Share

cover art for #10 - Ann Grevelius: storbanksveteranen som sadlade om till entreprenör, styrelseproffs och affärsängel

Montrosepodden

#10 - Ann Grevelius: storbanksveteranen som sadlade om till entreprenör, styrelseproffs och affärsängel

Ep. 10

I det här avsnittet får du lära känna Ann Grevelius - storbanksveteranen som efter 24 år valde att sadla om till entreprenör, styrelseproffs och affärsängel. Hon har hunnit med att göra det mesta och haft de flesta typer av placeringsmandat inom storbanksvärlden, men så kom den där dagen då det var dags att prova vingarna. Det tog sig uttryck i att hon bland annat var med och grundade sparroboten Opti för snart 10 år sedan. Vad Opti är för något och hur den tjänsten skiljer sig gentemot traditionella aktörer är något vi får lära oss mer om.


Vi får även höra mer om några investeringar hon gjort som affärsängel, vem hon ser upp till, varför hon tycker det är viktigt med mentorskap och varför det är så pass viktigt att lyssna till hjärtat och ha roligt längs vägen.


Sist men inte minst... vad hände egentligen när hon klev in som aktiechef i Alecta efter bankfrossan i USA och strukturerade om portföljen med innehav på ca 500 miljarder kronor?


Delikat lyssning på dig,

Nicklas

More episodes

View all episodes

  • 56. #56 - Allt du behöver veta om tullar med Kommerskollegiums chefsekonom Per Altenberg

    01:47:33||Ep. 56
    Ingen har väl missat den senaste tidens handelskonflikt mellan USA och omvärlden, men vad behöver man känna till kring tullar? Vad är egentligen skillnaden mellan en tull och en tariff och varför har inte alla frihandelsavtal? Mitt i allt detta finns världshandelsorganisationen WTO, men vad gör de och hur har deras ställning påverkats mitt i allt detta? I avsnittet hjälper Kommerskollegiums chefsekonom Per Altenberg oss att förstå allt man behöver kunna kring ämnet och vilka de globala bråkstakarna är.Så vad gör Kommerskollegium? Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Vår främsta uppgift är att på olika sätt förbättra möjligheterna för internationell handel.Delikat lyssning på dig,Nicklas
  • 55. #55 - Lars Frick: så navigerar du i läkemedelssektorn när Trump vill ha världens lägsta läkemedelspriser

    01:33:22||Ep. 55
    Aktiespararnas analyschef Lars Frick gästar och berättar om hur vi bör tänka kring läkemedelssektorn just nu. Den 12 maj undertecknade Donald Trump en exekutiv order med ambition om att få till världens lägsta läkemedelspriser (i den rika delen av världen), men vad betyder det här för bolagen och för oss som investerare? Det här är inte första gången en president har den ambitionen, så vad kan vi lära oss av historien och hur sannolikt är det att detta går igenom? Vari i sektorn finner Lars mest värde just nu och vilka bolag är delvis skyddade från vad som händer i USA? Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt!Delikat lyssning på dig,NicklasDe pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
  • 54. #54 - Per H Börjesson om framgångssagan Spiltan Invest och hyllningen till Warren Buffett

    01:30:36||Ep. 54
    I det här avsnittet får du lyssna till Per H Börjesson som medgrundade investmentbolaget AB Spiltan (Spiltan Invest) år 1986 och som brukar sägas vara Sveriges motsvarighet till Warren Buffett. Bolaget har faktiskt anor tillbaka till den aktiesparklubb som hette Galten - där man gjorde några riktiga pangaffärer genom att trejda premieobligationer en gång i tiden. Från ett initialt kapital på 40 000 kr till ett substansvärde på 8,7 miljarder kronor 2024. Det här är berättelsen om en svensk framgångssaga som är starkt inspirerad av Warren Buffett. Delikat lyssning på dig,NicklasHistorisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det kapital som investeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet.
  • 53. #53 - Småbolagsveteranen Stefan Roos på Origo Fonder om konsten att hitta vinnaraktierna

    02:12:54||Ep. 53
    Dagens gäst började sin karriär som aktiemäklare i slutet på 80-talet och gick över till att bli förvaltare på 90-talet. Först tog han över Handelsbankens småbolagsfond som var en populär flaggskepsfond och sen gick han över till SEB för att bygga upp ett nordiskt småbolagsteam. Därefter grundade han Origo Fonder år 2012/2013 och lanserade en hedgefond. Här berättar han om den resan, framgångar, motgångar och vägskälet han stod inför när storkunden lämnade.Stefan berättar om vad han tycker karaktäriserar ett kvalitetsbolag och vilka nyckeltal som är intressanta att hålla koll på, rent konkret. Dessutom får vi veta hur de hittar bolag till kortboken, bästa och sämsta affären, hur man hittar småbolagspärlor och en hel del case såsom Kalmar, Vaisala, Hanza, Freetrailer, Raysearch och mycket mer! Dessutom vill vi såklart veta hur de lyckats generera ett alfa på 550 bps per år (CAGR) sen 2014.Delikat lyssning på dig,NicklasHistorisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet
  • 52. #52 - Råvarugurun Torbjörn Iwarson om guld, olja, kaffe, tullar och råvaran som väntar på ett utbrott!

    01:17:48||Ep. 52
    Centaur Fonders råvaruguru Torbjörn Iwarson som till vardags bor i råvarunationen Brasilien är på besök i Sverige. Han tittade förbi studion för att ge oss en uppdatering på råvarumarknaden. Hur påverkas den av tullarna och den svaga dollarn? Kommer guldpriset fortsätta stiga och hur påverkar det låga oljepriset världsekonomin? Sen är vi naturligtvis också nyfikna på om den ädla Arabicabönan som förgyller starten på dagen för de flesta av oss kommer att leta sig nedåt igen och göra kaffepriset billigare. För vilken gröda är det egentligen som konkurrerar med kaffebuskar och hur har priset på den utvecklats? För ett lågt pris på den grödan relativt kaffe gör ju att man hellre odlar upp kaffebuskar, där Brasilien är världens största exportör. Men hur lång tid tar det att odla upp kaffebuskar är då nästa fråga. Svaren och mer därtill i detta avsnitt.Delikat lyssning på dig,NicklasDe pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
  • 51. #51 - Hur bör man tänka och agera när det stormar på börsen?

    46:13||Ep. 51
    Det har svängt rejält på börsen den senaste tiden. Faktum är att vi befann oss i en björnmarknad nyligen efter en nedgång på över 24% på grund av Trumps handelskrig. Det är 17:e gången sedan 1984, men vad innebär det, hur länge brukar det pågå och hur bör man tänka likväl som agera? I det här avsnittet funderar jag och Johanna Kull på just den frågan.Här är bilden som vi pratar om i slutet av avsnittet (för hur man ska tänka när det stormar på börsen) https://x.com/Investeraren/status/1907847453493133628Delikat lyssning på dig,Nicklas
  • 50. #50 - De mest ägda fonderna och aktierna hos Montrose

    17:40||Ep. 50
    Nu är Montrose öppet för alla så därför är det hög tid att titta närmare på vilka aktier och fonder som våra kunder favoriserar. Dessutom tittar vi också närmare på vilka amerikanska aktier som flest kunder ruvar på.Delikat lyssning på dig,Nicklas
  • 49. #49 - "THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!! DJT" - Manipulerade Donald Trump börsen? Jonas Myrdal på Ekobrottsmyndigheten svarar!

    48:46||Ep. 49
    I veckan skrev USA:s president Donald Trump ett inlägg på hans sociala medieplattform Truth Social som löd "THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!! DJT". Slutet kan antingen tolkas som Donald J Trump eller kortnamnet för hans börsnoterade bolag Trump Media & Technology Group som han är ordförande för. Fyra timmar senare aviserade han att USA pausar tullarna mot omvärlden i 90 dagar (förutom Kina) vilket fick börsen att rusa. Nasdaq stängde upp +12,1% vilket är näst bästa börsdagen någonsin och aktien i hans bolag rusade som mest +22%.Får man verkligen göra så här eller har han gjort sig skyldig till något brott? Detta är nog en fråga som många ställt sig i veckan. Jonas som är kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare reder ut begreppen. Är det marknadsmanipulation eller kan det vara insiderbrott?Dessutom diskuterar vi enpetare, finfluencers som säljer kurser och hur positiv får man egentligen vara när man pratar aktier i sociala medier?Det och mycket mer i detta avsnitt!Delikat lyssning på dig,Nicklas
  • 48. #48 - Carnegie Fonders Gunnar Påhlson - Indien befinner sig idag där Kina befann sig för 20 år sen

    01:26:27||Ep. 48
    Indien har etablerat sig som en ekonomisk stormakt senaste årtiondet och dessutom bjudit på hög tillväxt. Med över 1,4 miljarder människor är det världens mest folkrika land, motsvarande över 130 Sverige. Ifjol bjöd indiska Nifty 50-index på sitt nionde positiva börsår på raken samtidigt som indiska börsen gick om Hong Kong som världens sjunde största aktiemarknad och S&P Global tror att Indien kan bli den tredje största ekonomin 2030, alltså gå om Japan och Tyskland. Men nu då? Gunnar Påhlson är precis hemkommen från en investerarresa i Indien och har en hel del spaningar att bjuda på. Delikat lyssning på dig,NicklasHistorisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.