Lyckojägarna

Share

11. VR, Matrix, IOT och Avatar - kan digitaliseringen hjälpa eller stjälpa oss, med hjärnforskaren Katarina Gospic

Ep. 11

Den här veckan utreder Lyckojägarna om vi har ett Matrix- eller Avatarliv att vänta i framtiden? Kommer digitaliseringens enorma framfart hjälpa eller stjälpa oss? Dagens digitalisering genomsyrar allt vi gör och det är både fascinerade och hisnande. Det finns fantastiska fördelar med dess rusande utveckling som skulle kunna hjälpa världen, och oss, på makalösa sätt. ”But with great power comes great responsibility”. År 2020 var året som vände uppochner på allt i våra liv och tekniken har fått en än mer viktig roll, dels till att föra oss samman och förenkla men också till att möjliggöra möten på ett helt nytt sätt. I dagens avsnitt gästas vi av hjärnforskaren Katarina Gospic, som skrivit en bok om just digitalisering och dess gigantiska betydelse. I veckans experiment testar vi på livet som avatarer i VR. Är VR-glasögon något som kommer bli en del av vår vardag i framtiden? Kommer de till och med ersätta våra mobiler? Kommer vi alla ha en egen avtar som gör det möjligt att befinna oss på flera platser samtidigt? Sociala medier är utvecklat för att skapa ett beroende hos oss människor - hur lurade blir vi och vårt belöningssystem egentligen? Finns det bra- och dåliga digitala kalorier? IOT - lägg det på minnet. År 2025 kommer troligtvis det mesta i din omgivning vara uppkopplat. Vad är det vi har att vänta? Hade pandemin som påverkat hela världen kunnat undvikas med dagens teknik?

More Episodes

4/7/2021

22. Fertilitet - knowledge is power, hur kan vi få bättre koll på våra förutsättningar och vår fertilitet, med Anna Sane och Evangelia Elenis

Ep. 22
I veckans avsnitt snackar vi om fertilitet - ett ämne där kunskapsbristen hos de flesta av oss, märkligt nog, är väldigt låg. Hur kommer det sig egentligen att vi kan så lite om något som spelar en så stor roll för så många av oss? Varför har det blivit ett ämne som blivit tabubelagt? Oavsett om du vill ha barn eller inte så vill man ju att valet ska vara just det - ett val. Vi lär oss tidigt hur vi ska skydda oss mot ofrivillig graviditet, men vi lär oss inte hur vi ska skydda oss mot ofrivillig barnlöshet. Kunskap är makt och därför vill vi gräva djupare i hur vi kan gå tillväga för att få bättre koll på vår fertilitet och våra förutsättningar INNAN vi kanske väljer att försöka bli gravida. Veckans gäster är Anna Sane, grundaren av hemsidan Tilly - en kunskapsbank och community om just fertilitet - samt Evangelia Elenis, överläkare och Tilly:s medicinska rådgivare. Varför är kunskapsbristen om fertilitet så ofantligt hög egentligen? Vilka är de vanligaste orsakerna till kvinnlig och manlig infertilitet? Finns det något man kan göra för att boosta sin fertilitet? Vår menscykel säger en hel del om vår allmänhälsa - vilka varningssignaler ska man vara extra uppmärksam på? Kan preventivmedel med hormoner påverka framtida graviditeter? Vad är PCOS? Ska man fortsätta att ”tracka” sin menscykel även när man fått barn? Om man upplever att man har svårighet att bli med barn, vart vänder man sig? Helt ärligt, borde inte kunskap om fertilitet vara en del av den allmänna sexualutbildningen? Det här och mycket mer - i veckans Lyckojägarna.