Magnus och Peppes podcast

Share

#IHave – #179

I veckan orsakade #metoo allmänt kalsongbyte i journalistsverige då shitstormen frigjorde våldtäktsanklagelser riktatde mot profilen Fredrik Virtanen. Lyckligtvis fanns det pressetik att tillgå som uppmanade journalisterna att vara restriktiva då de publicerar namn, speciellt då detta speciella fall bedömdes inte ha något allmänintresse. Inget har vi heller läst av Fredrik själv. Däremot visade det sig att Martin Timells svinaktiga beteende hade ett stort allmänintresse – Tur för Aftonbladet ... Alfons-bladet. Tack vare Weinstein så har kvinnor dessutom tydligt fått alldeles för mycket fokus i media under veckan. Detta har effektivt neutraliserats med männens egna #. Där har de "modigt" kunnat erkänna att de som 16 åringar nypt flickor i rumpan i skolan och dansat dirty dancing på disko.


I det finska debattprogrammet OBS gjorde man en empirisk studie bland medarbetarna i matkön och kunde konstatera att flera män kände sig oskyldigt utpekade som sexuella rovdjur. Så man lutade sig emot det och en telefonintervju med landsmodern Elisabeth Rehn, känd för stordåd under 90-talet, och diskuterade huruvida kollektivt skuldbeläggande av män är orättvist. Kollektivt trakasserande av kvinnor var inte en tillräckligt het potatis bland YLEs lunchhungriga manliga medarbetare.


Och i Los Angeles hade den finska filmen Tom of Finland premiär, starring Pekka Strang. En film att inspireras, lära och varnas av.