Share

cover art for Samtal om lojong – tibetansk sinnesträning

Maitripodden – Viryabodhi

Samtal om lojong – tibetansk sinnesträning

Season 3, Ep. 4

Ett samtal mellan Martin Ström, Dhirananda (Kenneth Nolkrantz) och Viryabodhi, som pratar om lojong, tibetansk sinnesträning, i samband med publiceringen av boken SKYLL ALLT PÅ DEN ENDA SKURKEN – tibetansk träning i visdom och medkänsla, utgiven av Bodhi-förlaget i september 2023. Martin praktiserar inom den tibetanska traditionen, bl.a. Yeshin Norbu & FPMT; Dhirananda och Viryabodhi praktiserar inom Triratna. Deltagarna berättar personligt om sig själva och sin erfarenhet av lojong-traditionen, hur den varit ett stöd och en hjälp i deras liv.

More episodes

View all episodes

 • 4. Meditation för fred

  44:47
  Den här gången delar jag en ”Meditation för fred” som jag ledde online via Zoom den 21 november 2023. Vi hade tre tillfällen då vi mediterade för fred på lite olika sätt. De andra meditationerna finns på audio.com/viryabodhi. Alla donationer som kom in genom dessa meditationer gick oavkortat till Röda Korset.Liksom alla andra är jag starkt påverkad av de krig som pågår, framför allt i Ukraina och Israel/Palestina. Det är lätt att känna förtvivlan och hopplöshet inför allt som sker, allt det hemska och grymma som begås. Hur ska eller kan vi förhålla oss till det? Vad kan vi göra där vi befinner oss? Finns det specifikt buddhistiska perspektiv och tankar som kan vara till hjälp?I det här avsnittet pratar jag först i cirka 14 minuter om dessa frågor. Jag tar också upp att vi reagerar lite olika på sådana här saker, att det är viktigt att förstå och respektera detta. Sedan guidar jag en meditation på ca 30 minuter som avslutas med att jag läser Metta-suttan, Buddhas instruktioner i metta eller kärleksfull vänlighet.Jag kände mig nöjd med hur jag lyckades guida denna meditation där vi tar in och arbetar med något så svårt som krig, både offer och förövare. Jag hoppas du finner det hjälpsamt.
 • 3. Apan som bro

  27:01
  Tredje avsnittet i säsong 3 av Maitripodden, där du får lyssna till ett avsnitt ur ljudboken JATAKA – 21 berättelser om Buddhas tidigare liv. I Inledningen berättar Viryabodhi om olika gestalter i jatakorna, främst om Kung Brahmadatta, en lite lustig figur, men även om vilka olika gestalter som bodhisattan återföds som i jataka-berättelserna, sedan läser Anna Vilén upp historien om Apan som bro.
 • 2. Haren i månen

  29:03
  Andra avsnittet i säsong 3 av Maitripodden, där vi får lyssna till avsnitt ur ljudboken JATAKA, 21 berättelser om Buddhas tidigare liv. I Inledningen berättar Viryabodhi kort om vad en jataka är och om deras plats i den buddhistiska traditionen, sedan läser Anna Vilén upp historien om Haren i månen. Jatakahistorierna är återberättade av Veronica Leo. Både ljudboken och den tryckta finns att köpa genom Bodhi-förlaget: bodhiforlaget.se
 • 1. Samtal med Shraddhashuri

  51:14
  Shraddhashuri samtalar med Viryabodhi om sitt liv, hur hon kom i kontakt med den andliga vägen och med buddhismen, om en upplevelse där den vita buddhan Vairocana kom till henne och förde henne tillbaka till livet, och hur hon arbetat med smärta och sorg genom livet. De samtalar också om insikt och behovet att integrera upplevelser av insikt. De pratar redan om att följa upp detta samtal och borra lite djupare i något eller några teman.
 • 8. Satipatthana – Buddhas medvetenhet

  38:43
  Nu är det höst och jag tänkte spela in en andra säsong med Maitripodden. I det här första avsnittet får du höra förordet till den nyutgivna boken Buddhas väg till medvetenhet – en vägledning till Satipatthana-suttan, av Sangharakshita. Efter det kommer en guidad meditation som jag ledde under Boksläppet av boken den 24 oktober på Stockholms Buddhistcenter. I meditationen tar jag upp en del, säkert välkända, teman ur boken. Som du kanske vet är Satipatthana-suttan Buddhas främsta undervisning om medvetenhet eller mindfulness. Patthana betyder grunder eller grundvalar och sati är helt enkelt medvetenhet. Så Satipatthana-suttan handlar om medvetenhetens fyra grundvalar.Förordet är ca. 7 minuter och den guidade meditationen är ca. 30 minuter lång. Vill du veta mer om meditation eller om vad jag sysslar med kan du kolla in min hemsida – www.viryabodhi.se – du finner en länk i poddens introduktion.
 • 7. Tacksamhet och metta

  43:38
  Det här avsnittet handlar om att ”tacksamhet”, som är ett oerhört viktigt tema och något vi lätt kan tappa kontakten med, men också något som vi lätt kan väcka till liv igen. Enligt Buddha och buddhismen gör man det genom att uppmärksamma och vara medveten om allt det som görs eller gjorts för en, allt vi tagit emot och fått av andra, allt vi gagnas av. Det här går jag in på i introduktionen som är ca. 10 minuter. Sedan kommer den guidade meditationen som är ca. 33 minuter lång. I början av den läser jag även en kort text av Tarthang Tulku, som handlar tacksamhet och uppskattning.Vill du veta mer om meditation eller om vad jag sysslar med kan du kolla in min hemsida – www.viryabodhi.se Om du gillar vad jag gör får du gärna ge ett bidrag.
 • 6. Svårigheter i meditationen

  48:48
  Den här första säsongen med Maitripodden delar jag ett antal guidade meditationer som jag spelade in tidigare under året. Varje meditation har ett tema och innan meditationen berättar jag litegrann om detta.Det här avsnittet handlar om ”Svårigheter i meditationen”, alltså saker man kan stöta på inom sig som är svårt, som man har svårt att möta eller hantera. Livet är ingen dans på rosor och alla människor har något svårt i sitt liv. Jag inleder med en kort introduktion till det här temat, som man vanligtvis inte talar så mycket om. Introduktionen är ca. 24 minuter och den guidade meditationen är ca. 24 minuter lång. Vill du veta mer om meditation eller om vad jag sysslar med kan du kolla in min hemsida – www.viryabodhi.se – du finner en länk i poddens introduktion.
 • 5. Använda frågor i meditationen

  45:35
  Den här första säsongen med Maitripodden delar jag ett antal guidade meditationer som jag spelade in under 2021 och början av 2022. Varje meditation har ett tema som jag går igenom innan den guidade meditationen. Det här femte avsnittet handlar om att ”Att använda frågor i meditationen”. Jag går in på varför man ska använda frågor och sedan om hur man gör. Introduktionen är ca. 14 minuter och den guidade meditationen är ca. 30 minuter lång.Vill du veta mer om vad jag sysslar med kan du kolla in min hemsida – www.viryabodhi.se – du finner en länk i poddens introduktion. Och gillar du vad jag gör får du gärna ge en donation.