Share

Lätta ditt hjärta

berättelser direkt ur livet


Latest episode

 • 15. Pappa var full varje jul

  23:42
  Juni är nyskild och ska för första gången fira jul utan sina två små barn. Och Astrid minns tillbaka på sina barndoms julaftnar, med en far som var för full för att skaffa en julgran till familjen. Hur påverkas barn när årets högtider blir allt annat än vita? Och vad innebär julen för människor som är ofrivilligt ensamma? Säsongens sista avsnitt bjuder på två läsarberättelser med både smärta och värme, och experten tipsar om tre frågor man kan ställa sig för att skapa meningsfullhet på jul, både för sig själv och andra.Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.

More episodes

View all episodes

 • 14. Min svartsjuke pojkvän kontrollerade mig

  32:41
  Nicklas lynniga humör, och anklagelser om att Lisa flörtar med andra män, gör att hon slutar träffa sina vänner och isolerar sig med pojkvännen. Och Amandas nye kille ställer krav på henne som gör att hon gång på gång går över sina egna gränser. Vem som helst kan falla för en kontrollerande och svartsjuk person, menar vår expert, som förklarar vad som händer när en empat möter en narcissist. Hon berättar också varför det är smart att göra en ”dejtingplan” innan man går in i en ny relation.Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.
 • 13. Jag skämdes över att vara ensam

  29:16
  Petra skäms över att komma ensam på föräldramöten och fester efter skilsmässan. Och Frida ljuger för sina föräldrar och säger att hon umgås med sina nya kurskamrater på studieorten, när hon i själva verket sitter ensam hemma på helgerna. Varför är det så skamfullt att erkänna att man är ensam? Och hur bryter man mönstret för att våga närma sig människor – om man vill? Experten ger sina bästa tips och förklarar innebörden av KASAM – känslan av sammanhang och mening.Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.
 • 12. Min nye man älskade inte mina barn

  29:50
  Jessica och hennes partner har sitt första stora gräl när han säger att han inte älskar hennes barn. Och när Tomas flyttar in hos Iris kräver han att hon tar tillbaka lägenhetsnycklarna från sina vuxna barn, som ofta kommer och hälsar på oanmälda. Vilka krav kan man ställa på en ny partner? Och hur gör man för att smidigast inleda en ny relation när man har barn från ett tidigare förhållande?Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.
 • 11. Mamma gick bort precis innan hon skulle bli mormor

  36:19
  När Evas man går bort efter en lång tids sjukdom fyller hon dagarna med jobb, vänner och fritidsaktiviteter. Ett halvår senare kommer tårarna. Och för Patricia, som är höggravid när hennes mamma går bort, slår sorgen till med full kraft några dagar efter att hon själv blivit mamma. Alla reaktioner är normala vid sorg, förklarar vår expert, som i veckans avsnitt berättar om krisens olika faser. Dessutom – vad innebär det att ”sorgen är randig”?Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.
 • 10. Fritid och familj gjorde att jag brände ut mig

  36:39
  Ulrika har visserligen ett stressigt arbete, men inser till slut att det är livspusslet som gör henne sjuk. Och Anna planerar för ett rofyllt liv, men hinner bränna ut sig innan hon når sitt mål. Veckans avsnitt handlar om utbrändhet. Hur lär man sig att sätta stopp i tid? Och reagerar kroppen egentligen olika på positiv och negativ stress? Vår expert pratar om vikten av att "skydda sin återhämtning", och tipsar om att likna livet vid en buss för att hålla i längden!Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.
 • 9. Min man levde dubbelliv – blev pappa bakom min rygg

  34:14
  När Eva och hennes man Jesper börjar pratar om att skaffa ett barn till har Jesper precis blivit pappa igen – med en annan kvinna. Och Sonja får en chock när hon läser sin kärleks dödsannons, undertecknad en hustru som Sonja inte kände till. ”Hur kunde jag vara så naiv?” frågar hon sig. Men vem som helst kan bli offer för en partner som lever ett dubbelliv, menar vår expert. Lyssna på veckans avsnitt!Producent, programledare och klippare: Elin Samuelsson, journalistExpert: Helena Kubicek Boye, psykolog och författareMusik: Epidemic SoundEn podd från Aller Media.