Share

cover art for 2 kap. 9 § - Fredric Wikman

Mellan § Paragraferna

2 kap. 9 § - Fredric Wikman

Season 2, Ep. 9

Fredric Wikman har svaret på alla juriststudenters funderingar. Med en lång och bred erfarenhet som verksam jurist/advokat, är det inget konstigt.


I veckans avsnitt är Sara och Sanaria inte ensamma i studion utan har äntligen gästats av poddens allra första gäst! Med utgångspunkt i lyssnarnas frågor diskuterar de frågor som alla juriststudenter någonsin tänkt på.

Hur ska man tänka när man skriver ett CV och personligt brev? Är betygen verkligen allt för en juriststudent? Hur mycket spelar personligheten roll?


Lyssna och få reda på detta och mycket mer!

More episodes

View all episodes

 • 1. 1 KAP. 1 § Fördomar och stereotyper

  21:24
  PREMIÄRAVSNITTET ÄR HÄR!För några månader sedan började vi skissa på idéen om en podcast. Det gav utlopp för en kreativ sida som vi ibland kunde sakna i plugget. Månader senare är vi äntligen här med vårt första avsnitt. Tekniken har inte alltid varit på vår sida och tålamodet har knappt räckt till, MEN DET GICK!I ett mer lättsamt första avsnitt pratar vi om olika stereotyper och fördomar som finns gällande juriststudenter. Vi både kritiserar och hyllar olika delar av verkligheten som är juristprogrammet och juriststudenterna. Vi hoppas du vill lyssna!//Sara och Sanaria
 • 2. 1 KAP. 2 § - Förväntningar v. Verkligheten

  27:25
  Filmer och serier porträtterar rättegångar som något spännande och väldigt dramatiskt, advokater bråkar och vittnen gråter på grund av tuffa förhör. Suits, How to get away with murder, Legally blonde och svenska Störst av allt är bara ett axplock av alla exempel som finns. Är en rättegång verkligen SÅ spännande eller är det nästan... tråkigt? I detta avsnitt berättar Sara om när hon blev utskälld på en rättegång och Sanaria berättar om den (spännande?) mordrättegången hon var på. Var det verkligen som på TV? Är det så att åklagaren och advokaten hatar varandra och gråter vittnen av tuffa förhör? Snart inser man att verkligheten inte alltid är som man förväntat sig...
 • 3. 1 kap. 3 § - Juristprogrammet med otillräckliga betyg

  41:46
  Juristprogrammet är ett av Sveriges mest sökta program och är dessutom också ett av de program med högst antagningspoäng. När en elev tar studenten är det väldigt sällan som gymnasiebetygen speglar dennes akademiska kompetens rättvist. Faktorer som val av gymnasielinje, tillgång till extrahjälp och personliga förhållanden påverkar gymnasiebetygen. I avsnitt 3 diskuterar Sara och Sanaria gymnasiebetygens betydelse för framtiden, hur tungt väger de? Tips om UJIKen och HP varvas med personliga berättelser. Förhoppningen med avsnittet är att du som gymnasieelev eller du som nyligen tagit studenten, inte ska känna dig ensam i alla tankar rörande betyg, HP och antagning.
 • 4. 1 kap. 4 § - Trump v. Biden

  37:24
  3 november 2020 är det äntligen presidentval och i år är det Trump och Biden som slåss om de amerikanska rösterna. Det verkar som om alla pratar om valet men samtidigt som om ingen gör det, för spelar det verkligen någon större roll vem det är som vinner?I avsnitt 4 djupdyker Sara och Sanaria i amerikansk politik och pratar om valrörelsens viktigaste punkter, bland annat i förhållande till svensk politik. Nyhetsrapporteringarna visar på en rivalitet mellan presidentkandidaterna och ett land som är uppdelat i blått och rött, vad är det som bidrar till den starka polariseringen bland det amerikanska folket?Lyssna när debatterna, valsystemet, tillsättningen av ACB (och mycket mer) diskuteras och ladda upp inför USA-valet med Mellan § Paragraferna!
 • 5. 1 kap. 5 § - Adoptionens mörka sida

  41:53
  November månad brukar benämnas som national adoption awarness month. Och som så mycket annat finns det en speciell dag tillägnad just adoption, 18 november. Adoption betraktas i allra hög grad som något positivt i samhället. Men även positiva saker ska få kritiseras.I avsnitt 5 diskuterar Sara och Sanaria den mörka sidan av adoption. Det som det sällan pratas om. Vad är det egentligen adoptionkritiker tycker? Det pratas om den svenska adoptionslagstiftningen, hur den patriarkala markstrukturen påverkar adoption, människohandel och mycket mer. Är adoption själviskt? Hur vet man att det kommer gå rätt till? Och vad har vi i västvärlden för ansvar?
 • 6. 1 kap. 6 § - Att överleva universitetet 101

  46:28
  Att börja studera på universitetet skiljer sig från gymnasiestudier, på så många olika sätt. Vad är det som gör studier på universitetsnivå ''läskigt'' och ''svårt''?Mellan § Paragraferna har bett sina lyssnare ställa frågor om universitetsstudier och allt vad det innebär. Är det hetsigt och måste man få högst betyg hela tiden? Vad ska man göra när man känner sig slut inför en tenta? Hur ska man egentligen tänka med omtentor? Lyssna när Sara och Sanaria diskuterar detta och mycket mer!
 • 7. 1 kap. 7 § - Är juridiken blind?

  40:02
  Gudinnan Justitia är en symbol för juridiken, med ögonbindel för ögonen och en våg i handen representerar hon rättvisa. Rättvisa i form av att alla människor ska stå lika inför lagen, oavsett vem man är. I sista avsnittet för säsongen ställs frågan: ''Är juridiken blind?''För att svara på frågan har Sara och Sanaria valt att djupdyka i bias och vad det egentligen innebär. Lyssna på diskussioner om bias/fördomar i rättsprocessen, betydelsen av mångfald och berättelser om egna fördomar. Ett väldigt viktigt avsnitt.God jul och gott nytt år på er alla så hörs vi igen 2021!
 • 8. 2 kap. 8 § - Nyår, Juridicum och framtiden

  32:15
  Mellan § Paragraferna är äntligen tillbaka efter ett uppehåll över jul och nyår. Säsong 2 inleds försiktigt i ett mer lättsamt avsnitt. Sara och Sanaria har nu börjat nya terminer och diskuterar olika händelser som skett under uppehållet, bland annat häktningen av den svenska artisten på nyårsafton. Vad var det som hände egentligen och varför är folk så upprörda över artistens musik? Sanaria berättar att hon saknar Juridicum och Sara vill kanske lämna Juridicum...