Share

cover art for Misstroende, regeringsbeslut och boktips

Madestam & Lemne

Misstroende, regeringsbeslut och boktips

Season 4, Ep. 9

I veckans avsnitt av Madestam & Lemne kommenterar Jenny den senaste tidens politiska drama. Marja berättar om en rad regeringsbeslut som togs i veckan. Vi får också en rad intressanta boktips inför sommarläsningen.

More episodes

View all episodes

 • 2. Marja intervjuar Widar Andersson

  17:54
  Hur mår socialdemokratin efter valet? Varför tappade man förstagångsväljarna och hur är läget i Norrköping egentligen? 
 • 1. Fyra dagar kvar

  28:40
  Jenny och Marja tar tempen på valrörelsens slutspurt. Är dagliga utfrågningar, debatter och opinionsundersökningar bra för demokratin eller blir det för mycket? Marja reder också ut vad som händer efter att valresultatet är färdigräknat.
 • 8. Före detta SD-ledamot tror på Magda

  41:21
  Före detta Sverigedemokraten Paula Bieler Eriksson gissar vem som blir statsminister efter valet. Enligt Bieler Eriksson blir det Magdalena Eriksson. Hör henne berätta varför i Madestam & Lemne som fortsätter träffa före detta politiker för att prata val och karriär. Om varför SD kan förlora på sin egen framgång, hur ett enfrågeparti blivit flerfrågeparti och vad Eriksson Bieler tror att partiet klarar av att hålla fast vid och inte. Dessutom har Marja läst böcker som är värda att hålla koll på och Jenny förklarar varför folkomröstning ofta sägs vara extra demokratisk. Men stämmer det? Och hur många röstar egentligen i extra folkomröstningar? Detta hör du veckans Madestam och Lemne direkt från Södertörns högskola.
 • 7. Leif Pagrotsky siar om kommande valrörelse och oroar sig för förhastade Nato-slutsatser.

  44:12
  Leif Pagrotsky skriver helst ingen biografi om sitt liv, men trivs med ansvar och beslut, oavsett om det rör departement eller styrelse för en högskola. Pagrotsky kommenterar sitt ställningstagande om NATO och efterfrågar lugn. Turen i Madestam och Lemnes intervjuserie med tidigare politiska ledare har kommit till Socialdemokraterna. Inför valet frågar statsvetarna de som en gång varit med om hur de tror valet kommer gå. Vilka kommer va de största valfrågorna? Vad skulle de vilja att media skrev om inför valet? Vilka partier går fram och vilka backar? 
 • 6. Nyamko Sabuni special

  08:36
  Jenny och Marja har varit upptagna med intervjuer i alla de stora medierna under eftermiddagen. Vi lyckades dock sammanstråla en stund för att spekulera kring varför Sabuni lämnar sitt uppdrag just nu och vad konsekvenserna kommer att bli. Vi ber om ursäkt för den bristfälliga ljudkvalitén (Jenny på krogen och Marja hemma i köket).
 • 5. Gudrun Schyman: ”De hade fel då och de har fel nu”

  41:15
  Jenny Madestam och Marja Lemne möter Gudrun Schyman i ett samtal om den nya Klimatalliansen. Hur ser Schyman på risken att sno röster från Miljöpartiet? Vad kan hon lära sig av arbetet med Feministiskt Initiativ? Gudrun Schyman svarar på frågor och delar med sig av en klimatanekdot ur sitt eget liv: elbilen och lantliv. Schyman spånar också på vilka frågor som kommer bli stora under valrörelsen. Dessutom går Jenny och Marja igenom sina senaste böcker som de läst. Allt från deckare till politikerbiografier. Jenny är själv på väg att spela in sin kommande bok om kvinnliga politiker som ljudbok, men kommer Marja att lyssna när den kommer ut 8 april? Det och massa mer hör du i Madestam & Lemne! 
 • 4. Isabella Lövin om hotet mot vår demokrati

  34:19
  I veckans avsnitt samtalar Jenny Madestam och Marja Lemne med Isabella Lövin om det upptrissade politiska debattklimatet som hotar demokratin och hindrar seriösa diskussioner kring viktiga sakpolitiska frågorna så som energi, klimat och utanförskap. Jenny uppmärksammar också jämställdhetsfrågan inom försvaret och Marja spanar på deckarförfattande statsvetare. Avsnittet spelades in en vecka innan Rysslands invasion av Ukraina påbörjades.
 • 3. Jonas Sjöstedt om valets viktigaste frågor

  40:20
  I veckans avsnitt diskuterar Jenny Madestam och Marja Lemne nya partier som dyker upp inför höstens val. Kommer nybildade Klimatalliansen sno röster från Miljöpartiet? Vänsterpartiets utspel om att folkomrösta om vinster i välfärden kommenteras och partiets tidigare ordförande Jonas Sjöstedt gästar programmet och samtalar om årets stora valfrågor.