Share

cover art for TJ Klune, Robotar och Döden

Littpodden

TJ Klune, Robotar och Döden

Season 3, Ep. 22


Det är pridemånad och i dagens avsnitt beger vi oss in i TJ Klunes färgglada världar!

Vi surrar representation i Under the whispering door och In the lives of puppets. ❤️🏳️‍🌈


Vi önskar er en trevlig och skön sommar så hörs vi igen första torsdagen i Augusti vänner 🌸

More episodes

View all episodes

 • 22. Lämna Aidan Chambers i fred!! En rant om läslistorna

  01:08:24
  Skolverket har på uppdrag av regeringen börjat ta fram läslistor till skolorna och för någon vecka sedan publicerades delrapporten och ett utkast av listorna för alla att ta del av. Syftet med läslistorna är att främja läslusten och erbjuda ett stöd till de som jobbar med litteratur inom skolan. Och vi känner oss…Ja hur känner vi oss? Elin funderar på om hennes hjärna har tagit semesterledigt och åkt till Bahamas samtidigt som hon diplomatiskt uppmanar till lugn.Emma å andra sida har köpt plantor för över 1000kr eftersom hon blev tillsagd att fokusera på återhämtning, samtidigt har hon sin längsta svordoms-harang någonsin. Häng med oss in i fighten mot den onde Kanon!
 • 21. Topp 5 bokcitat att tatuera in

  01:08:14
  Våra topp 5 citat att tatuera in ❤️‍🔥Det är tatueringsmässa i Sundsvall och vi passar på att ge våra bästa bokcitat som vi skulle kunna tatuera in någon gång i framtiden. Det är allt från Mumin till feministiska budskap och kluriga gåtor. Elin berättar too much om sina upplevelser på sjukhus och Emma är less på manskultur. Häng på!
 • 20. Skrivprocesser, musiktexter, normer och... nakenheten?

  01:26:29
  Ett samtal med rockbandet Syndromet! I det här avsnittet sitter vi tillsammans med Lisa och Mattias från bandet Syndromet och pratar skrivande. Hur gör man egentligen när man skriver en låttext och vad ska man tänka på? Vi surrar även kring starka budskap, normer och normbrytande, poesi och läsning. Emma släpper fram sin inre musiknörd och Elin är starstrucked. Missa inte detta!Ps: In och följ Syndromet på Instagram på: syndrometsverigeDu kan också besöka deras hemsida: https://pussgranat.se/syndromet/
 • 19. Svensk Dystopi och Sci-Fi – Kallocain och Aniara

  01:10:07
  I dagens avsnitt blåser vi oss igenom en dystopiroman från 1940 och ett rymdepos från 1956. Två av sveriges största litterära profiler och författare är Karin Boye och Harry Martinson och båda har skrivit två stora romaner inom en otippad genre. Kallocain av Boye handlar om en kemist som tar fram ett sanningsserum på order av staten, Elin ställer frågan: vad är priset för människans autonomi?Aniara är rymdskeppet som bär emigranter och mänsklighetens minne genom rymden för att starta om på nytt på Mars och Venus, plötsligt träffas skeppet av en asteroid och döms till en evighet urkurs. Emma ställer frågan: Hur gör människan för att inte upprepa sin egen historia? Det blir lite dovt och ibland lite existentiellt tungt men huvva så intressant det blev! Häng med!
 • 18. Maali Almeidas sju månar - Ögonskador, filosofi och total förvirring

  01:14:32
  Den här gången djupdyker vi in i "Maali Almeidas sju månar" av Shehan Karunatilaka, som nyligen besökte Littfest. Boken handlar om Maali Almeida, krigsfotograf i Sri Lanka, som helt plötsligt vaknar upp och inser att han är död. Varför han är död och vem som mördat honom är en gåta och Maali har sju månar (vilket innebär sju dagar) att lösa sitt eget mord. Berättelsen är otroligt snårig och svår men häng på när vi försöker analysera dödens betydelse och de filosofiska tankar som binder oss människor samman trots våra olikheter.  I övrigt så berättar Elin om en mycket traumatisk wasabiolycka och Emma förklarar varför hon är så trött. Häng med in i bokmotsvarigheten till en LSD-trip!
 • 17. Heartstopper

  01:00:28
  Idag har Alice Osemans älskade grafiska serieromaner Heartstopper vårt fulla fokus! Vi svarar på frågor som ni lyssnare har skickat in gällande böckerna och vi själva funderar på unikheten bakom Osemans skickliga gestaltningar av känslor, kärlekspirr och tonårstid. Allvarliga ämnen och nostalgi, hos oss är det hög igenkänning i Nick och Charlies smsande och försiktiga förhållande. Vem är vår favvokaraktär egentligen? Vad tycker vi kring hur Oseman tar upp tunga ämnen som tex ED och homofobi? Programmet blev fullspäckat men den här gången spräckte vi iaf inte tiden, haha. In med er i kärleksvirvlet, trevlig lyssning!
 • 16. LITTFEST 2024

  01:10:25
  Hej på er med ett avsnitt på en lördag! Nu har vi varit på Littfest och oj vad många intressanta samtal vi tagit del av. Häng på när vi pratar om våra upplevelser – Elin blev alldeles förtrollad i en röst och Emma blev starstrucked av Zadie Smith. Tyvärr ställdes samtalet med författaren Ahmed Saadawi in... men vi är nöjda ändå! Häng på!
 • 15. Retellings, haggor och clickbait

  01:13:52
  Dags för nytt avsnitt!! Snart är det dags för Umeås litteraturfestival Littfest och i år gästas den av författaren Ahmed Saadawi som skrivit "Frankenstein i Bagdad". Då passar vi på att göra ett avsnitt om den samt talar om andra retellings, bland annat "Most ardently" av Gabe Cole Novoa. Vi kände naturligtvis att det också var på sin plats att surra kring och ge tips på böcker att läsa inför Internationella kvinnodagen. Våra tips är "Jag är Gud" av Malin Karim samt "Haggan" av Aase Berg.Emma har ont, Elin mår skit och vill dra med sig alla ner i avgrunden – på något sätt lyckas vi fnissa som vanligt. Häng på!
 • 14. Do's & Don'ts – Book Edition

  53:00
  I dagens avsnitt bjuder vi på irriterande bokmarodörs-bekännelser. Vi båda viker hundöron men samlar på bokmärken, Elin kan inte förstå varför jag viker hundöron i nederkant och Emma vägrar greppa varför man bryr sig om när den utlånade boken kommer tillbaka... om den kommer tillbaka. Och vad kan man använda som bokmärke egentligen. Självklart slänger vi in lite bokrea-snack! Trevlig lyssning!