Share

Morgenbladets podkaster
KULTUR: Hva vi sier om klær – og hva klærne sier om oss
Ukens episode tar for seg forbindelsen mellom det ytre og det indre, om forholdet mellom det vi har på oss og det vi måtte ha av meninger om verden og oss selv. Hvorfor er det så vanskelig å si noe presist og klokt om klær og tilbehør? Og hvor frie er vi egentlig til å kle oss slik vi vil eller ønsker i dag?
Verk og artikler nevnt i episoden:
Elises intervju med brilledesigner Alain Mikli: https://www.morgenbladet.no/kultur/2025/04/22/brilleinnfatningen-din-er-veldig-vanlig-det-ser-ut-som-om-du-er-et-null/
Elises intervju med den britiske motejournalisten og forfatteren Charlie Porter: https://www.morgenbladet.no/kultur/2023/12/29/hvordan-kle-seg-til-et-lykkeligere-jeg/
NRKs sak om klesstil på videregående skoler i Oslo: https://www.nrk.no/norge/xl/hvordan-gar-elevene-pa-vgs-kledd-_-har-klaer-noe-a-si-for-a-passe-inn_-1.17354616
Boken The Language of Fashion av Roland Barthes
Filmen Bob & Carol & Ted & Alice (1969) Regi: Paul Mazursky
Aksels anbefaling: Sesong to av tv-serien The Rehearsal (Tilgjengelig på strømmetjenesten Max)
Elises anbefaling: Utstillingen Revefeber! Pelsdyrnæringa gjennom 100 år på Vest-Telemark Museum. Mer info her: https://www.visittelemark.no/vest-telemark-museum/informasjon/produkt/revefeber-ei-utstilling-om-pelsdyrnaeringa-gjennom-100-ar-p7843283
More episodes
View all episodes
POLITIKK: Hva kan redde Høyre?
27:03|En dårlig nyhet kommer sjelden alene og for Høyre har dårlige nyheter strømmet på for hele uken, det toppet seg med rentekutt torsdag. Er løpet kjørt for Erna Solberg nå. Nei, mener Aslak Bonde. Høyre kan fortsatt bli valgvinner.BØKER: Hvor ble det av alle gutta?
29:45|Finnes det ingen litterære talenter blant unge menn?» Det spurte Aftenpostens Ingunn Økland etter å ha sett listen over de 10 beste norske forfatterne under 35 som ble offentliggjort forrige uke. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast stiller vi en litt mindre absoluttistisk variant av samme spørsmål: For er det sånn at unge menn med språk i fingrene søker seg mot andre kunstarter enn litteraturen, og i så fall hvorfor? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.KULTUR: Hvem får lov til å være vanskelig på film?
35:50|Mike Leigh er en britisk filmskaper som fra dag én har laget filmer om «vanlige» mennesker. Hans siste film, Hard Truths, som nå kan sees på kino, handler om en plaget (og plagsom) kvinne ved navn Pansy (spilt av Marianne Jean-Baptiste). Hun sover dårlig, har vondt i kjeven, og kan verken snakke med fremmede eller sin egen familie uten å skjelle dem ut. Ukens episode handler om Mike Leighs stil og metode, og hva det vil si å se en type virkelighet på film som ligner mer på den «virkelige» verdenen enn den oppdiktede.Artikler og verk nevnt i episoden:Filmer av Mike Leigh:Life is Sweet (1990)Naked (1993)Secrets and Lies (1996)Vera Drake (2004)Another Year (2010)Mr. Turner (2014)Filmer av Ken Loach:Kes (1969)The Wind That Shakes the Barley (2006)I, Daniel Blake (2016)Fersk artikkel om tilstanden i norsk filmbransje:https://www.morgenbladet.no/kultur/suksessen-er-resultatet-av-ting-som-ble-gjort-for-mange-ar-siden-na-er-alt-truet/9808040Elises intervju med Mike Leigh i anledning hans forrige film:https://www.morgenbladet.no/aktuelt/selvfolgelig-vil-ikke-brexit-fungere/9104800NRK-artikkel om rikinger i tv-serier:https://www.nrk.no/buskerud/tv-serier-om-rike-_klyser_-tar-av_-_-et-lett-fiendebilde-a-male-1.17448291Elises anbefaling: Dokumentaren My Mom Jayne – kommer på strømmetjenesten Max 27. juni.Aksels anbefaling: Dokumentarserien Shifty av Adam CurtisPOLITIKK: Hvorfor kræsjer ikke børsene?
27:47|Børsene stiger, mens demokratiene slik vi kjenner dem forvitrer. Hvorfor gjør de det? Og betyr det egentig noe? Velkommen til Morgenbladets podkast om politikk og økonomi der vi blant annet skal snakke om dobbeltstaten og om konsekvensene av at vi venner oss til Donald Trump.KULTUR: Er Wes Anderson mest stil og staffasje?
30:24|Den amerikanske filmskaperen Wes Anderson – den fremste stilisten i moderne film – er igjen kinoaktuell, denne gangen med The Phoenician Scheme. Stedet er et oppdiktet Midtøsten, året er 1950 og hovedperson er forretningsmann Zsa Zsa Korda (Benicio Del Toro). Her blir vi servert klassisk Anderson-estetikk – som en nøye uttenkt fargepallett, symmetri i hvert kamerautsnitt og replikker levert uten all verdens følelser.Men får vi noe mer enn en estetikk? Finnes det substans i Wes Anderson-stilen, og er stil noe det i det hele tatt er vits i å dyrke frem når kunstig intelligens kan kopiere deg på noen sekunder?Artikler og verk nevnt i episoden:https://slate.com/culture/2025/05/the-phoenician-scheme-wes-anderson-movie-michael-cera.htmlhttps://www.nytimes.com/2025/05/29/movies/the-phoenician-scheme-review.htmlBoken The Grand Budapest Hotel av Matt Zoller SeitzAnbefalinger:Elises anbefaling: Mickey One (1965) Regi: Arthur PennTilgjengelig på DVD eller BlurayAksels anbefaling: Science fiction- og fantasyfestivalen Norcon 31, arrangeres 13.-15. juni på Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo.BØKER: De beste forfatterne under 35
32:16|Dette er den store uken. For tredje gang har Norsk Litteraturfestival og Morgenbladet kåret de ti beste unge forfatterne i Norge og det skal vi selvfølgelig snakke om i denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast. Hvem er vinnerne, og hva sier de om den litterære epoken vi lever i? Med Ane Farsethås, Arne Borge og Bernhard Ellefsen.Denne podkast-episoden slippes for ikke-abonnenter først søndag den 8. juni.POLITIKK: Hvorfor er alle så sinte på Stoltenbergs skattelotteri?
27:19|Forrige tirsdag skjedde det noe bemerkelsesverdig: En norsk politiker – Jens Stoltenberg– innrømmet at 30 år med politikk med å få uføre og unge inn i arbeidsmarked ikke har lyktes. Mangler politikerne mot eller kunnskap og kan et forskningsprosjekt til en halv milliard i så fall få oss ut av dødvannet?KULTUR: Hvorfor gråter anmelderne?
30:44|Kritikerne har begynt å gråte. Eller kanskje rettere sagt: De har begynt å fortelle at de gråter når de uttaler seg om bøker, filmer, kunst og spill. Og de er ikke de eneste. Youtube og sosiale medier flommer over av sterke følelsesmessige reaksjoner, hvilket setter sitt tydelige preg på disipliner som anmeldelser, anbefalinger og innholdsmarkedsføring, og rendyrkes i reaksjonsvideosjangeren.I denne episoden snakker Aksel og Elise om følelsenes plass i kritikken, hvordan dette har endret seg i løpet av de siste årene – og hvordan det henger sammen med større endringer i mediebildet og kulturen.Verk og artikler nevnt i episoden:Videoen «Leave Britney alone»: https://www.youtube.com/watch?v=WqSTXuJeTksKarima Furuseths kommentar om Vink: https://www.morgenbladet.no/ideer/vink-er-en-kirkegard-for-restaurantanmelderiets-potensial-som-kunstform/8894689Aksels anbefaling: Civil Polis – En man utan referenser og nettsiden/strømmetjenesten https://civilpolis.org:4533/Elises anbefaling: Vurdere å droppe siste Mission Impossible-film.BØKER: Hvordan kåre de beste forfatterne?
22:24|Neste uke offentliggjøres listen over de 10 beste norske forfatterne under 35 år. Det er tredje gang at Norsk litteraturfestival og Morgenbladet samarbeider om denne feiringen av den sterkeste, unge samtidslitteraturen. Denne uken ser vi tilbake på de to forrige listene, fra 2004 og 2015, og på tankene og arbeidet som ligger bak denne særegne kåringen. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.