Litteraturhusets podkast

Share

Innføring i afrikansk litteratur: Afrikansk spekulativ fiksjon

Afrikanske forfattere må alltid forsvare seg, mener forfatteren Dilman Dila. «Hvis ikke det er noen som spør hvorfor de ikke tar for seg sentrale samfunnsproblemer, så er det noen som lurer på hvorfor de bare skriver om kontinentets elendighet og lidelse.»

Dilemmaet Dila påpeker, er kanskje en mulig forklaring på hvorfor vi ser en bølge av nyere afrikanske forfattere som dropper realismen og skriver afrikansk spekulativ fiksjon. Denne nye paraply-betegnelsen er beslektet med det mer kjente amerikanske begrepet afrofuturisme, og inkluderer blant annet framtidsfabler, fabelprosa med utgangspunkt i mytologier, teknologi-forståelser, religioner og folklore fra det afrikanske kontinent.

Hva skriver denne nye generasjonen forfattere om? Er vendingen bort fra realismen en måte å unnslippe forventningen om å «sette problemer under debatt»? Eller gir den spekulative fiksjonen nettopp friere tøyler til å utforske politiske og samfunnsmessige spørsmål?

Marta Mboka Tveit er stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, hvor hun forsker på pan-afrikanske og norske framstillinger av framtiden. I dette foredraget ser hun nærmere på en sentral trend i afrikansk samtidslitteratur: framveksten av spekulativ fiksjon.

Gjennom en serie foredrag vil Litteraturhuset gi en innføring i noen av de litterære tradisjonene fra det afrikanske kontinentet.


Litteraturliste:

Romaner/novellesamlinger:

“Theory of Flight” – Siphiwe Gloria Ndlovu (2021)

“A killing in the sun” – Dilman Dila (2014)

“Lagoon” – Nnedi Okorafor (2014)

“Incomplete solutions” – Wole Talabi (2019)

“Wormwood triologien” – Tade Thompson (2016)

“Silence of the Wilting Skin” – Tlotlo Tsamaase (2020)

“The old Drift” – Namwali Serpell (2019)

“Club Ded” – Nikhil Singh (2020)

Tilbakeblikk:

“Who Remembers the sea” – Mohamed Dib (1962)

“Woman of the aeroplanes” – Kojo Laing (1988)

“Life and a half” – Sony Lab’ou Tansi (1979)

“The Famished Road” – Ben Okri (1991)

Antologier:

“Africanfuturism” – Wole Talabi + Nnedi Okorafor (red.) (2020). (Gratis på nett)

«AfroSF» (triologi) (2012 - 2018)

«Africa risen» (2022)

Filmer:

“Airconditioner” (kort film) – (2020) Angola

“Pumzi” (kort film) – (2015) Kenya (https://vimeo.com/46891859)

“Crumbs” (film) – (2015), Etiopia

“Les Saignantes” – (2005), Cameroon

More Episodes

10/9/2022

Boka med det rare i. Claire-Louise Bennett og Amalie Kasin Lerstang

Når man tenker etter, er bøker noe nesten magisk. Tenk at litt dødt tre og blekk kan inneholde så mange utrolige verdener og fantastiske erfaringer. I Claire-Louise Bennetts roman Kasse 19 (til norsk ved Bjørn Alex Herrman) er bøkene nærmest talismaner: mystiske, forføreriske, transformative og fulle av uante hemmeligheter.Kasse 19 handler framfor alt om gleden ved å lese, om når fiksjonen blir så spill levende at du tar den med deg inn i den virkelige verden. Gjennom en rekke kapitler – fortalt i jeg-, hun- og til og med vi-form – følger vi utviklingen til hovedpersonens fra liten jente til voksen kvinne, gjennom barndom, fribløding og dårlige kjærester. Samtidig er det en utvikling fra leser til forfatter, men ikke uten en rekke avsporinger og snirklete omveier: Et møte med en kunde på supermarkedet blir utgangspunktet for en detaljert historie om bakgrunnen hans. En tidlig selvskrevet historie eser ut i de underligste retninger. Claire-Louise Bennetts språk er et overflødighetshorn, og på lekent og originalt vis tar hun oss med inn i sin rike og merksnodige verden.Bennett er britisk, og bor i dag i Irland. Hun debuterte med den kritikerroste romanen Dam i 2015, og hylles av forfattere som Chris Kraus og Karl-Ove Knausgård.Amalie Kasin Lerstang er forfatter av romanen Europa og diktsamlingen Vårs, samt redaktør for blant annet diktantologien En eller to eller hundrevis av søstre. På Litteraturhuset møter hun Bennett til samtale om fantasiens kraft og skaperglede hos kunstnere og lesere.Samtalen foregår på engelsk.