 19. Gun-Britt Sundström och den enda viktiga frågan

  53:09
  Går det att svara på frågor om 50 år gamla texter? Varför är det så jobbigt att vara en levande legend? Går det att välja sitt liv? Och är egentligen alla de här frågorna helt överflödiga när mänskligheten verkar vara på väg att förgöra sig själv? Gun-Britt Sundström har varit en fixstjärna inom den svenska litteraturen sedan 60-talet. Nina trodde länge fåfängt att hon var lite unik som har läst "Maken" mer än fem gånger, men det är tydligen mer eller mindre standard. Gun-Britt är dessutom utan tvekan den författare ni lyssnare oftast har önskat att höra intervjuas i podden. Därför är hon en given drömgäst i Något Slags Känsla.
 • 7. 18. Tove Folkesson och den vuxna vänskapen

  52:09
  Tove Folkesson slog igenom med en stark skildring av tonårig vänskap i boken “Kalmars jägarinnor”. Fem böcker senare har jägarinnorna blivit medelålders och sitter mest och dricker boxvin i bersån. Varför är vuxen vänskap så knepig? När blev det vuxna tjejgänget den ultimata statusmarkören? Och är alla verkligen alltid på tjejhelg på Mallis? Generationsförfattare är ett slitet begrepp, men om det någonsin ska användas är det om Tove Folkesson. Sedan debuten 2014 har hon kramats ihjäl av alla födda på 1980-talet för sina pricksäkra och samtidigt slående vackra skildringar av tonårsfyllor, vänskap, barnlängtan och misslyckade bröllopsfester. Hon skildrar livet och mänskligheten från vardagligt till episkt, alltid med samma precision. Därför är Tove en given gäst i Något Slags Känsla.
 • 6. 17. Filip Hammar och gråzonerna

  47:12
  Kan en av Sveriges mest folkkära mediepersonligheter vara missförstådd? Hur uppfostrar man barn till tänkande människor i en galet polariserad värld? Och går det att ha ett öppet sinne till allt? I över två decennier har Filip Hammar underhållit och utmanat en nästan orimligt stor publik med allt från böcker och filmer till intervjuprogram och poddar. Genom sina berättelser öppnar han dörrar till människor som vanligtvis inte får plats, och med en aldrig sinande nyfikenhet på det som är annorlunda är han en viktig motpol till det förenklade och lättkränkta. Därför är Filip en given gäst i Något Slags Känsla.
 • 5. 16. Majgull Axelsson, ondska och motstånd

  50:15
  Mänskligheten kan vara fruktansvärd. Men varför har just vi svenskar så svårt att göra upp med de mörkare kapitlen i vår historia? Vad kan nutidens kamp mot rasism och främlingsfientlighet lära sig av dem som har gått före oss? Och vad kommer människor i framtiden att se som helt vansinnigt att vi som lever nu lät pågå, mitt framför våra ögon? Majgull Axelsson är den mångfaldigt prisbelönta författaren som skriver storsäljande romaner på teman som skickar rysningar genom generationer: Auschwitz. Vipeholmsanstalten. Tattarkravallerna.  Med skickligt berättande river hon av de mest fastklibbade plåstren i Sveriges moderna historia, och ger oss en möjlighet att göra rent och läka. Därför är Majgull en given gäst i Något Slags Känsla.
 • 4. 15. Carolina Setterwall, författare?

  55:45
  Vem får, kan, bör, vill, vara författare? Är det en genusgrej, det där med att äga sitt konstnärskap? Och varför vill så många tro att författare är experter på det de skriver om?Carolina Setterwall tog läsare och recensenter med storm när hon debuterade 2018 med “Låt oss hoppas på det bästa”, som blev en enorm framgång och såldes till över 23 länder. Men hon kan inte bara skriva, hon kan tänka också, och Nina har stalkat henne i flera år för att ta del av kloka reflektioner om livet, skrivandet, relationerna och kvinnorollen. Därför är Carolina en given gäst i Något Slags Känsla.