Share

Menspodden

I Menspodden kommer du att få höra om allt du inte visste att du ville veta om mens. Vi kommer att prata om endometrios, pms, p-piller – kort sagt om mens. Från början till slut. Det här är Menspodden, från Baaam med Nathalie Mark.


Latest episode

  • 10. När mens är livsfarligt (med Ylva Schwinn på Sida)

    44:47
    Varje dag har miljoner flickor, kvinnor och andra livmoderbärare mens. Det är helt naturligt – men betyder det att det är ofarligt? Nej, det kan faktiskt vara livsfarligt. Vilka är egentligen de stora problemen för personer som har mens i Zimbabwe? Varför har man menshyddor i Nepal? Och hur kan svenskt bistånd hjälpa till att bryta tabun kring mens? Detta och mycket mycket mer kommer du att få höra i veckans avsnitt som görs i samarbete med Sida och med röster från organisationer som Sida samarbetar med ute i världen.

More episodes

View all episodes

  • 9. MENSEN – så kan vi menscertifiera våra arbetsplatser (med Rebecka Hallencreutz)

    54:04
    I veckans avsnitt av Menspodden är Rebecka Hallencreutz gäst. Hon är medgrundare till organsiationen MENSEN som jobbar för att motverka menstabun i samhället – men hur gör man det? Och vad hände egentligen när hela nyhetsspalterna i höstas fylldes med debatter för och emot MENSENs menscertifiering av arbetsplatser? Det och mer därtill får du höra om i Menspodden.
  • 8. Mensaktivism – därför ska hela samhället snacka mens (med Josefin Persdotter)

    46:54
    Vad gör en mensaktivist? Varför är det viktigt att lyfta fram mensen? Och hur påverkar det oss när toaletter inte har papperskorgar där man kan slänga tamponger? Josefin Persdotter är mensaktivist och doktorand i sociologi där hon studerar vad som skulle hända om vi började prata mens i hela samhället. Allt detta i veckans avsnitt av Menspodden.
  • 7. Menshistoria – från mossa till menskopp (med Denise Malmberg)

    46:03
    Har du funderat över hur man gjorde förr i tiden när man hade mens – innan det fanns bindor och tamponger alltså. Vad använde man egentligen för mensskydd? Och hur hanterade man mens när man inte ens hade trosor? Dessutom pratar vi om mens och skam – kan det vara så att mens faktiskt är mer skamligt nu än det var för 100 år sedan? Allt detta pratar vi om i dag tillsammans med Denise Malmberg, docent i etnologi som forskat om menshistoria. 
  • 6. PCOS – syndromet som drabbar 1/10 kvinnor (med Angelica Lindén Hirschberg)

    42:24
    Vet du vad PCOS är? Efter veckans avsnitt av Menspodden kommer du att ha stenkoll på det. PCOS är ett syndrom som en av tio kvinnor har men många inte känner till. Det innebär ofta att man har utebliven ägglossning – vilket kan ge vissa komplikationer. Men det finns också riktigt bra behandlingar och faktiskt en del fördelar med att ha syndromet. Gästen som ska berätta allt om detta heter Angelica Lindén Hirschberg och arbetar som gynekolog och professor vid Karolinska.
  • 5. Är min mens normal? (med Helena Kopp Kallner)

    46:57
    Har du koll på om du har en normal mens? När man har studerat det visar det sig att nästan ingen kan svara på den frågan. Vi pratar för lite om mens för att livmoderbärare ska kunna veta om de kanske blöder för mycket, har för ont eller har mens för sällan. Men just det ska vi reda ut i veckans avsnitt av Menspodden. Med i studion har vi gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner som berättar om varför det är viktigt att veta vad en normal mens är och vilka tecken du ska vara vaksam på.
  • 4. PMS och PMDS – en hormonell berg- och dalbana (med Isabel Lindström)

    54:43
    I veckans avsnitt av Menspodden ska vi få lära oss allt om PMS och PMDS. För du har säkert också varit där. Ilskan som bubblar upp från ingenstans, känslan av hopplöshet eller enorm trötthet. Vi är många som lider av PMS och PMDS och en av de drabbade är Isabel Lindström, som startat ”Temadagen om PMS & PMDS”. Om sitt liv, hur hon tacklar sitt mående och allt du behöver kunna om PMS kan du höra i avsnittet.