Share

cover art for 396 - Jakob Forssmed

Lundh

396 - Jakob Forssmed

Avsnitt 396 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jakob Forssmed. Sveriges statsråd med ansvar för idrott talar om varför en renodlad idrottsminister är sämre, om att den svenska idrottsmodellen med stort eget ansvar är bra, om regeringens satsningar, om varför idrotten inte får ännu mer stöd, om hur man ska avhjälpa bristen på anläggningar och målet med den utredning kring elitidrottens förutsättningar man dragit i gång.

Dessutom berättar Forssmed om sin syn på IOK:s öppnade för ryska idrottare, om en eventuell svensk OS-ansökan, om att han inte har några synpunkter på att SvFF, RF och SOK bara valt män till ordförande, om att det inte går att utesluta hårdare regler kring spelreklam, om oron kring kriminellas inflytande kring fotbollen, om hur mycket han gillar svensk läktarkultur men att sonen blev rädd vid 08-match och om balansen kring att kritisera Zlatan Ibrahimovic och Henrik Stenson för utbyte med Qatar och Saudiarabien men samtidigt tycka att den svenska handeln med samma länder är viktig.

More episodes

View all episodes

  • 126 Re:Lundh – Marcus Allbäck

    01:10:05
    Marcus Allbäck hade en förmåga att göra mål och nådde fem mästerskap som anfallare och även Premier League, Serie A och Bundesliga. I dag jobbar han som agent och när jag poddintervjuade honom våren 2018 talade han om hur lite som skiljer mellan succé och fiasko i ett mästerskap, om att han drogs med i fientligheten till medierna under Erik Hamrén, om att Zlatans röst i landslaget var stark och då inte bara verbalt och om att det aldrig riktigt skar sig med Anders Svensson. Allbäck berättade även om när han vände på flygplatsen när han skulle skriva på för AIK, om hur Heerenveen var det rätta steget, om när Graham Taylor lovade honom speltid och fick honom att skriva på för Aston Villa, om felvalet att gå till Hansa Rostock och om den fantastiska tiden i FC Köpenhamn. Marcus Allbäck talade även om nya jobbet som agent, om hur mycket branschen förändrats sedan han själv hade agent och om att han förstod de kritiska frågeställningarna som följde när han gick från att vara landslagets ”players manager” till att bli agent.
  • 408 - Sam Larsson

    01:11:05
    Avsnitt 408 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Sam Larsson. Antalyaspor-spelaren pratar om varför det blev Turkiet, om att det tagit tid att få fart på karriären efter åren i Kina, om kvaliteten på turkiska Süper-Lig, om trycket när man spelar mot de stora Istanbul-klubbarna, om att löneutbetalningarna sällan är i tid, om poängstatistiken och om det trivsamma livet utanför fotbollen.Dessutom talar Larsson om de tunga åren med pandemi och spel i Kina, om den jobbiga tiden när han jagade en ny klubb efter tiden i Kina, om att han tagit Dalian till Fifa för att få ut sin lön, om varför Blåvitt-tåget troligen gått för hans del, om målet att studsa vidare till större klubb eller liga ute i Europa, om varför han aldrig skulle utesluta något land eller någon liga och om drömmen att bli sportchef när han lägger av.
  • 125 Re:Lundh – Anders Limpar

    01:15:15
    Den förre landslagsmannen och dribblern Anders Limpar är en legendar i Arsenal. När jag poddintervjuade Limpar våren 2021 talade han om att svensk fotboll måste våga mer, om att de bästa spelarna ska spela från start, om att han blir varm av att se Dejan Kulusevski och om att han är trött på bilden att offensivt skickliga spelare inte kan spela försvarsspel.Limpar berättade om betydelsen av Tommy Söderberg i BP för den efterföljande karriären, om när han var en av de bästa i Serie A, om triumferna i Arsenal, om FA-cuptiteln med Everton, om att ställa om från att vara firad stjärna till ett vanligt liv, om hur de engelska klubbarna tar hand om sina gamla stjärnor och om de enorma skillnaderna på Premier Leagues barndom och dagens läge.
  • 407 - Thomas Berntsen

    01:16:41
    Avsnitt 407 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Thomas Berntsen. AIK:s norska sportchef pratar om att greppa allvaret i det utsatta läget, om att inte förbereda en plan om man trillar ur, om varför man inte tar in mental hjälp, om Henning Bergs 4-4-2, om lyckan i att få hem Saletros, om hur det blir med Jonah Kusi-Asares kontrakt och om varför han vill ha hem Robin Quaison till nästa säsong och inte om tre år.Dessutom talar Berntsen om stå lugn när det stormar på läktarna och i sociala medier, om det obehagliga när det klottrades på Karlberg, om varför han betonar vikten av mer träning, om hur han ska fortsätta påverka förutsättningarna kring laget, om synen på AIK som agentstyrt, om att det är tuffare bland agenter i Sverige än i Norge, om förhoppningen på ett nytt regelverk för agenter, om att data inte visar allt man vill se i eventuella nyförvärv och om att Sverige är långt efter Norge och Danmark i träning och talangutveckling och att man först måste erkänna bristerna innan man kan åtgärda dem.  
  • 124 Re:Lundh – Niklas Hult

    01:05:19
    Elfsborg jagar SM-guldet och en av de viktigaste pjäserna är vänsterbacken Niklas Hult. När jag träffade honom för en poddintervju i vintras talade Hult om att vända hem till Borås, om varför moderklubben IFK Värnamo inte var aktuell, om vad som talade för toppstrid, om hur han själv utvecklats som spelare och om trycket på klubbens hemvändare.Dessutom berättade Hult om betydelsen av Klas Ingesson, om skadan som gjorde honom deprimerad och hotade karriären, om trycket att bli utlandsproffs, om rädslan efter den förbjudna flytten inom Aten, om lyckan att nå Champions League, om besvikelsen när landslagschansen inte kom och om varför Blågult är passé trots brist på vänsterbackar.
  • 406 - Noa Bachner

    01:24:38
    Avsnitt 406 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Noa Bachner. Expressens krönikör talar om att skildra svensk fotboll kontra den moderna fotbollen i Den sista utposten, om vikten av supporterrörelsen för att freda 51-procentsregeln, om att värna den svenska modellen, om varför Sverige halkat efter Norge och Danmark, om vad som måste bli bättre i föreningsdemokratin och om märkligheten i Fredrik Reinfeldts kampanj för att bli SvFF-bas.Dessutom berättar Bachner om svårigheten att följa favoritlaget Newcastle United som köpts av Saudiarabien, om att journalister vaknade sent i den snabba förvandlingen av fotbollen, om rädslan för amerikanska ägares vilja att förändra sporten, om tron på att en global superliga kommer och om att väga rollen som journalist i ett förändrat medieklimat där det är lätt att bli aktivist.
  • 123 Re:Lundh – Emil Holm

    41:03
    Äntligen har Emil Holm kunnat ansluta till landslaget efter att skadeproblem förstörde de sista månaderna av senaste säsongen. Högerbacken har dessutom flyttat till Atalanta i sommar och när jag intervjuade honom i november 2022 talade han om succén han gjort i Spezia, om utmaningen att spela i Serie A, om vad han tillför i landslaget, om att det inte är svårt att gå från wingback till fyrbackslinje och om drömmen att spela EM för Sverige. Dessutom berättade Holm om tiden som ung i Blåvitt, om relationen med Pontus Wernbloom som hyvlade av honom inför öppen ridå, om varför han flyttade till en liten klubb i danska ligan, om Glen Riddersholms betydelse och om målet att stanna ute i Europa i många år.
  • 122 Re:Lundh - Marcus Berg

    01:35:36
    Marcus Berg har återigen hjälpt Blåvitt med mål och nu handlar det om att ordna ett nytt allsvenskt kontrakt till klubben. När jag poddintervjuade anfallaren våren 2022 talade Berg om trycket på Blåvitts hemvändare, om Håkan Milds betydelse för klubben, om att det krävs smärtstillande för att spela, om hur han är som lagkapten och om hur allsvenskan förändrats sedan han lämnade 2007.Berg berättade även om åren i landslaget med VM 2018 som höjdpunkt, om att offra sig för laget, om hetsjakten på honom i sociala medier med hot och hat, om tiden som utfrusen i Hamburg, om märkligheterna i den grekiska ligan, om att tacka ja till spel i länder som Ryssland och Förenade Arabemiraten och om det svåra att avkrävas politiska ställningstaganden som spelare.
  • 121 Re:Lundh – Simon Hedlund

    53:00
    I veckan förstärkte Elfsborg med Simon Hedlund som kom från danska Bröndby. I december 2019 poddintervjuade jag anfallaren som då hade fått fart på karriären i danska ligan efter en tid i Union Berlins frysbox och Hedlund berättade om känslan att se Union gå upp i Bundesliga efter flytten, om konflikten med tränaren Urs Fischer, om de hårda tagen på träningarna i Tyskland och om varför Bröndby var perfekt för honom. Dessutom talade Hedlund om hoppet om en plats på Sveriges vinterturné, om flörten från Finlands landslag, om betydelsen av åren i Elfsborg och om att han gärna hade avrundat karriären på Borås Arena.