Makkelijk Praten

Share

S01E08 | Neutrino's met Karel Melis

Season 1, Ep. 8

Zwaartekracht, zuurstof, gedachten en emoties: de belangrijkste dingen in het leven kun je niet direct waarnemen. Een iets minder bekend fenomeen waar deze vlieger ook voor opgaat, is de neutrino. Of beter gezegd: neutrino’s. Het zijn er namelijk nogal wat.


Er gaan pak ‘m beet 2,5 triljoen neutrino’s door je heen in 75 minuten. Laat dat nou precies genoeg tijd zijn voor Karel Melis, promovendus aan het Nikhef in neutrinodetectie, om je uit te leggen hoe deze deeltjes werken, hoe ze ontstaan en hoe ze waargenomen kunnen worden.


Kun je je bijvoorbeeld insmeren tegen neutrino’s? En waarom slaan wiskundigen overal ter wereld massaal krijt in? Bestaat het psychologische fenomeen van ‘shooting the messenger’ echt? Trouwens, hoe nam je eigenlijk geluid op vóór het digitale tijdperk?


Dit alles en uiteraard veel meer vliegt er door deze aflevering van Makkelijk Praten heen.


STEM NU: Dutch Podcast Awards

Trouwens! We zijn genomineerd voor de Dutch Podcast Awards in de categorie 'Wetenschap'! Dus vind jij ons ook de allerbeste wetenschapspodcast van Nederland? Ga dan naar www.podcastawards.nl en stem in de categorie 'Wetenschap' op Makkelijk Praten!


Volg ons op:

Twitter: @mkklkprtnpdcst

Instagram: @makkelijkpratenpodcast

Facebook: @makkelijkpratenpodcast

www: makkelijk-praten.nl

Mail: makkelijkpratenpodcast@gmail.com


*Makkelijk Praten wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef), Wageningen University & Research, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

More Episodes