Share

cover art for Musikkterapi: Tora Gaden + Sofie Mortvedt

Lyden av

Musikkterapi: Tora Gaden + Sofie Mortvedt

Season 1, Ep. 3

Musikkterapi – svevende eller viktig? Nyfødte Ludvig har virkelig kjempet seg fram til denne verden. Gutta på asylmottaket har også kjempet seg hit fra et liv i krig. Nå er det opp til de tidligere Musikkhøgskole-elevene Tora og Sofie å gi dem terapi med musikk. Dette er Lyden av: Musikkterapi.


Sesong 1 er produsert av Filt Oslo for Norges Musikkhøgskole. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Redaktør: Kjetil Bjørgan. Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.

More episodes

View all episodes

  • 5. Psyken

    18:16||Season 3, Ep. 5
    Den romantiske myten om den lidende, gale kunstneren med en mystisk, indre kreativ kraft, lever i beste velgående. Men er det en myte elle? Skriver man bedre musikk og tekster når man er deppa, eller sliter med psykiske lidelser? Låtskriver Ivar Bowitz skriver best når han er trist. Komponistlegenden Olav Anton Thommessen innrømmer at «alternativet hadde vært Dikemark». Dette er lyden av psyken.Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 4. Den sårbare musikeren

    20:50||Season 3, Ep. 4
    Hendene er helt umistelige for en profesjonell musiker. Så hva gjør man den dagen man skader dem skikkelig? Den klassiske pianisten Kristian Lindberg var på toppen av karrieren og på turné i India da det utenkelige skjedde. Dette er lyden av den sårbare musikeren. Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 3. CO2

    35:22||Season 3, Ep. 3
    Reising og turnéliv i inn og utland er en viktig og naturlig del av musikklivet. Men hvilket ansvar har musikerne og arrangørene i klimakrisen? Trommeslager Veslemøy Narvesen, artist Juno Jensen og saksofonist Harald Lassen stiller seg selv spørsmålet: Er det mulig å leve som «grønn musiker» idag? Dette er lyden av CO2. Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 2. Utlandet

    23:13||Season 3, Ep. 2
    Bli med til Moskva! Å bo litt i utlandet virker å være gull verdt for en musiker både personlig og faglig. Mens de fleste Musikkhøgskole-elever drar drar på utveksling til land som Tyskland, ville gitarist Espen Wensaas heller oppleve noe helt nytt og annerledes. Tross stor kultur- og språkbarriere valgte han Russland. Dette er lyden av utlandet. Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 1. De undervurderte

    12:15||Season 3, Ep. 1
    På øving, på spillejobb, på audition, i studio. Situasjonene er mange for en arbeidende musiker, og alle dager på jobb er ikke like festlige. Produsent og artist Live Sollid, bratsjist Agnes Pavelich og låtskriver og mikser Åse Ava Fredheim har alle opplevd merkelige, ubehagelige episoder i musikerhverdagen. Episoder hvor de har blitt undervurdert på grunn av kjønnet sitt. Dette er Lyden av de undervurderte.Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • Trailer sesong 3

    02:22||Season 3, Ep. 0
    Lyden av psyken, utveksling, klimadilemmaer, yrkesskader og kjønnsdiskriminering. Gjør deg klar for tredje sesong!Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Reporter og klipper: Einar Stray. Produsent: Peter Daatland. Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 4. Lyden av kirke

    27:06||Season 2, Ep. 4
    Hvilket samsvar er det mellom kirkemusikkutdanningen og den virkeligheten som møter kirkemusikerne rundt i de forskjellige menighetene? – Det er vanskelig å ta noe ut av utdanningen, men noe må inn, sier kantor Yngvild Wattum Stuksrud, som erfarer at menighetene i dag forventer en mye større sjangerbredde enn tidligere. Da trengs det blant annet mer opplæring i besifringsspill, for å kunne følge opp ønskene, sier hun. – Det er en kontinuerlig prosess, vi justerer hele tiden, sier Inger-Lise Ulsrud om kirkemusikkutdanningen på Norges musikkhøgskole. Hun er orgelprofessor på Musikkhøgskolen og kantor i Uranienborg kirke i Oslo, og merker selv hvordan musikkønskene har endret seg de siste tjuefem årene, særlig når det gjelder musikken i begravelser. Hvordan skal kirkemusikerne kunne alt?Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen for Norges Musikkhøgskole. Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan. Medvirkende: Yngvild Wattum Stuksrud, Henriette Skagen, Sindre Seim Gulbrandsen og Inger-Lise Ulsrud.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 3. Improvisasjon for klassiske sangere

    21:19||Season 2, Ep. 3
    Mona Julsrud, sanger og lærer ved Musikkhøgskolen i Oslo, har satt i gang faget Improvisasjon for klassiske sangere – en sjangerfri utfoldelse, uten noter! Hva skal til? – Språklyder og andre lyder, dynamikk, forskjellige syngemåter, tale, fantasi og åpenhet. Og klassisk sangteknikk. Dermed hadde jeg et verktøy jeg kunne bruke for å improvisere, noe jeg alltid har hatt lyst til, sier sangeren Sean Bell. – Det handler ikke om å gjøre noe riktig eller galt, men om å faktisk gjøre, sier den filosofiske komponisten og improvisasjonsmusikeren Bendik Sells.Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen for Norges Musikkhøgskole. Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan. Medvirkende: Mona Julsrud, Sean Bell, Bendik Sells.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.
  • 2. Lyden av alt

    24:06||Season 2, Ep. 2
    Natasha Barrett, professor i elektroakustisk komposisjon på Norges musikkhøgskole, bruker ofte konkrete lyder fra omgivelsene og bearbeider dem videre med elektroniske virkemidler. Hun har for eksempel tatt opptak av fiolinisten Karin Hellquist inne i en skog, der det suser fra vind og fjern trafikk. Hun er spesielt opptatt av undersjangeren akusmatisk musikk. – I elektroakustisk musikk tenker vi ikke bare på lyd som tonehøyde, varighet, klangfarge og tekstur, men på alt lyden bringer med seg av assosiasjoner og referanser til i verden rundt oss. Det viktigste er derfor å lytte, sier Barrett. – Det er de samme spørsmålene du må stille deg i elektroakustisk musikk som i all musikk, sier student Anna Linh Berg: Hva ønsker du å uttrykke, hvor vil stykket? Sesong 2 er laget av Bodil Maroni Jensen for Norges Musikkhøgskole. Sesong 1 og 3 er produsert av Filt Oslo. Redaktør: Kjetil Asdal Bjørgan. Medvirkende: Natasha Barrett, Anna Linh Berg og Harald Jordal Johannessen.Dykk ned i Lyden av-universet på lydenav.no.