Share

cover art for 10. Alkohol – en ranglig balansgång mellan lycka och olycka, med Simon Kyaga

Lyckojägarna

10. Alkohol – en ranglig balansgång mellan lycka och olycka, med Simon Kyaga

Ep. 10

I veckans experiment tar lyckojägarna till flaskan och plockar med sig en alkomätare under en regnig utekväll i augusti - för att jämföra olika promillehalters påverkan teoretiskt och praktiskt. Tillsammans med veckans gäst Simon Kyaga, överläkare i psykiatri, utreder lyckojägarna varför många av oss förknippar alkohol med fest och lycka trots allvarliga konsekvenser. Vad är det som händer i hjärnan när vi dricker och vilka lyckohormoner är det som triggas? Kan man råka tömma hela förrådet av lyckosubstanser på grund av alkohol? Skulle alkohol vara lagligt om det lanserades idag? Varför fortsätter vi dricka trots en ångestfylld bakfylla? Finns det situationer där de positiva effekterna av alkohol väger upp de negativa? Gör alkohol oss mer kreativa? Veckans ämne är högst diskutabelt och frågan om alkohol är en lyckokälla överhuvudtaget gör det bara mer intressant att utreda.

More episodes

View all episodes

  • 24. 24. Stress - en superkraft, andas i fyrkant och pomodoroklocka, med Jan Tern

    56:49
    I veckans avsnitt ska vi kika djupare på överlevnadsfunktionen: stress. Man skulle kunna se stress som en häftig superkraft med flera prestationshöjande egenskaper - som faktiskt skulle kunna få oss att flytta berg i stressade och pressade situationer. Dock lever våra hjärnor fortfarande kvar på savannen där vi befann oss för över 20 000 år sedan och blev jagade av rovdjur. Reaktionerna som hjärnan och kroppen utlöste då - för att vi skulle lyckas fly från lejonen - är desamma som vi upplever idag när vi känner oss stressade inför, till exempel, en deadline. Om våra kroppar och hjärnor blir utsatta för långvarig stress kan det vara direkt livsfarligt för oss. Vilka är varningssignalerna för utmattningssyndrom? Kan man lära sig hantera sina stresskänslor? Kan och bör man undvika stress överhuvudtaget? Vi har kallat in en expert inom ämnet för att lära oss konkreta knep som vi kan ha med oss när stresskänslorna gör sig påminda. Veckans gäst, ”The stress exit man” Jan Tern, är författare, föreläsare inom hälsa och stress med över 20 års erfarenhet. Hur viktigt är det att ta hjälp när man känner sig stressad? Vad är pomodoroeffekten? Finns det en typisk personprofil för de som vanligtvis drabbas av utmattningssyndrom? Om du inte fick använda ordet ”stress”, vilket ord hade du använt då? Kan stress vara positivt? Hur hanterar man oroskänslor på bästa sätt? Hur kommer det sig att vissa är mer stresståliga än andra? Är det genetiskt? Allt detta och mycket mer får vi svar på i veckans Lyckojägarna!
  • 23. 23. Mom shaming - med supermorsorna Penny Parnevik, Michaela Forni, Isabel Adrian, Josefin Dahlberg, Dasha Girine och Anitha Clemence

    01:01:40
    I veckans avsnitt ska vi kika närmare på pekpinnarna som blivit ett blomstrande socialt fenomen, nämligen Mom shaming. Trots att föräldraskap är högst individuellt så kritiseras, ifrågasätts, jämförs och analyseras föräldrar av utomstående. Även om den andra föräldern inte alltid går fri är det oftast mamman som får ta den största smällen - som ibland är en ganska hård sådan, ofta smärtsam och elak. Rädslan att göra misstag som förälder är redan så stark och det kan vara kämpigt nog att leva upp till sina egna krav. Med oss denna vecka har vi med oss vår fantastiska lyckopanel som består av ett gäng supermorsor; nämligen Penny Parnevik, Michaela Forni, Isabel Adrian, Josefin Dahlberg, Dasha Girine och Anitha Clemence. De delar med sig av hur de känt och hanterat sina (ibland fasansfulla) erfarenheter av Mom shaming, som i vissa fall satt sådana spår så att det inte längre känns bekvämt att äta offentligt eller när det gått så långt att de fått sina barn diagnostiserade, efter att de lagt upp vissa insta-bilder.
  • 22. 22. Fertilitet - knowledge is power, hur kan vi få bättre koll på våra förutsättningar och vår fertilitet, med Anna Sane och Evangelia Elenis

    57:21
    I veckans avsnitt snackar vi om fertilitet - ett ämne där kunskapsbristen hos de flesta av oss, märkligt nog, är väldigt låg. Hur kommer det sig egentligen att vi kan så lite om något som spelar en så stor roll för så många av oss? Varför har det blivit ett ämne som blivit tabubelagt? Oavsett om du vill ha barn eller inte så vill man ju att valet ska vara just det - ett val. Vi lär oss tidigt hur vi ska skydda oss mot ofrivillig graviditet, men vi lär oss inte hur vi ska skydda oss mot ofrivillig barnlöshet. Kunskap är makt och därför vill vi gräva djupare i hur vi kan gå tillväga för att få bättre koll på vår fertilitet och våra förutsättningar INNAN vi kanske väljer att försöka bli gravida. Veckans gäster är Anna Sane, grundaren av hemsidan Tilly - en kunskapsbank och community om just fertilitet - samt Evangelia Elenis, överläkare och Tilly:s medicinska rådgivare. Varför är kunskapsbristen om fertilitet så ofantligt hög egentligen? Vilka är de vanligaste orsakerna till kvinnlig och manlig infertilitet? Finns det något man kan göra för att boosta sin fertilitet? Vår menscykel säger en hel del om vår allmänhälsa - vilka varningssignaler ska man vara extra uppmärksam på? Kan preventivmedel med hormoner påverka framtida graviditeter? Vad är PCOS? Ska man fortsätta att ”tracka” sin menscykel även när man fått barn? Om man upplever att man har svårighet att bli med barn, vart vänder man sig? Helt ärligt, borde inte kunskap om fertilitet vara en del av den allmänna sexualutbildningen? Det här och mycket mer - i veckans Lyckojägarna.
  • 21. 21. Self Care del 3 - Lyckopanelen Isabel Adrian, Thérèse Hellström, Penny Parnevik och Michaela Forni bjussar på sina bästa skönhetstips!

    49:35
    Då är vi framme vid den sista delen i trilogin om Self Care där vi fokuserar på hudvård och skönhet av alla dess slag. Många gånger är vår hud en ren avspegling av hur vi mår, så det är väl klart att pampering av oss själva är förknippat med lycka och välmående! Under dessa tre temaavsnitt har Lyckojägarna delat med sig av sina bästa skönhetstips och den här veckan får vi ytterligare en drös med inspiration. Vi har återigen kallat in vår älskade Lyckopanel som den här veckan består av Isabel Adrian som berättar hur du blir “len som en baby”, stilsäkra Thérèse Hellström som avslöjar vår viktigaste accessoar, Penny Parnevik delar med sig av sin ”biggest turn on” - som även är hennes ”biggest turn off” - och Michaela Forni avslöjar hur de mörka Halloween-ringarna under ögonen blir ett minne blott.
  • 20. 20. Self Care del 2 - Lyckopanelen Sanne Josefson, Anitha Clemence, Sara Biderman och Jossan Dahlberg ger sina Beauty Hacks för välmående!

    51:41
    Nu har det blivit dags för del två av tre i vårt kapitel om Self are ala hudvård. Self Care kan ju innebära en uppsjö av härligheter men vi har valt att koncentrera oss på skönhets-aspekten under denna omgång. En smula ytligt men som gärna letar sig in i vårt välmående, och ack så förtjusande. Hudvård förknippat till lycka handlar om inställning och förväntan; det ska handla om självkärlek och inte självhat. Hudvård kan vara både meditativt och terapeutiskt. Att få rå om sig är som att ge sig själv en stor bamsekram och visa tacksamhet till kroppens faktiskt faktiskt största organ: huden. Den inspirerande lyckopanelen ger sina “Beauty Hacks” för välmående: bli behandlad med 30 lager fukt vilandes på Sanne Josefsson:s hemliga rosa moln och mate-hyn med fruktporr, få Saras Disneysvall och hitta tre ledord för din personliga stil, ”snödriva” fram lystern med Anitha Clemence och plocka fram äppelcidervinäger och bikarbonat ur skafferiet samt hitta lugnet genom CBD med Jossan och varför inte också - spetsa till några oljor?
  • 19. 19. Self Care - sugar face, en make up- och hudvårdshybrid och levande bakterier, med Sofia Mellström

    54:19
    I veckans avsnitt snackar vi Self Care och vi har valt att fokusera på det ytliga - främst hudvård. Huden är vårt största organ men trots det kan vi generellt sett otroligt lite om hur den funkar och vad den behöver. Många gånger är vår hy en direkt avspegling av hur vi mår. Äter vi fel, sover vi för lite, stressar vi för mycket - bara för att nämna några påverkande faktorer - så syns det direkt i våra ansikten och på vår kropp. Veckans experiment gick givetvis i Self Carens-tecken och vi har tagit hand om oss själva lite extra. Dessutom delar vi med oss av våra fem bästa beautytips som vi hoppas ska inspirera. Lyckojägarna gästas av hudspecialisten och cosmetic scientisten Sofia Mellström och vi grottar ner oss i hudvårdens värld. Hur mycket av vår hudstatus beror på genetik och hur mycket kan vi faktiskt påverka den med rätt hudvård och livsstil? Vilka etiska regler och krav finns det på smink- och hudvårdsföretagen när det kommer till ingredienstransparens, och vad man får säga och inte? Vilka produkter är egentligen mest nödvändiga i vår hudvårdsgarderob? Är en hybrid mellan hudvård och make up någonting som kommer bli “the new thing”? Vilka ingredienser ska man leta efter i en ingrediensbeskrivning? Finns det behandlingar som man ska undvika? Hur tar man hand om ”the good guys” i hudens mikroflora så de blir fler? Sofia delar med sig av sina bästa ”röda mattan”-tips och berättar om det allra senaste inom hudvård!
  • 17. 17. Framgång och självledarskap - begå misstag, lär dig hantera dem och nå din högsta nivå, med Mia Törnblom

    43:40
    En stor del av våra liv går åt till karriär och arbetsliv. Därför är det ju himla viktigt att man känner både arbetsglädje och motivation - annars kan det med största säkerhet stjälpa vår lycka. Hur kan vi då skapa de bästa förutsättningarna för att den lilla arbetsmyran inom oss ska vara så lycklig, motiverad och tillfreds med sin arbetssituation som det bara går? För att reda ut veckans lyckokälla har vi återigen bjudit in Sveriges främsta föreläsare och inspiratör - den magiska Mia Törnblom. Enligt henne så måste vi begå misstag längst vägen om det är så att man har ambitionen att nå sin absolut högsta karriärnivå. Rädslan att misslyckas kan hämma oss och stå i vägen för vår egen utveckling. Är vi för hårda och dömande mot oss själva kommer vi aldrig känna lust att lyckas. Om rädslan tar över behöver vi gå till botten med varför vi känner som vi gör. Hur leder vi oss själva på absolut bästa sätt? Vad är självledarskap egentligen? Hur kan en sann självbild påverka vår struktur i hur vi lägger upp vårt arbete på bästa sätt utifrån våra styrkor och svagheter - framförallt om man är egenföretagare och sin egen chef, men också i dessa tider där många jobbar hemifrån? Kan det till exempel vara en god idé att hitta “en liten jäkel” som man vill impa på för att hålla deadlines och sköta sitt jobb bättre? Hur kan man hitta sin arbetsglädje och bibehålla den? Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en person i chefsposition? Finns det några knep för att nå sina mål? Hur påverkar COVID-19 våra målsättningar? Är självledarskap och ledarskap en kompetens man kan träna upp eller är det en egenskap? Vad ÄR ledarskap? Hur kan man ta plats på ett positivt sätt? Andra människors feedback - hur mycket utrymme ska det få ta? Mia ger oss även supertips på hur vi kan konkretisera våra drömmar och mål.
  • 16. 16. Grundstenen till lycka: SSS (självkänsla, självförtroende och självbild), med Mia Törnblom

    39:35
    Tre stycken ord på S som utgör underlaget för vår lycka och välmående att stå på, och därav kanske den mest betydelsefullaste lyckokällan samt avsnittet hittills. En schysst självbild, självförtroende och självkänsla funkar som en väldigt åtråvärd inre kompass, en byggsten, ett ankare för allt vi tar oss för - inte minst i jakten på lycka. Tillsammans med den otroligt inspirerande Mia Törnblom ska vi kartlägga dessa tre begrepp och få reda på hur vi kan träna upp dessa tillgångar. För inre trygghet är inte en egenskap utan en förmåga som vi ständigt kan och ska jobba på. Som att göra insättningar på må bra-kontot för det allmänna välbefinnande och rusta oss för när livet och allt vad det innebär drabbar oss. Utan träning flyter ofta vem man är och vad man gör samman, och vi validerar oss enbart utifrån vår prestation. Tillsammans med Mia utreder vi varför man tvivlar på sin egen förmåga och kapacitet trots att man vet att man kan. Varför åtta stycken komplimanger tas jämnt ut av en enskild kritik. Hur vikten av självförtroende och självkänsla balanserar varandra och varför två personer med relativt samma bakgrund och omständigheter kan ha så skilda SSS. Hur tillstånd smittar, och därav också betydelsen, av vilka vi omger oss med. Hur man som förälder kan skapa de absolut bästa förutsättningarna för att lägga grunden till sina barns självkänsla. Att inte leva upp till en perfektion som förälder utan våga sumpa det ibland och be om förlåtelse. Hur SSS ofta generellt skiljer sig mellan män och kvinnor, och handlar det om fostran, arvet eller samhället? Är hjärnan programmerad till att felsöka och behöver vi vara självkritiska för att kunna utvecklas och bygga vårt självförtroende Hur mycket värde ska man egentligen lägga i omgivningens bild av en utan att man gör avkall på sig själv? Kan en medvetenhet om sin akilleshäl och sina svagheter öka eller minska självförtroendet? Kan tron på vår egen förmåga förstärka eller försämra förmågan i sig? Dessutom ger Mia sina gyllene knep i veckans utmaning så vi tillsammans mer er kan bygga upp vårt SSS och hålla färskvaran vid liv!
  • 15. 15. Goda vanor del 3 - läs dig lycklig à la Thérèse Hellström, kör en söndagstvagningsritual som Dasha Girine och hat-träna som Isabel Adrian

    42:27
    Nu har vi kommit fram till den tredje och sista delen i serien om ”Vanor” (för den här gången). Vanor genomsyrar offantligt mycket i vår vardag och i våra liv och många saker vi gör går på autopilot. Det är lätt att samla på sig vanor som inte alltid är till vårt bästa och det kan vara bra att stanna upp och se över vilka vanor som får ta plats i ditt liv, så du kan rensa bort dåliga sådana för att ge plats till nya, lyckobringande vanor. I den här miniserien har vi bjudit in en lyckopanel som bjussar på sina bästa tips på vanor som ger dem lycka. Dagens panel består av tre otroligt inspirerande kvinnor; läs dig lycklig à la Thérèse Hellström, kör söndagstvagningsritual som Dasha Girine och hat-träna som Isabel Adrian.