Lyckojägarna

Share

7. Rädsla - Fight, flight, freeze eller ta ett snack med din amygdala med Katarina Gospic. Så förvandlar du rädsla till bränsle!

Ep. 7

I veckans avsnitt träffar lyckojägarna Clara och Marie hjärnexperten Katarina Gospic, som hjälper dem att bearbeta sina rädslor. Inspirerade av Ronja Rövardotters mod tar de reda på hur vi kan använda vår rädsla som en drivkraft. Kan vi styra vilka rädslor vi minns och vilka vi glömmer? Hur använder vi noradrenalin som ett superklister i hjärnan? Varför kollar vi på skräckfilm och åker bergochdalbana för att medvetet söka upp rädslan? Är perfektion bara rädsla i ett par snygga skor? Hur använts rädsla som maktmedel? Hur svänger vi ut ur tankerondellen? Hur hänger kost och bakterier i tarmen ihop med rädsla? Detta, och mycket mer, i veckans Lyckojägarna!

More Episodes

Wednesday, April 7, 2021

22. Fertilitet - knowledge is power, hur kan vi få bättre koll på våra förutsättningar och vår fertilitet, med Anna Sane och Evangelia Elenis

Ep. 22
I veckans avsnitt snackar vi om fertilitet - ett ämne där kunskapsbristen hos de flesta av oss, märkligt nog, är väldigt låg. Hur kommer det sig egentligen att vi kan så lite om något som spelar en så stor roll för så många av oss? Varför har det blivit ett ämne som blivit tabubelagt? Oavsett om du vill ha barn eller inte så vill man ju att valet ska vara just det - ett val. Vi lär oss tidigt hur vi ska skydda oss mot ofrivillig graviditet, men vi lär oss inte hur vi ska skydda oss mot ofrivillig barnlöshet. Kunskap är makt och därför vill vi gräva djupare i hur vi kan gå tillväga för att få bättre koll på vår fertilitet och våra förutsättningar INNAN vi kanske väljer att försöka bli gravida. Veckans gäster är Anna Sane, grundaren av hemsidan Tilly - en kunskapsbank och community om just fertilitet - samt Evangelia Elenis, överläkare och Tilly:s medicinska rådgivare. Varför är kunskapsbristen om fertilitet så ofantligt hög egentligen? Vilka är de vanligaste orsakerna till kvinnlig och manlig infertilitet? Finns det något man kan göra för att boosta sin fertilitet? Vår menscykel säger en hel del om vår allmänhälsa - vilka varningssignaler ska man vara extra uppmärksam på? Kan preventivmedel med hormoner påverka framtida graviditeter? Vad är PCOS? Ska man fortsätta att ”tracka” sin menscykel även när man fått barn? Om man upplever att man har svårighet att bli med barn, vart vänder man sig? Helt ärligt, borde inte kunskap om fertilitet vara en del av den allmänna sexualutbildningen? Det här och mycket mer - i veckans Lyckojägarna.