Litteraturhusets podkast

Share

Et eget rom. Deborah Levy i samtale med Maria Horvei

Er et hus det samme som et hjem? Det er et av spørsmålene Deborah Levy utforsker i sin ferske bok Real Estate, den tredje og siste i hennes serie «levende selvbiografier» – det vil si selvbiografier som skal skrives mens livet stormer, og ikke i stille kontemplasjon mot slutten av livet.

Behovet for et eget sted – enten det er et fysisk sted eller i skrivingen – kan leses som et gjennomgangstema i alle de tre levende selvbiografiene. Sånt jeg ikke vil vite (til norsk ved Anne Cathrine Wollebæk) skildrer oppvekst i Johannesburg og London, og Levys vei inn i skrivingen. I 2018 kom The Cost of Living, der Levy beskriver forsøket på å finne en ny identitet – og et nytt sted å skrive – etter en skilsmisse.

I de tre bøkene utforsker Levy sammenhengene mellom det personlige og det politiske, kvinne- og morskapsrollen, og går i dialog med kunstnere som George Orwell, Marguerite Duras, Simone de Beauvoir og Virginia Woolf.

Det er kritiker og tidligere Vinduet-redaktør Maria Horvei som snakker med Levy i dette opptaket fra 22. september 2021.

More Episodes

4/12/2022

Innføring i afrikansk litteratur: Afrikansk spekulativ fiksjon

Afrikanske forfattere må alltid forsvare seg, mener forfatteren Dilman Dila. «Hvis ikke det er noen som spør hvorfor de ikke tar for seg sentrale samfunnsproblemer, så er det noen som lurer på hvorfor de bare skriver om kontinentets elendighet og lidelse.»Dilemmaet Dila påpeker, er kanskje en mulig forklaring på hvorfor vi ser en bølge av nyere afrikanske forfattere som dropper realismen og skriver afrikansk spekulativ fiksjon. Denne nye paraply-betegnelsen er beslektet med det mer kjente amerikanske begrepet afrofuturisme, og inkluderer blant annet framtidsfabler, fabelprosa med utgangspunkt i mytologier, teknologi-forståelser, religioner og folklore fra det afrikanske kontinent.Hva skriver denne nye generasjonen forfattere om? Er vendingen bort fra realismen en måte å unnslippe forventningen om å «sette problemer under debatt»? Eller gir den spekulative fiksjonen nettopp friere tøyler til å utforske politiske og samfunnsmessige spørsmål?Marta Mboka Tveiter stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, hvor hun forsker på pan-afrikanske og norske framstillinger av framtiden. I dette foredraget ser hun nærmere på en sentral trend i afrikansk samtidslitteratur: framveksten av spekulativ fiksjon.Gjennom en serie foredrag vil Litteraturhuset gi en innføring i noen av de litterære tradisjonene fra det afrikanske kontinentet.Litteraturliste:Romaner/novellesamlinger:“Theory of Flight” – Siphiwe Gloria Ndlovu (2021)“A killing in the sun” – Dilman Dila (2014)“Lagoon” – Nnedi Okorafor (2014)“Incomplete solutions” – Wole Talabi (2019)“Wormwood triologien” – Tade Thompson (2016)“Silence of the Wilting Skin” – Tlotlo Tsamaase (2020)“The old Drift” – Namwali Serpell (2019)“Club Ded” – Nikhil Singh (2020)Tilbakeblikk:“Who Remembers the sea” – Mohamed Dib (1962)“Woman of the aeroplanes” – Kojo Laing (1988)“Life and a half” – Sony Lab’ou Tansi (1979)“The Famished Road” – Ben Okri (1991)Antologier:“Africanfuturism” – Wole Talabi + Nnedi Okorafor (red.) (2020). (Gratis på nett)«AfroSF» (triologi) (2012 - 2018)«Africa risen» (2022)Filmer:“Airconditioner” (kort film) – (2020) Angola“Pumzi” (kort film) – (2015) Kenya (https://vimeo.com/46891859)“Crumbs” (film) – (2015), Etiopia“Les Saignantes” – (2005), Cameroon