Share

cover art for Hayek, nyliberalisme og markeder

Marked, Kriser og Bærekraft

Hayek, nyliberalisme og markeder

Season 1, Ep. 2

Her snakker historiker Ola Innset med Pål Nygaard om hva som skjedde med økonomifagets teorier etter at Pareto formulerte sin teori om optimale situasjoner. Så vi starter med å snakke om nyklassikernes strenge forutsetninger for sine teorier, og går videre til en av de viktigste debattene i mellomkrigstiden: var det mulig å regne seg fram til det perfekte samfunn?

Denne debatten inspirerte Hayek til å tenke nytt om hvordan markedet fungerer, og Ola forklarer hvordan vi kan forstå Hayek sin teori.

More episodes

View all episodes

  • 1. Ricardo, Klassikerne og Nyklassikerne

    45:17
    I denne podkasten forklarer Atle Raa om Ricardo’s argumenter mot kornlovene og for frihandel. I tillegg forklarer han hvordan Ricardo videreutviklet arbeidsverditeorien til Adam Smith, og hvordan nyklassikerne senere utformet en ny verditeori for økonomifaget.
  • 6. Bærekraft med Ebba

    59:54
    Her er en episode hvor økonomen Ebba Boye forteller om ulike tiltak økonomiske teorier og skole-retninger kan by på når det kommer til løsninger på bærekraftsutfordringene. Ebba Boye var den som startet opp den norske avdelingen av Rethinking Economics. Ebba snakker her med Pål Nygaard om en rekke tiltak fra sirkulær økonomi, markedsbaserte og institusjonelle løsninger som økonomer lanserer for å redde jorda fra undergangen.
  • 5. Pigou og bærekraft

    28:20
    Her snakker økonomen Atle Raa om Arthur Pigou’s teorier og hvorfor de ble aktuelle for bærekraft-spørsmål. Velferdsøkonomen Pigou foreslo tidlig på 1900-tallet at staten burde innføre skatt på forurensning. Atle forklarer bakgrunnen for denne teorien, og forteller i samtale med Pål Nygaard om hvordan denne ideen om en Pigou-skatt ble aktualisert på slutten av 1900-tallet.
  • 4. Minsky og Eksogene sjokk

    47:28
    I denne episoden forklarer historiker Sverre Knutsen om Hyman Minsky’s berømte teori om finansiell ustabilitet og kriser. Minsky’s teori ble hentet fram fra glemselen på 2000-tallet fordi mange har ment hans teori er den beste forklaringen på hvordan finanskrisa i 2008 kunne skje. Sverre kommer i samtale med Pål Nygaard inn på hvordan Minsky mente at moderne kapitalisme har en innebygget krisetendens, og setter det opp mot teorier om at økonomiske kriser forårsakes av såkalte eksogene sjokk.
  • 3. Keynes vs Say’s law

    31:02
    I denne episoden forteller økonomen Atle Raa om Say’s lov og Keynes kritikk av den. Den klassiske økonomen Jean Baptiste Say ble berømt for å påstå at produksjon skaper etterspørsel, en teori som kan brukes til å si at økonomiske kriser vil gå over av seg selv. Da Keynes lanserte sin teori om hvordan håndtere kriser brukte han Say’s lov for å framheve hvor nyskapende han selv var forteller Atle i samtale med Pål Nygaard.
  • 1. Adam Smith, merkantilismen, nyklassikerne og markeder

    45:47
    Her snakker økonomen Atle Raa om hvordan Smith tenkte at frie markeder kunne føre til økonomisk vekst og velferd, og hvordan det skiller seg fra merkantilistenes ideer og nyklassikerne. I samtale med Pål Nygaard ender Atle opp med å prate om hvordan vi kan forstå Pareto's teori. Atle Raa laget kurset Marked, kriser og bærekraft som denne podkast-serien er laget for.
  • 2. Joan Robinson og Nyklassikerne: Fullkommen og imperfekt konkurranse

    46:21
    Her snakker økonom Atle Raa med Pål Nygaard om nyklassikernes ideer om fullkommen konkurranse. Ideen om fullkommen konkurranse var basert på et sett av forutsetninger. Disse forutsetningene er siden blitt kritisert for å være urealistiske. Atle forklarer noe av kritikken som er kommet mot forutsetningene, og legger særlig vekt på en av de få kvinnene som regnes blant de store i økonomifagets historie: Joan Robinson.
  • 3. John Maynard Keynes: Krisene og Løsningene

    54:57
    Her snakker samfunnsøkonom Maria Berg Reinertsen med Pål Nygaard om den britiske økonomen John Maynard Keynes sine teorier. Keynes ble legendarisk fordi han påsto at staten burde spille en rolle i løsningen av kriser. Vi kommer inn på hvordan Keynes livshistorie og samtid kan bidra til å forklare hvordan Keynes formulerte sine teorier, hvordan Keynes så for seg at økonomien som helhet fungerte, og knytter det til hans teorier om kriser og løsningsforslagene på disse.