Share

Livet på paus

En podd om TBE och annat du inte vill ha


Latest episode

 • 5. Montessoripedagogen Madeleine Nyremo berättar om TBE, nervsmärtor och rehab.

  37:50
  Här kan du höra Mimmi beskriva sina erfarenheter. Först trodde man det var bältros på grund av de enorma nervsmärtorna. Sedan stod det klart att det var TBE. Idag nio år senare är Mimmi, som Madeleine kallas, tillbaka och jobbar 75%. Hon är förskolepedagog så jobbet kräver en del vad gäller att hantera det oförutsedda. Det här blev ett glatt samtal mellan oss trots ett jobbigt ämne och med ett särskilt rehab-tips från Mimmi till andra drabbade.

More episodes

View all episodes

 • 4. Att få TBE som 4åring och få hela uppväxten påverkad.

  57:19
  Elias kom tillbaka till förskolan utan förmåga att förmedla sig som tidigare. Han fick etiketten besvärlig och ouppfostrad när allt egentligen var frustration över sin instängdhet. Han blev den alla skyllde på. En lång kamp med starka föräldrar och en handfull nyckelpersoner i förskola, skola och vård och lugn skolmiljö gör att Elias idag är på rätt väg. Men kampen är inte över.
 • 3. Tvingades amputera armar, ben och tappade nästippen i sängen efter att ha fått sepsis

  48:38
  Hempa Posse, unik golfspelare Stockholm.Här gör TBEpodden en avstickare möter Hempa Posse som tvingades amputera armar och ben och tappade nästippen i sängen efter att ha fått sepsis, det som många kallar blodförgiftning. Han fick det från vardagsbakterier, pneumokocker, som alla bär på. Precis som fästingar är pneumokocker något de flesta mött i livet, något ofarligt i vardagen.I podden berättar Hempa om hur det är när den ofarliga vardagen plötsligt blir livsfarlig. Hur det är att som småbarnsförälder bli av med hörsel, armar, ben och nästipp. ”Det är ju helt vanliga barnbakterier och virus som alla bär på. Det gick så fort. Från det att jag kände att det stack lite i ben och armar till det jag inte minns något förrän jag vaknade upp på sjukhuset.”
 • 2. Hur fästingbettet påverkat både hennes bror Emil och hela familjen

  34:35
  Nina Karlsson, syster till Emil Karlsson som fick TBE 2019”Det är helt obegripligt hur TBE kan drabba. Det går nästan inte att förstå hur sjuk man kan bli och Emils sjukdom har förstås påverkat hela vår familj.” Nina är Emils yngre syster och var utomlands när hon fick höra att Emil låg på sjukhuset. Här berättar hon ur sitt perspektiv om hur fästingbettet påverkat inte bara Emil utan hela familjen, om frustrationen att se honom föras mellan olika sjukhus och instanser och om pandemin.
 • 1. Mina händer var mina verktyg både som snickare och klättrare. Nu försöker jag hitta ett annat sätt att uttrycka mig.

  37:23
  Emil Karlsson, nu rullstolsbunden friklättrande snickare Stockholm.Här möter TBEpodden Emil Karlsson. Hos Emil tog sig viruset även in i ryggmärgen och skapade förlamningar som gör Emil till en av de värst drabbade. Efter två år är Emil kvar i rullstol och kämpar med att öka rörlighet och styrka i sina händer.Året med pandemi har slagit hårt mot de som behövt intensiv rehab under de viktiga första 18 till 24 månaderna. ’Det är som jag brutit nacken. Mina händer var mina verktyg både som snickare och klättrare. Nu försöker jag hitta ett annat sätt att uttrycka mig.’