Share

cover art for #64 Spanien 1931-36 - med Inger Enkvist

Moderna tider

#64 Spanien 1931-36 - med Inger Enkvist

Åren innan det spanska inbördeskriget präglades landet av politiskt kaos. Det ena dåliga beslutet följdes av ett annat.

Trots det demokratiska systemet som fanns så kunde det inte skapas någon vidare politisk stabilitet.

Efter det brutala inbördeskriget väntade en långvarig diktatur under general Franco.


Gästar Moderna tider gör Inger Enkvist. Hon professor emerita i spanska vid Lunds universitet och skrivit flertalet böcker. Bland annat En demokrati utan demokrater: upptakten till spanska inbördeskriget 1931-36 från 2023.

More episodes

View all episodes

  • #74 Året var: 1871

    37:08|
    Den här gången ser ett helt nytt format av Moderna tider dagens ljus.Där står ett årtal i fokus och allt möjligt som kan ha hänt inom detta spann. Premiäråret för detta är 1871.Ofrånkomligen blir det en hel del om det enade Tysklands enade och Pariskommunen.Och mycket annat!
  • #73 Mao Zedong - med Hans Hägerdal - del 2

    43:50|
    Mao Zedong var Kinas ledare från Folkrepublikens grundande 1949 och fram till sin död 1976.De omvälvande reformer han genomförde på auktoritärt sätt fick många gånger ödesdigrakonsekvenser med miljontals människors död som följd.Samtidigt blev han under tider en stark inspiration bland vänsteraktivister i väst som ettalternativ till Sovjetkommunismen.  Det här är andra delen av två om Mao Zedong.Hans Hägerdal återkommer som gäst i Moderna tider. Han är docent i historia vidLinnéuniversitetet, med inriktning på Öst- och Sydostasiens historia.  
  • #72 Svenska straffångar under 1800-talet - med Bonnie Clementsson

    55:21|
    Hur såg livet egentligen ut för svenska straffångar under 1800-talet? Det är det som Bonnie Clementsson reder ut i sin Augustprisnominerad bok Fängslande öden - Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige.  Hur var synen på brott och straff i dåtidens samhälle? På vilka sätt försvarade de kriminella sin livsstil? Hur var det att sitta i ett svenskt fängelse  Och finns det några lärdomar vi kan dra från historien?  Bonnie gästar själv Moderna tider och berättar mer. Hon är filosofie doktor i historia och är verksam som forskare vid Lunds universitet.  
  • #71 Kristendomens roll i Förintelsen och folkmordet i Rwanda - med Olov Simonsson

    55:04|
    I ett samhälle där de flesta människor är kristna och där det samtidigtpågår ett folkmord blir religionens och kyrkans roll viktig. Så var fallet både under Förintelsen och folkmordet i Rwanda. Hur ställde sig olika kristna företrädare till vad som skedde? Hur hade de egentligen kunnat agera? Och vilka paralleller går att dra till andra liknade händelser i historien? Gästar Moderna tider och berättar mer gör Olov Simonsson. Han är postdoktor i historia vid Uppsala universitet. Hans forskning är inriktad just på kristendomens roll under Förintelsen och folkmordet i Rwanda. 
  • #70 Mao Zedong - med Hans Hägerdal - del 1

    48:13|
    Mao Zedong var Kinas ledare från Folkrepublikens grundande 1949 och fram till sin död 1976.De omvälvande reformer han genomförde på auktoritärt sätt fick många gånger ödesdigra konsekvenser med miljontals människors död som följd.Samtidigt blev han under tider en stark inspiration bland vänsteraktivister i väst som ett alternativ till Sovjetkommunismen.  Det här är första delen av två om Mao Zedong.Hans Hägerdal återkommer som gäst i Moderna tider. Han är docent i historia vid Linnéuniversitetet, med inriktning på Öst- och Sydostasiens historia.   
  • #69 Arbetarekommuner - med Isak Törnqvist

    01:03:43|
     Allt sedan slutet på 1800-talet och fram till dags dato så kallar Socialdemokraterna alltjämt sina lokala organisationer för arbetarekommuner. Under samma paraply utformades samarbeten med t.ex. lokala fackföreningar och kvinnoklubbar. Denna konstruktion verkar vara något unikt för Sverige.  Hur detta tog sin form och hur det utvecklades under främst de första decennierna är vad det här avsnittet handlar om.  Så därför gästas Moderna tider av Isak Törnqvist. Han är doktorand i historia vid Umeå universitet och arbetar med sin avhandling Socialdemokratin och Arbetarekommunerna: Organisatoriska vägval 1889-1932. 
  • #68 Den svenska fredsrörelsen - med Fredrik Egefur

    01:09:35|
    Under 1800-talet växte internationellt en fredsrörelse fram. Så också i Sverige. Den visade sig dock inte vara enhetlig. I takt med de politiska och sociala förändringar som samhället genomgick under samma tid kom också fredsrörelsen att delas upp ideologiskt: en i socialistisk- och en i mer borglig riktning.  Gästar Moderna tider gör Fredrik Egefur. Han är forskare i historia vid Lunds universitet. År 2020 disputerade han med avhandlingen Gränslösa rörelser för fred 1889-1914: Aktörskap, strategi och begreppsvärld hos socialistisk och liberal fredsaktivism. 
  • #67 Iran mellan tre revolutioner - med Mohammad Fazlhashemi

    01:05:59|
    Sedan 1906 har Iran genomgått tre revolutioner där riktningen har skiftat vad gäller inspiration och mål.Just 1906 genomfördes en omvälvning vilken ville göra upp med det gamla enväldet. Med idéer från Europa önskades en annan utveckling.1979 vände man sig snarare bort från väst när shahen störtades. Snart utmynnade det hela dock i en islamistisk diktatur.Under de senaste åren har en ny social rörelse föds där röster med allt mindre fruktan vågar protestera mot regimen.Gästar Moderna tider gör Mohammad Fazlhashemi. Han är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Han har skrivit ett flertal böcker. Bland annat Iran mellan tre revolutioner: Förebilder och motbilder från 2024. 
  • #66 De finska krigsbarnen - med Ann Nehlin

    46:27|
    Under andra världskriget fick omkring 70 000 finska barn bo hos fosterfamiljer i Sverige.Cirka 5000 av dem blev också kvar när kriget var över.Denna gång gästas Moderna tider av Ann Nehlin.Hon är universitetslektor i historia vid Stockholms universitet.I sin bok från 2024 presenterar hon en helt ny studie i sitt slagvilket utgörs av mellan brevväxling dem finska mödrarna ochde svenska fostermödrarna.