Share

cover art for Tror på evig liv om du holder deg frisk i 20-30 år til!

Morgendagens by

Tror på evig liv om du holder deg frisk i 20-30 år til!

Season 2, Ep. 12

Dr. Mouna Esmaeilzadeh flyktet fra Iran som 3-åring og er lege, hjerneforsker, entreprenør og en kjent svensk TV-profil. I denne episoden snakker vi om hvordan vi mennesker vil passe inn i en høyteknologisk verden.


Vil vi kunne få evig liv - og hva blir i såfall meningen med livet om vi aldri dør - er vi fortsatt mennesker? Med inntog av stadig smartere teknologi - hvordan beskytter vi det helligste vi har - nemlig våre tanker? Og vil vi om ti år le av at vi gikk til legen når vi ble syke?







More episodes

View all episodes

  • 18. Idar Kreutzer: - Norge har ikke noen grunn til å stå med lua i hånden

    26:29
    Dette er den den siste episoden i sesongen 2 av Morgendagens By og vi slår til med to gjester: Administrerende direktør Christine Wergeland Sørby leder Oslos og Norges første innovasjonsdistrikt - Oslo Science City - som i kraft av området har mer enn 30.000 studenter, 7.500 forskere og mer enn 300 start-up bedrifter. Idar Kreutzer har sittet i styret i Universitetet i Oslo i åtte år, er personlig engasjert i innovasjon og er administrerende direktør for Finans Norge. Vi har møtt disse to til sesongavslutning for å snakke om innovasjonsdistriktet, viktigheten av innovasjon og hvordan det kan ta Norge videre.
  • 17. - Det helsevesenet våre foreldre har nå, er mye bedre enn det vi kommer til å få.

    21:59
    Harald Dobloug er utdannet lege ved Universitetet i Oslo og har tidligere jobbet som kirurg. Han er en av grunnleggerne bak den digitale helsetjenesten Maja og er en av de med mest og lengst erfaring fra digitale legetjenester i Norge. I denne podcasten snakker han om dagens og morgendagens legetjenester, hva som vil skje om vi sa ja til å dele alle helsedata smartklokke og mobiltelefoner samler om oss, og om den største utfordringen legene i Norge står overfor.Vil du høre mer fra Harald? Kjøp billett til Evolve Arena på Norges Varemesse 10-11. november 2021, og hør Harald og mange flere på The Edutainment Tonight Show med Ed Gillespie.
  • 16. Barcode er blitt den beste utgaven av seg selv

    21:39
    Geir Haavarsen er styremedlem i Norske Arkitekters Landsforbund og daglig leder og grunnlegger av arkitektkontoret A-Lab. I 2019 ble han intervjuet av Finansavisen og omtalt som “Hjernen bak Barcode”. Han snakker om hvordan Barcode ble til, om digitale tvillinger og hva som skal til for å klare det grønne skiftet.
  • 16. - Nå er tiden for mellomstore norske byer

    18:00
    Mange av oss har lest og hørt om smarte hjem med kjøleskap som sier fra når du må handle inn mer melk og pålegg. Og mange tror det bare er noen år frem i tid før dette er tilgjengelig over alt. Andre har hørt om smarte byer. Men når kommer det? Sannheten er vel at det kommer sagte, men sikkert uten at vi egentlig merker det. Elsparkesykkel er et eksempel. Tiden du for oppgitt at det vil ta fra Alnabru til Asker lange motorveien et annet. Den nye måten å ta betalt for offentlig transport i Stavanger er en tredje. Men smarte nabolag? Hva betyr egentlig det? Magnus Brøyn er teknologiekspert og rådgiver for Starte Byer Norge. Han er optimistisk på vegne av de mange mellomstore norske byene. Deres tid er nå, sier han i denne episoden av Morgendagens By.Er du interessert i å besøke Evolve Arena på Lillestrøm 10-11. november 2021? Kjøp billett på https://www.evolvearena.com/kjop-billett/
  • 15. Hjørnestensbedriften i morgendagens by

    31:52
    Hjørnestensbedriften - noe som dør og blir borte, eller noe vi skal satse på?  Historien om hjørnestensbedriften er for mange historien om nedleggelse, oppsigelser og død. Hvor kommer hjørnestensbedriften fra, og hvordan kan vi sikre at den lever videre i morgendagens samfunn? Vi har møtt samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen, regiondirektør i NHO, Nina Solli og administrerende direktør for hjørnestensbedriften Norges Varemesse og ikke minst; næringsminister Iselin Nybø fra Venstre til debatt om morgendagens hjørnestensbedrift.  
  • 14. Stian Sandø: - Målet var å fjerne voldtekt fra jorda

    17:49
    Stian Sandø er for de fleste kjent fra Farmen Kjendis, og som programleder for Newton på NRK. Men han har også en master i datateknikk fra NTNU og har utviklet en helse-app hvor målet var å fjerne voldtekt fra jorda. Vi møtte Stian for å høre hva han tenker om bruk og deling av data og mulighetene det gir. Stain beskriver seg selv som en teknologi- og menneskeoptimist, men mistenker likevel at folk bruker for mye tid på mobilen og dermed deler mer informasjon om seg selv enn de er klar over. Han sammenligner deling av persondata med sukker. "Det er godt men usunt".
  • 13. - Historien om hva teknologien kan løse er gjerne basert på entusiasme og babbel

    22:14
    Karl-Fredrik Tangen er utdannet samfunnsgeograf og jobber nå som forsker, forfatter og foreleser i tillegg til at han underviser på Høgskolen Kristiania. Tangen er en populær foredragsholder og snakker ofte krast, men faglig fundamentert, om teknologi, digitalisering, strategi og fremtiden. I denne episoden uttrykker han skepsis til den historien som ofte fortelles rundt teknologi og hva den kan bidra med.Kar-Fredrik Tangen kommer på Evolve Arena 10.-11. november.
  • Norge kan bli verdensledende på gjenvinning av batterier

    20:25
    Norge kan bli verdensledende på gjenvinning av batterierEttersom mange elektriske biler nå nærmer seg slutten på sin levetid, er det et stort behov for resirkulere både bilene og batteriene. Fredrik Andresen, CEO i Hydrovolt, tror Norge kan bli verdensledende på dette. Hydrovolt er et felles selskap mellom industriselskapet Hydro og batteriprodusenten Northvolt, og ble etablert sommeren 2020. Selskapet bygger et verdensledende gjenvinningsanlegg for batterier som på et år har kapasitet til å prosessere 8 000 tonn batterimoduler som tilsvarer omtrent 25 000 vrakede el biler. Anlegget vil være klart mot slutten av 2021 og vil bli drevet av 100% fornybar energi.