Makkelijk Praten

Share

S01E04 | Plantenfysiologie met Ruy Kortbeek

Season 1, Ep. 4

”Kennis is weten dat een tomaat een vrucht is, wijsheid is dat je hem niet in een vruchtensalade doet.’’


Aldus Brian O’Driscoll.


Geen wijs filosoof, maar gewoon een Ierse rugbyspeler, die met dit citaat maar weer eens aantoont dat wijsheid op de meest onverwachte plekken kan opduiken.


Zo staat de tomaat prachtig symbool voor hoe de wetenschap zich verhoudt tot begrippen als kennis en wijsheid. Is wetenschap immers niet meer dan het groeien van kennis, met wijsheid als brandstof, zoals een tomaat ook groeit door fotosynthese in de plant? ‘Het licht zien’ betekent niet voor niets dat je iets beter bent gaan begrijpen...


Is de zoektocht naar de vruchtoverstijgende eigenschappen van de tomaat derhalve niet wetenschap in optima forma? Is het bestuderen van het plantenrijk het dichtst dat de mens kan komen bij de natuur en tegelijkertijd absolute wijsheid?


Als plantenfysioloog onderzoekt Ruy Kortbeek specifiek hoe je bepaalde moleculaire kenmerken van wilde tomaten kan overbrengen naar andere planten. Is-ie dus niet juist een plantenfilosoof?


Daarnaast bespreken we waarom je ouder wordt, waarom zeepbellen rond zijn en waarom frisdrank altijd maar van de supermarktband afrolt. Tomaten, kennis en wijsheid... dat kan alleen in een wetenschapspodcast.


Volg ons op:

Twitter: @mkklkprtnpdcst

Instagram: @makkelijkpratenpodcast

Facebook: @makkelijkpratenpodcast

www: makkelijk-praten.nl

Mail: makkelijkpratenpodcast@gmail.com


*Makkelijk Praten wordt mogelijk gemaakt door Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef)

More Episodes