Share

Litteraturbypodden

En podcast fra Lillehammer UNESCO-litteraturby


Latest episode

 • 6. Hvem bygger byen? Episode 6: Vilde Andrea Brun, kunstner og daglig leder

  23:30
  Kunstnerbyen Lillehammer er et begrep som er omtrent like gammelt som byen selv. Hit kom de, delvis tiltrukket av lyset og delvis sendt hit på sanatorieopphold. Men hvordan står det til med kunstnerbyen Lillehammer i dag? Og hvorfor er det så mye enklere for en bilforhandler å bruke pengene sine på et hockeylag og ikke på et kunstsenter? Alle disse spørsmålene går til Vilde Andrea Brun, daglig leder ved Oppland kunstsenter i Kirkegata på Lillehammer. Selv mener hun at løsningen på morgendagens største utfordringer kanskje ligger på hennes eget felt. Spørsmålet er bare om byen hun har rundt seg er klar over det? "Hvem bygger byen?" er en serie om byutvikling, produsert av og for Lillehammer UNESCO-litteraturby.

More episodes

View all episodes

 • 5. Hvem bygger byen? Episode 5: Birgitte Bay og Silje Owrenn, Young Professionals

  25:44
  Mer ung kompetanse i monitor, takk! "Young Professionals" er et nettverk for kvinner og menn i alderen 20-40 år i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Nettverket er for innbyggere og tilflyttere som har ambisjoner på egne vegne, ønsker å løfte fram andre, eller på annet vis ønsker å bidra positivt til utvikling av lokalsamfunnet. I spissen for nettverket står Silje Owrenn og Birgitte Bay. Begge er i starten av 30-årene og ingen av dem har tid til å vente på at noen andre skal gjøre jobben for dem. Selv mener de at det å flytte ut av Oslo kan være det smarteste karrière-trekket en nyutdannet kan gjøre - og at potensialet som ligger et par timer nord for hovedstaden er enormt. Men da må unge, driftige folk finne sammen og løfte hverandre. "Hvem bygger byen?" er en serie om byutvikling, produsert av og for Lillehammer UNESCO-litteraturby.
 • 4. Hvem bygger byen? Episode 4: Guro Skotte Nørsteng, arkitektpraktikant

  31:47
  Kulturbyen Lillehammer passer best for folk over 60. Er det slik? Guro Skotte Nørsteng har vendt tilbake til hjembyen etter arkitektstudier i Aarhus, og er ikke bare imponert. Aller best merker hun hvor lite som har skjedd siden sist hun var hjemme, og hvor dårlig tilbudet er for folk i hennes egen aldersgruppe - de unge voksne. Har Lillehammer glemt å være en by også for dem mellom 20 og 30 år? Er man nødt til å ha enebolig, hekk og hage for å ha et fullverdig liv her, eller er det håp også for dem som liker å drikke øl med kompiser og ramle innom en rar konsert? Og når skal egentlig foreldregenerasjonen slutte å snakke om OL i 1994 - et arrangement som foregikk lenge før dagens unge voksne var født? Er ikke den evinnelige OL-mimringa egentlig en ganske kjip måte å ekskludere store deler av befolkningen på? "Hvem bygger byen?" er en serie om byutvikling, produsert av og for Lillehammer UNESCO-litteraturby.
 • 3. Hvem bygger byen? Episode 3: Harald Fagerhaug og Morten Myhre Skråtengen, badstuegründere

  20:39
  Lillehammer ble i sin tid anlagt som skipsfartsby, som den første av byene rundt Mjøsa. Likevel har lillehamringenes blikk oftere søkt seg mot elva og fjellet på varme dager. Hvorfor er det slik, og hva kan gjøres med det? På årets varmeste dag treffer vi de to badstue-gründerne Harald Fagerhaug og Morten Myhre Skråtengen nede ved den gamle Skibladner-kaia. Sammen har de en våt drøm om å dra byen nedover mot sjøen. Enda viktigere er følgende erkjennelse: Hvis du vil at noe skal skje, må du nesten sørge for å gjøre det sjøl. "Hvem bygger byen?" er en serie om byutvikling, produsert av og for Lillehammer UNESCO-litteraturby.
 • 1. Hvem bygger byen? NY SESONG: Episode 1: Ørjan Høyer-Farstad, arkitekt

  29:27
  Det finnes to utgaver av Lillehammer som eksisterer parallelt: Byen med den store selvtilliten og byen som har mistet troen på seg selv. Det finnes også én by som er bakoverskuende, og én som er i rivende utvikling - én der det mimres og én der det bygges nytt. Men felles for begge disse byene, er at de skapes hver eneste dag - av oss som står opp av senga her.Arkitekt Ørjan Høyer-Farstad vokste opp i Narvik, men har gjort Lillehammer til sin nye hjemby. Her drømmer han om nærmiljøanlegg i Kanthaugen og utsalg av lokalprodusert mat. Men mest av alt er han opptatt av at noe skal skje med det han har utsikt til fra kontorvinduet: Stortorget."Hvem bygger byen?" er en serie om byutvikling, produsert av og for Lillehammer UNESCO-litteraturby.
 • 6. BONUSEPISODE: Gatelangs gjennom litteraturhistorien, del 6 - Live fra Litteraturhus Lillehammer

  54:39
  Den norske litterære kanon, en liste på 25 verker, ble presentert under litteraturfestivalen på Lillehammer 30. mai 2007. Siden den tid har 25 utvalgte sitater ligget nedfelt i Lillehammers gater. Hvorfor ligger de der de ligger? Burde noen føle seg tråkket på? Ville man valgt de samme i dag? Episoden er et opptak fra arrangementet "Norsk litterær kanon - helt ærlig", som fant under Sigrid Undset-dagene, lørdag 21. november 2020. Medvirkende: Morten Jostad og Olav Brostrup Müller