Share

cover art for Recht op naam en nationaliteit

Mag'da?

Recht op naam en nationaliteit

Season 1, Ep. 6

Sinds de geboorte van een kind heeft het recht op een naam en een achternaam. Elk kind heeft recht om te weten welke nationaliteit hij of zij heeft. Zo krijg je papieren en bestaanrechten en die heb je nodig om te kunnen reizen bijvoorbeeld.

Welkom in de podcast Mag'da? Wij zijn Clémentine en Nya. In deze aflevering  gaan we praten over kinderrechten, en meer specifiek de recht op naam en nationaliteit.

More episodes

View all episodes

 • 5. Recht op voeding, kleding en onderdak

  10:02
  Kinderen hebben een dak boven hun hoofd, ze horen niet op straat te leven en ze hebben het recht op kledij om zich voor het weer te beschermen. Ze hebben ook recht op gezond eten. Een kind verdient het om beschermd te worden en in een huis te wonen waar je liefde krijgt.Welkom in de podcast Mag'da? Wij zijn Loan, Simon, Dasha en Julien. In deze aflevering  gaan we praten over kinderrechten, en meer specifiek over het recht op voeding, kleding en een veilig huis.
 • 4. Bescherming tegen discriminatie

  09:27
  Discriminatie wil zeggen dat je niet gelijk behandeld wordt omwille van je uiterlijk, nationaliteit, leeftijd, geslacht, hoeveel geld je hebt, welke taal je spreekt of op wie je verliefd wordt, als je een handicap hebt of een andere mening hebt of als je in iets anders gelooft.Over heel de wereld zijn er kinderen die behandeld worden alsof ze  minder waar zijn dan de anderen. Ze worden dan uitgesloten en vaak ook weggejaagd uit hun eigen land. Ze worden soms gevangen genomen en krijgen soms zelfs de doodstraf. Veel kinderen moeten daarom vluchten.Welkom in de podcast Mag'da? Wij zijn Eloise, Sara, Valentina en Fleur.. In deze aflevering  gaan we praten over kinderrechten, en meer specifiek over het recht op bescherming tegen discriminatie.
 • 3. Recht op verzorging

  07:20
  Kinderen moeten gezond kunnen opgroeien en hebben recht op goede zorg. Als een kind ziek is, moet hij zij of zij verzorgd kunnen worden. Er moeten goede ziekenhuizen en dokters in de buurt zijn. De overheid moet kinderen en hun ouders uitleggen wat gezond is en hoe ze voor hun kinderen kunnen zorgen.Welkom in de podcast Mag'da? Wij zijn Fleur en Juliette.  In deze aflevering  gaan we praten over kinderrechten, en meer specifiek het recht op verzorging.
 • 2. Recht op adoptie

  12:01
  Als een kind alléén is of als er niet voor dat kind gezorgd kan worden door de biologische ouders dan gaat dat kind naar een adoptiecentrum of een weeshuis. Dan kan je nieuwe ouders krijgen.Welkom in de podcast Mag'da? Wij zijn Jill en Enora. In deze aflevering  gaan we praten over kinderrechten, en meer specifiek de recht op adoptie.
 • 1. Recht op spel en vrije tijd

  05:56
  In je vrije tijd kunnen spelen en niet altijd moeten werken. Op school is er bijvoorbeeld de speeltijd, na school kunnen we ook ontspannen en spelen en hoeven we niet altijd te werken voor school. In sommige landen, voornamelijk arme landen moeten kinderen werken. Dat noemen ze kinderarbeid. Daar worden de rechten van de kinderen weinig gerespecteerd. De kinderen moeten lange uren werken.Welkom in de podcast Mag'da? Wij zijn Maxime, Lucien en Gabriël. In deze aflevering gaan we praten over kinderrechten, en meer specifiek de recht op vrije tijd.