Share

LUOVA/Bisnes
Kolme teemaa, jotka muokkaavat luovan tekijän tulevaisuutta
Digimyynti, monipuolinen ansainnan rakentaminen ja verkostot ovat teemoja, joiden rooli korostuu tulevaisuudessa. Inkeri Borgman ja Salli Raeste pohtivat, mitä nämä teemat pitävät sisällään luovan alan tekijän näkökulmasta ja miksi niistä pitäisi ola kiinnostunut.
Jos aihe kiinnostaa ja haluat kuulla lisää alan kasvumahdollisuuksista, ota Gigle seurantaan lukemalla blogiamme ja tilaamalla uutiskirjeemme osoitteessa www.gigle.fi. Meitä kiinnostaa kuulla myös sinun ajatuksiasi! Lähetä palautteesi ja sisältö- tai vierastoiveesi viestillä somekanavissamme tai sähköpostitse osoitteeseen salli@gigle.fi.
Podcast on osa Giglen OMA-hanketta, jota tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö ja NextGenerationEU.
Kiitokset:
Timo Hietala, studio
Peik Hietala, äänitys
Rakennetaan yhdessä elinvoimaista ja kestävää tulevaisuutta! 🚀
Jos haluat kuulla lisää alan kasvumahdollisuuksista, lue Giglen blogi ja tilaa uutiskirjeemme osoitteessa www.gigle.fi.
Haluamme kuulla myös sinun ajatuksiasi! Lähetä palautteet ja toiveet viestillä somekanavissamme tai meilillä osoitteeseen inkeri@gigle.fi.
Podcast on osa Giglen OMA-hanketta, jota tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö ja NextGenerationEU.
Kiitokset:
Timo Hietala, studio
Peik Hietala, äänitys
Rakennetaan yhdessä elinvoimaista ja kestävää tulevaisuutta! 🚀
www.gigle.fi
More episodes
View all episodes
7. Timo Hietala: "Mä oon niinku tämmönen one trick pony."
53:38||Season 1, Ep. 7Tässä jaksossa säveltäjä-sovittaja Timo Hietala, joka on toiminut päätoimisena musiikintekijänä jo yli 25 vuotta ilman ainuttakaan työtöntä päivää, jakaa ainutlaatuisia oivalluksiaan kestävän uran rakentamisesta. Keskustelemme Timon viisivaiheisesta prosessista luovassa työssä, joka etenee keksimisestä ja tekemisestä aina innostumiseen, intohimoon ja lopulta rakkauteen, tehden työstä elämän suuren jutun. Timo avaa myös "mehuanalogiallaan" luovan työn ja kaupallisuuden monimutkaista suhdetta, jossa sisältö ("mehu"), paketointi ("purkki") ja myyjä ovat keskeisiä komponentteja. Pohdimme, miksi myyntiä pidetään luovalla alalla usein "kirosanana" ja miksi erilaisuus on usein ratkaiseva kilpailutekijä – toisin kuin islantilaiset säveltäjät, suomalaiset pyrkivät kenties liikaa samanlaisuuteen.www.timohietala.com8. "Mä teen hirveästi duunia ja mulla ei jää rahaa yhtään mihinkään"
24:02||Season 1, Ep. 8Tässä jaksossa sukellamme syvälle yhden kulttuuri- ja luovan alan suurimman haasteen ytimeen: miten löytää fokus tekemiseen. Monet yrittäjät ja pienet organisaatiot, mukaan lukien yhden hengen yritykset, kamppailevat sen kanssa, että "pää mehustaa koko ajan lisää ideoita", mikä voi johtaa jatkuvaan kiireeseen, silpputyöhön ja siihen, ettei työstä jää riittävästi euroja tai kannattavuutta.Pelko luovuuden menettämisestä rajatun fokuksen vuoksi on todellinen, mutta tänään jaamme konkreettisia työkaluja ja oivalluksia – aina BCG Matrixista tavoitteiden asettamiseen ja ulkopuolisen paineen hyödyntämiseen – joiden avulla voit paitsi löytää selkeyden, myös rakentaa aidosti kannattavaa ja palkitsevaa toimintaa.Jos siis haluat ymmärtää paremmin, miten välttää turhaa työtä ja suunnata energiasi kohti sitä, mikä aidosti vie sinua ja yritystäsi eteenpäin, tämä jakso on sinulle.6. "Miksi en perustanut uutta, vaan ostin koko kustantamon?"
01:01:33||Season 1, Ep. 6Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suomen Yrittäjien KLOV-hankkeen kanssa.Tässä jaksossa syvennytään yrittäjyyteen ja uran rakentamiseen yritysostojen kautta, erityisesti luovilla ja kulttuurialoilla. Jaksossa keskustelevat kustantamo Arthouse Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja Urpu Strellman, joka palasi ostamaan entisen työnantajansa kustantamon kesällä 2023, sekä Suomen Yrittäjien KLOV-hankkeen projektipäällikkö Nellie Nyberg, jolla on moninainen kokemus yritysten ostamisesta ja myymisestä. Jakso tarjoaa konkreettisia vinkkejä kaikesta siitä, mitä yrityksen myyntikuntoon saattamisesta ja sisäisten prosessien dokumentoinnista pitäisi tietää, jos on aikeissa myydä tai ostaa yrityksen.KLOV on Suomen Yrittäjien kulttuuri- ja luovan alan yritysten kehittämishanke.Hankkeessa kehitetään kulttuuri- ja luovan alan yritysten yrityskuntoa ja edistetään omistajanvaihdoksia. Lue lisää yrittäjille kehitetystä pilottiohjelmastaTilaa uutiskirjeSeuraa instagramissa: klov_hankewww.suomenyrittajat.fiwww.arthouse.fi5. Elina Aalto: “Mä tykkään siitä, et mä voin vaikuttaa itse siihen, millaiseksi mun ura muodostuu.”
47:52||Season 1, Ep. 5“Mä tykkään siitä, et mä voin vaikuttaa itse siihen, millaiseksi mun ura muodostuu.”Tässä jaksossa sukellamme näyttelijä ja esiintymisvalmentaja Elina Aallon tarinaan – siihen, miten teatterin lavalta voi kasvaa asiantuntijabrändiksi ja yritysmaailman kouluttajaksi.Elina kertoo avoimesti näyttelijänuransa käännekohdista, esiintymisvalmennuksen syntymisestä, sosiaalisen median hyödyntämisestä sekä kaupallisen ja taiteellisen työn yhteiselosta.Jaksossa pohditaan muun muassa:🔸 Onko myyminen taiteilijalle kirosana – ja pitäisikö sen olla?🔸 Miten hinnoitella oma osaaminen ja rakentaa kestävää yrittäjyyttä🔸 Miten luodaan tuotteistettu palvelukonsepti, joka on helposti ostettavissaJakso tarjoaa sekä konkreettisia vinkkejä että samaistuttavaa inspiraatiota kaikille, jotka tasapainoilevat luovuuden, kaupallisuuden ja oman urapolun rakentamisen välillä.4. Esa Alanne: Miten Suomi pääsisi kiinni kansainväliseen taidemarkkinaan?
01:07:27||Season 1, Ep. 4"...mitä enemmän me saadaan sitä rahaa, niin enemmän me saadaan sitä tuottoa. Eli me ollaan siis Suomen valtiolle erittäin hyvä bisnes."Jaksossa Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin johtaja Esa Alanne ja luovien alojen asiantuntija Inkeri Borgman pureutuvat syvälle suomalaisen luovan ja kulttuurialan kansainvälisen menestyksen edellytyksiin.Esa jakaa yli 25 vuoden kokemuksensa viennin parista ja kertoo, miten strategiat ovat muuttuneet suurista 'Suomi-viikoista' kohdennettuun yhteistyöhön museoiden, gallerioiden ja festivaalien kanssa siellä, missä yleisö on. Miten vaikuttavuutta mitataan esimerkiksi inkind-mittarilla, miten instituutti toimii verkostojen avaajana, ja millaisia suoria vaikutuksia Suomen rahoitusleikkauksilla on vientiin? Keskustelussa verrataan Suomen suppeita ja Tanskan vauraita taidemarkkinoita ja pohditaan, miksi Suomesta puuttuu taiteen jälleenmyyjiä laadukkaasta tuotteesta huolimatta.3. Mitä Gigle tekee?
28:35||Season 1, Ep. 3Tässä jaksossa kuulet Giglen tarinan siitä, kuinka kulttuurituottaja ja pelialan yrittäjä saivat saunan lauteilla idean ja päättivät alkaa muuttaa maailmaa – tai ainakin luovien alojen tulevaisuutta. Kerromme myös, mitä kaikkea Gigle tänä päivänä tekee, ja miten se liittyy luovan yrittäjän arkeen.1. Puhutko sekaisin luovista ja kulttuurialoista?
27:12||Season 1, Ep. 1Kulttuurin tulevaisuudesta käydään kiivasta keskustelua somessa ja medioissa. Mutta viekö keskustelu minnekään, jos on epäselvää, mistä puhutaan? Giglen toinen perustaja Inkeri Borgman ja viestintäjohtaja Salli Raeste pohtivat, miksi puhe luovista aloista ja kulttuurista menee keskusteluissa jatkuvasti sekaisin. Mistä kerroksista luova ja kulttuuriala koostuu, ja miten sinne päädytään?Jos aihe kiinnostaa ja haluat kuulla lisää alan kasvumahdollisuuksista, ota Gigle seurantaan lukemalla blogiamme ja tilaamalla uutiskirjeemme osoitteessa www.gigle.fi. Meitä kiinnostaa kuulla myös sinun ajatuksiasi! Lähetä palautteesi ja sisältö- tai vierastoiveesi viestillä somekanavissamme tai sähköpostitse osoitteeseen salli@gigle.fi.Podcast on osa Giglen OMA-hanketta, jota tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö ja NextGenerationEU.Kiitokset:Timo Hietala, studioPeik Hietala, äänitysRakennetaan yhdessä elinvoimaista ja kestävää tulevaisuutta! 🚀