Share

cover art for Waarom vinden we hetero zijn zo gewoon?

Moet Jij Weten

Waarom vinden we hetero zijn zo gewoon?

Season 1, Ep. 43

Ik ben een vrouw en ik val op mannen. Dat is altijd al zo. En het is voor mij nooit ingewikkeld geweest om hiervoor uit te komen of beter gezegd ik ben hier nooit voor uitgekomen. Maar deze vorm hebben we als samenleving als normaal bestempeld, maar waarom. Hoe ontwikkelt mijn seksuele voorkeur zich eigenlijk? En zijn gender en seksualiteit niet steeds meer fluïde?


De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is Henny Bos. Henny is hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Family aan de UvA. Zij gaat mij vandaag vertellen hoe en en waarom hetero zijn zo ‘gewoon’ is.. Welkom! 


Zij gaat mij vandaag vertellen hoe gender zich ontwikkelt. Welkom!

More episodes

View all episodes

  • 42. Waarom is protestmuziek een krachtig middel?

    22:59||Season 1, Ep. 42
    Wie er vroeger tegen iets was, schreef hier een nummer over. Doe maar met Voordat de bom valt, Welterusten meneer de President van Boudewijn de Groot en Ben Ik Te Min van Armand. Tegenwoordig vind je maatschappijkritische boodschappen tussen de regels. Protestmuziek. Wat is de herkomst van dit genre? Wat maakt protestmuziek zo’n krachtig middel? En wat heeft deze muziek de afgelopen decennia bereikt? De persoon die het antwoord op mijn vraag moet weten is journalist en maker van de podcast Doe Maar Normaal. Voor deze podcast dook zij samen met Laurens Ham het archief van de Nederlandse protestmuziek in. Vandaag gaan we trip down memory lane en vertelt zij mij waarom deze genre nooit verloren mag gaan.
  • 41. Hoe is XTC een uitgaanspil geworden?

    25:00||Season 1, Ep. 41
    Rood, blauw, groen, roze, met een superman of een Rolling Stones logo. Het komt werkelijk waar in alle kleuren en vormen die je maar kunt bedenken. XTC, Nederland is er groot in. Groot in gebruik en als maker en exporteur. Hoe heeft XTC zo’n grote voet gekregen aan Nederlandse bodem? Waarom linken wij het direct uitgaan en housemuziek? Wie en wat gaat er schuilt achter dat felgekleurde pilletje? De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is Philippus Zandstra. Journalist en auteur van ‘XTC - een biografie’. Vandaag gaan we erachter komen hoeveel er schuilgaat achter dat ene kleine pilletje, waar jij de hele nacht mee feest.
  • 40. Waarom lijk ik toch zoveel op mijn ouders?

    23:24||Season 1, Ep. 40
    Met ouders en 2 broers ben ik de jongste telg van het stel. We zijn familie en lijken op elkaar, maar tegelijkertijd zijn we ook compleet anders. Zo erger ik mij tegelijk aan de besluiteloosheid van mijn broer maar neem een voorbeeld aan zijn analytisch vermogen. Nu we ouder worden, zeggen mensen steeds vaker tegen elkaar: goh wat lijk je toch op je moeder. Maar hoe kan dat? Hoe kan het dat mijn broer trekken heeft van mijn vader en ik die van mn moeder. Wat zegt het over mij dat ik het jongste kind bent? En wat zegt het over de relatie met mijn ouders? De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is Els van Steijn. Zij coacht families en is schrijver van het boek de Fontein. Zij gaat mij vandaag vertellen waarom ik mijn ouders voor alles verantwoordelijk kan stellen.
  • 39. Waarom koppelen we geur aan herinneringen?

    23:24||Season 1, Ep. 39
    Geur, het kan zo lekker, maar tegelijkertijd ook zo vies zijn. De geur van een versgebakken brood, een warme kop koffie of schoon linnen. Het geeft je een goed gevoel, je haalt er herinneringen mee op of kan er zelfs geëmotioneerd door raken. Maar waarom koppelen wij herinneringen aan een geur? Hoe belangrijk is geur eigenlijk in ons dagelijks leven? En wat hebben oma’s met geur te maken?De persoon die het antwoord op al mijn vragen moet weten is Frank Bloem. Hij is een parfummaker en geur-ontwerper en heeft zijn eigen geurlaboratorium. Deze gast gaat mij vandaag in geur en kleur vertellen wat er allemaal gebeurt vanaf de eerste vleug...
  • 38. Hoe stel ik een goede vraag?

    21:15||Season 1, Ep. 38
    Aan de lopende band stellen we vragen, dit doen we de hele dag door. Uit interesse, voeding voor een goed gesprek of compleet nutteloos. Maar wat is de kunst van het vragen stellen? Wat is nou een goede vraag? Wat heeft goed luisteren te maken met vragen stellen? En waarom praten mensen zo ontzettend graag over zichzelf in gesprekken?De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is theatermaker, schrijver en praktisch filosoof: Elke Wiss. Met De Denksmederij verzorgt zij trainingen over de kunst van het vragen stellen. Een beetje uitdagend is het wel, iemand interviewen die een boek heeft geschreven over het stellen van goede vragen. Maar desondanks heb ik veel vragen.
  • 37. Hoe kan ik mensen in mijn complot laten geloven?

    23:14||Season 1, Ep. 37
    9/11, illuminati, de maanlanding en corona. Allemaal onderwerpen waar een complottheorie aan kleeft. Samenzweringstheorieën klinken vaak onverklaarbaar, guur en eng, maar je laten meeslepen ligt op de loer. Maar hoe ontstaan complotten eigenlijk? Welke mensen zijn hier vatbaar voor? Hoe kan ik mensen in mijn complot laten geloven? En waarom wordt het geloven in een complot als iets aparts gezien?De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is schrijver en journalist, Maarten Reijnders. Jarenlang dompelde hij zich onder in de complotten wereld. Vandaag gaan we down the rabbit hole en gaat hij mij vertellen hoe ik iedereen in mijn complot kan laten geloven!
  • 36. Waarom houden we goede voornemens nooit vol?

    22:53||Season 1, Ep. 36
    Mijn huis altijd netjes opruimen, genoeg geld sparen, gezond eten en dagelijks sporten. Allemaal voornemens die ik helaas maar kortstondig volhoud. Hoe kan dit? Waarom doe ik het één terwijl ik mij het ander heb voorgenomen? Waarom laat ik mij steeds verleiden? Hoe houd ik zelf de controle? De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is gedragswetenschapper Will Tiemeijer. Hij schreef het boek self-control en weet hoe ik de touwtjes in houden houd.
  • 35. Kunnen we nog autonoom zijn in een wereld met sociale media?

    22:48||Season 1, Ep. 35
    Zelfstandig worden is een ding, autonoom zijn is nog veel ingewikkelder. Of lijkt dat zo? En zijn we allemaal een stuk autonomer dan we denken? Is het asociaal als ik autonoom wil zijn? Zijn we eigenlijk wel autonoom? Laten we onze autonomie niet steeds vaker over aan technologie en algoritmes?De persoon die het antwoord op mijn vragen moet weten is Miriam Rasch. Zij is een schrijfster, essayist, filosoof en schreef van het boek: ‘Autonomie’’ Zij gaat mij vertellen of we nog autonoom kunnen zijn in deze tijd waarin sociale media een steeds grotere rol speelt.