Share

Mötesplats Offentliga Affärer Podden

Allt om offentlig upphandling


Latest episode

 • 4. David Moheim och Karin Peedu, Upphandling i en föränderlig värld

  45:44
  Knappt hade pandemin släppt sitt grepp fick vi ett krig i Europa och ökad hotbild mot Sverige. Dessutom har vi bestämt oss för att gå med i NATO, något som inte fanns på bordet för mindre än två år sen.Det har lett till att vi på kort tid behöver förbereda oss för en eventuell kris genom att upphandla nödvändig materiel både för civilt och militärt bruk. För detta har det anslagits stora resurser i form av pengar och personal.Hur samordnar vi inköpen? Hur säkrar vi leveranserna? Vilka krav kommer att ställas på inköpare och leverantörer?Det och ett antal frågor till skall vi diskutera med Karin Peedu, upphandlingsstrateg på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och David Moheim, avdelningschef på FMV, Försvarets Materielverk.

More episodes

View all episodes

 • 3. Fredo Schotanos, A better world starts with public procurement

  41:07
  I det här avsnittet beger vi oss utomlands, närmare bestämt till Nederländerna för att träffa en av Europas främsta experter på offentlig upphandling, professor Fredo Schottanus som forskar i ämnet vid Universitetet i Utrecht.Enligt professor Schottanus är väl genomtänkt offentlig upphandling grunden för att skapa en bättre värld. Hur har han kommit fram till det? Vad behöver vi göra för att komma dit? Kanske tänka mer på hela affären, öka dialogen mellan upphandlare och leverantörer och fokusera på hållbarhet?Lätt att säga, men vad betyder det egentligen? In och lyssna så får du svaren.
 • 2. Anna Dyhre och Sebastian Nordgren, Hur gör vi upphandlingsavdelningen till en riktigt intressant arbetsplats?

  45:14
  I det här avsnittet pratar vi om employer branding med fokus på upphandlingsavdelningarna.Väl genomförd offentlig upphandling skapar stora samhällsvärden för medborgarna. Men har upphandlingsavdelningarna den position de förtjänar? Hur kan vi få ledningen att förstå och värdera det arbete upphandlarna gör? Hur kan vi behålla och attrahera ny kompetens? Kort sagt, hur gör vi upphandlingsavdelningen till en riktigt intressant arbetsplats?Det och en hel del annat kommer vi att diskutera tillsammans med Anna Dyhre, expert på employer branding och Sebastian Nordgren, inköpschef i Nacka kommun i superintressanta avsnitt.
 • 1. Gustav Stenbeck, "Hållbättre" offentliga upphandlingar

  44:04
  I det här avsnittet pratar vi om hållbar upphandling. Ett hett ämne som diskuteras i många organisationer just nu.Vad är egentligen hållbar upphandling? Vilka krav skall vi ställa? Och vilken kompetens krävs för att göra ännu mer hållbara affärer framöver?För att diskutera det här ämnet så har vi bjudit in Gustav Stenbeck.