Share

cover art for Driva förändring på sin arbetsplats

Moderna Läkare

Driva förändring på sin arbetsplats

Ep. 32

Tyvärr räcket det inte alltid att gå till sin chef och säga vad som behöver för ändras när man inte nöjd med sin arbetsplats. Att driva förändring kan både vara tidsödande och obekvämt. I avsnittet får vi träffa Fredrik Rosenqvist, ST-läkare inom psykiatri på Centralsjukhuset i Karlstad och vice ordförande i SYLF Värmland. Tillsammans med sina kollegor tog de fighten om rätten till övertidsersättning för nyblivna specialistläkare, och vann!


I avsnittet kommer Fredrik ge handfasta tips till dig som vill driva förändring på din arbetsplats.


Du kan läsa reportaget i Moderna Läkare här: Att driva förändring på sin arbetsplas - Moderna Läkare (slf.se)

More episodes

View all episodes

  • 35. Årets AT-Raket: NU-sjukvården stiger med 40 platser

    26:14||Ep. 35
    I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med! Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Var ligger egentligen NU-sjukvården? Hur lång är AT:n? Vad innebär en pedagogisk AT? Vilka krav finns det för en godkänd ansökan? Hur är sjukhusen? Kan en AT i NU-sjukvården passa dig? Och sist men inte minst... Vad har föranlett framgången? I avsnittet får ni svar av Hanna Wallberg, AT-chef och övergripande BT-studierektor samt Johanna Abelsson, övergripande AT-studierektor.  Ni kan även läsa reportaget om NU-sjukvården i Moderna Läkare nr 3, 2024 här: E-tidning - Moderna Läkare (slf.se)
  • 34. Almedalsveckan - inte bara mingel?

    12:37||Ep. 34
    Vad gör SYLF egentligen under Almedalsveckan? Är det bara mingel? Är det ens lönt att åka dit? Vad var SYLF:s budskap i år och vilka makthavare har SYLF samtalat med?I avsnittet kommer Robert Holmqvist, ordförande för SYLF, att ge oss svar på våra funderingar om Almedalsveckan 2024!Du kan läsa mer om almedalsveckan i Moderna Läkare nr 3, 2024 här: E-tidning - Moderna Läkare (slf.se)
  • 33. Träffa Sonia Widén

    30:01||Ep. 33
    Sonia Widén jobbar som vikarierande underläkare innan AT och valdes i våras till Moderna Läkares nya chefredaktör. Vad har ni att förvänta av podden och tidningen framöver? I avsnittet får ni lära känna Sonia lite bättre. Hon berättar om sitt tidigare engagemang i SLF student, om utbildningsklimatet under läkarstudierna i Polen och vad som kan hända om man fastnar i en "heel hook".Och med det så tackar avgående chefredaktör Julia Borg alla lyssnare för den här tiden!
  • 31. Läkare bland algoritmer

    45:16||Ep. 31
    Vad har vi läkare att förvänta oss av AI?Mitt i den fjärde industrirevolutionen står Nasim Farrokhnia, specialist i intermedicin, ordförande för eHälsoläkarföreningen och till vardags hälso- och sjukvårdschef på Microsoft. Vi kommer få ta del av hennes tankar kring utvecklingen av AI i sjukvården – både kring möjligheterna och fallgroparna och försöka ge en bild av läkaryrkets framtid. Nasim kommer också berätta om sitt arbete på Microsoft och hur man ska gå tillväga om man är intresserad av att själv ge sig in i branschen.Det här avsnittet är ett komplement till artikeln om vården och fjärde industrirevolutionen i Moderna Läkare. Du kan läsa artikeln här: Läkare bland algoritmer - Moderna Läkare (slf.se)
  • 30. Är gräset grönare på andra sidan?

    35:57||Ep. 30
    Under året som gått har vi intervjuat läkare som arbetar med annat än kliniskt arbete. Rebecka Skarstam har gjort den omvända resan. Hon arbetar idag som legitimerad läkare i Stockholm men jobbade tidigare som managementkonsult på en välkänd konsultbyrå. Saknar hon livet i kostymbyxor eller är livet som läkare bättre trots stressiga dagar på akuten och indragen fruktkorg?I avsnittet berättar hon mer om sitt tidigare arbete och hur det står sig i relation till läkaryrket. Och vad behöver man tänka på för att hålla ett helt arbetsliv?Vill du komma i kontakt med Rebecka når du henne på rebecka.skarstam@gmail.comDu kan läsa hennes "signerat lokalordförande" i webbtidningen av Moderna Läkare: Att hålla livet ut - Moderna Läkare (slf.se)
  • 29. Arbetsmiljö - modeord eller verkstad?

    31:51||Ep. 29
    Idag ska vi prata om en av underläkarnas största utmaningar - arbetsmiljöAnna Rask Andersen är professor emeritus vid arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet. Hon har ett långt engagemang bakom sig för att förbättra läkares arbetsmiljö - från intresserad underläkare på en bråkig arbetsplats genom arbetet som skyddsombud till professor och även om hennes engagemang i förbundsstyrelsen för Läkarförbundet.I avsnittet får du lära dig mer om hårda och mjuk tillvägagångsätt för att påverka arbetsmiljöan när den brister.
  • 28. At være svensk læge i Danmark

    45:56||Ep. 28
    Med ungefär fyra mils avstånd och fyrtio minuters pendlingstid mellan centralstationerna har Malmö och Köpenhamns arbetsmarknader börjat växa ihop – och många läkare i södra Sverige har nog någon gång tänkt tanken att testa hur det är att arbe­ta i Danmark.Läkaren Ebba Katsler, som tidigare bodde i Lund, tog steget och började jobba i Köpenhamn hösten 2022. Och till skillnad från alla pendlare tog hon även med sig sitt flyttlass. Det är ett beslut hon hittills aldrig har ångrat. I avsnittet berättar Ebba mer om hur det är att vara underläkare i Danmark och vad man ska tänka på om man själv är intresserad av att testa lyckan på andra sidan sundet.
  • 27. Läkare i humorns tjänst

    40:57||Ep. 27
    Äntligen har vi läkaren och komikern Elvira "Gullis" Gullberg som gäst i podden! I snart två års tid har vi kunnat njuta av hennes uppskattade krönikor i tidningen där hon från ett underläkarperspektiv blandar humor med allvar. Elvira har varit aktiv på stanpup scenen i flera års tid. Vi har tidigare kunnat se henne i Talang där hon fick Helena Bergström att se rött med sitt diabetesskämt, skrivit manus åt Svenska Nyheter och även varit med i SVT:s roastkoncept "Rostmacka". Hur går det att förena humorscenen med läkartofflorna? Lyssna och njut!Foto: David Möller.