Share

cover art for #100 Att skriva och illustrera till barn med Pija Lindenbaum

Lära Från Lärda - En fackbok och en författare

#100 Att skriva och illustrera till barn med Pija Lindenbaum

Season 1, Ep. 100

Boken heter "Pijas Bästa" och gäst är författaren Pija Lindenbaum, en av våra absolut största bilderboksskapare.


Hon har bland annat gjort sig känd för normbrytande berättelser och karaktärer i sina böcker. Men hon har också vunnit mängder av priser och utmärkelser (bl.a. Augustpriset). Och att skriva till barn handlar om så mycket mer än att kunna skriva och illustrera bra historier. För i slutändan handlar om att "bli vald" när barnet går och hämtar en bok från bokhyllan, och gärna bli vald flera gånger om. Hur lyckas man med det?


I programmet pratar vi bl.a. om hur man kan gå till väga för att bygga upp en berättelse. Vi pratar om vilket språk som används för att kommunicera med barn. Och vi pratar om vart man hittar inspiration och idéer för att lyckas skriva bok efter bok, år ut och år in. Lyssna och få en kortversion av boken!

More episodes

View all episodes

  • 389. #389 Varför vårt skolsystem driver fram ökad ojämlikhet med Mattias Karlsson

    40:37||Season 1, Ep. 389
    Boken heter "Jakten på skolan" och gäst är författaren Mattias Karlsson.Mattias är politisk redaktör för den oberoende liberala tidningen Hallandsposten. Ett återkommande tema i hans opinionsbildning är att dagens skolsystem skapar ökande ojämlikhet och att nationella reformer är nödvändiga för att uppnå en mer likvärdig skola.I boken beskriver han varför skolsystemet i Sverige har blivit närmast dysfunktionellt. Med bakgrund i 1990-talets skolreformer och sedan de drivkrafter som lett utvecklingen åt fel håll. Han återger också de senaste årens skoldebatt och de försök till förändringar som gjorts från politiskt håll. Till sist ringar han in elefanten i rummet, att det faktiskt saknas en gemensam syn på skolans syfte och mening, och beskriver hur dessa pusselbitar bör utformas. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad är problemet med att aktiebolag driver skolor? De flesta är överens om att skolan har utvecklats i fel riktning, men varför tar inte politikerna tag i problemen? Brukar inte liberala ledarskribenter vara FÖR friskolereformen och det fria skolvalet? Vad skulle behöva göras för att utveckla skolan i rätt riktning?
  • 388. #388 Europas länder i dag, likheter och skillnader, med Fredrik Charpentier Ljungqvist

    33:09||Season 1, Ep. 388
    Boken heter "Europa i dag - likheter och skillnader mellan länderna" och gäst är författaren Fredrik Charpentier Ljungqvist.Hur har Europas länder utvecklats sedan millennieskiftet? Har länderna blivit mer lika varandra, glidit isär och är det några länder som skiljer ut sig?I boken analyseras utvecklingen av Europas länder genom statistik i kartform, med hjälp av 50 olika variabler som tagits fram speciellt för boken. Analysen ger läsarna en färsk översikt över skillnader och likheter i områden som ekonomi, demografi, folkhälsa, jämställdhet, kriminalitet, migration, politiska förhållanden och kulturella värderingar. Läsarna får ta del av en rad oväntade saker och det slås hål på förlegade föreställningar. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad har kännetecknat utvecklingen inom Europas länder sedan millenieskiftet? Har länderna blivit mer lika eller olika varandra? Vilka områden skiljer ut sig? Vilka länder har utvecklats mest respektive minst? Vad sticker ut och är mest oväntat?
  • 387. #387 Till landsbygdernas försvar med Terese Bengard

    43:28||Season 1, Ep. 387
    Boken heter "Världens mittpunkt - Till landsbygdernas försvar" och gäst är författare Terese Bengard.Sverige har inte en landsbygd. Vi har flera. Men när det pratas om landsbygd eller glesbygd så klumpas allt ihop till ett och samma. Varför är det så? Och varför utmålas ''glesbygden'' så ofta som förlorare? Ett dominerande narrativ har blivit att glesbygder närmast håller på att avfolkas och avvecklas. Och att unga människor så fort som möjligt bör flytta till storstäderna för att "lyckas". Denna ensidigt negativa bild vill Terese Bengard både ifrågasätta och nyansera.I boken ger hon en känga till framförallt media, politiker och andra makthavare. Den urbana normen har växt sig stark, och den genomsyrar (avsaknaden av) politiska satsningar såväl som hur landsbygderna porträtteras i media. Och allt hänger ihop. De dominerande berättelserna om landsbygden påverkar normer och uppfattningar. Så genom att utforska sanningar och myter om stad och land är boken också en handbok i kritiskt ­tänkande om ''det andra Sverige''.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad är medias roll i att påverka vår syn på landsbygderna? Vad råder det för missförstånd i vår syn på stad och land? Vad innebär den urbana normen och vad får det för effekter på landsbygdernas utveckling?
  • 386. #386 Indien är på väg med Jonas Hellman

    43:35||Season 1, Ep. 386
    Boken heter "Indien är på väg - Ekonomi, politik och samhälle" och gäst är författare Jonas Hellman.Att Indien är på stark frammarsch är ingen hemlighet. Som världens folkrikaste land och en stor ekonomisk potential är Indien på väg att bli en global supermakt. Indien är också ett spännande land med stor kulturell mångfald, mängder av språk och religoner. Men Indien står också inför stora utmaningar. Parallellt med den snabba ekonomiska utvecklingen och ökat välstånd pågår under Narendra Modis styre en urholkning av demokratin, förföljelse av minoriteter och begränsningar i yttrandefriheten. En stor och växande befolkning innebär också utmaningar vad gäller miljö, luftföroreningar, el- och vattenförsörjning. I boken ges en bild och beskrivning av hur Indien är på väg. Med utvecklingen som sker vad gäller ekonomi, politik och samhället i stort. Men också av utmaningarna.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad har utmärkt Indiens utveckling och det Indien vi ser idag? Vad sker politiskt i Indien? Hur ser den ekonomiska utvecklingen ut? Hur ser den demografiska utvecklingen ut? Vilka är Indiens främsta styrkor och största utmaningar nu och framför?
  • 385. #385 Konsums uppgång och fall med Sara Kristoffersson

    36:25||Season 1, Ep. 385
    Boken heter "Det förlorade paradiset - Berättelsen om Konsums uppgång och fall" och gäst är författare Sara Kristoffersson.Kooperativa förbundet (Konsum) var under 1900-talet ett av Sveriges största företag. Och dess inverkan på svenska folket, och generationerna som växte upp under dess storhetstid, kan inte underskattas. Förutom Konsums maktsfärer fanns ett Domus varuhus i så gott som alla svenska städer. Det medlemsägda företaget både närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemsgenerationerna. Men vart tog egentligen denna gigant vägen? Vad hände med Konsum?I boken ges berättelsen från början till slut. Från bildandet av det Kooperativa förbundet i slutet av 1800-talet. Dess utveckling och framfart. Dess storhetstid, i mitten av 1950-talet, som också sammanvävs med det svenska Folkhemsbygget. Och till sist dess fall och förklaringarna till varför det började gå dåligt. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Hur gick det till när Konsum blev ett av Sveriges största företag under 1900-talet? Vad är kopplingarna mellan Konsum och Folkhemmet? Vilket påverkan hade Konsum på de generationer av svenskar som växt upp under dess storhetstid? Vad blev dess fall och förklaringarna till att Konsum mer eller mindre har försvunnit?
  • 384. #384 Varför tron på klassresor är en myt som leder oss fel, med Petter Larsson

    49:32||Season 1, Ep. 384
    Boken heter "Riggat : hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa" och gäst är författaren Petter Larsson.Undersökningar visar att 65 procent av svenskarna anser att det ekonomiska systemet är i grunden rättvist, eftersom alla har lika möjligheter att lyckas. Men detta är enligt Petter Larsson närmast en myt. Och denna tro på klassresor gör att vi legitimerar den växande ojämlikheten.I boken beskrivs hur den sociala rörligheten inte ökat på 70 år. Statistiken pekar istället på att de högutbildades barn har 900 procent större chans än de lågutbildades att läsa på universitetet. Pengar och status går som regel i arv och klassklyftorna kvarstår. Men samtidigt lever vi i en tid där jakten på meriter och formell utbildning har blivit normen. En situation som snarare får effekter av statusstress, betygshets, psykisk ohälsa och en högerradikal mobilisering. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Går det inte att göra en klassresa genom hårt arbete och utbildning? Hur tungt väger det sociala arvet för vår chans att "lyckas"? Vad gör idéerna kring klassresor med oss som samhälle? På vilket sätt hänger tron på meritokratin ihop med ökade klassklyftor? 
  • 383. #383 Koden till tonårshjärnan med Lena Skogholm

    29:56||Season 1, Ep. 383
    Boken heter "Koden till tonårshjärnan - konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog" och gäst är författaren Lena Skogholm.Under vår tonårstid sker en stor ombyggnation av hjärnan, vilket kan förklara stora delar av tonåringars beteenden. Ju mer du förstår om vad som sker i tonårshjärnan, desto enklare blir det för både dig och tonåringen. Och eftersom hjärnan är särskilt formbar under tonåren har vi som möter ungdomar också en stor möjlighet att påverka och göra skillnad. Syftet med boken är att öka förståelsen för tonåringar och deras hjärnor och sprida kunskaper som underlättar livet både för dig och tonåringen, er relation blir bättre och er dialog smidigare. Den är pedagogiskt och vetenskapligt underbyggt, och det ges tips och råd till hur du kan samarbeta med tonårshjärnans förutsättningar. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad kännetecknar tonårshjärnan och dess utveckling under tonårstiden? Vilka beteenden hänger ihop och kan förklaras med hjärnans utveckling under tonåren? Vilka tips och råd finns för föräldrar som lever med tonåringar? 
  • 382. #382 Att förstå, bemöta och hjälpa blyga barn med Malin Gren Landell

    38:58||Season 1, Ep. 382
    Boken heter "Att förstå och hantera blyga barn" och gäst är författaren Malin Gren Landell.De flesta har någon gång upplevt känslan av blyghet, ofta kopplat till särskilda tillfällen och olika sociala situationer. I regel är blyghet också något som avtar med tiden, att vi blir tryggare och lär oss hantera olika situationer. Men blyghet kan för vissa skapa begränsningar, inte minst för barn och unga. Det är därför viktigt att föräldrar, pedagoger och andra vuxna lär sig förstå hur de kan stötta barn att hantera sin blyghet. Bra vägledning kan göra stor skillnad. I boken ges konkreta råd kring att underlätta för blyga barn att ta sig in i leken, våga delta i sociala aktiviteter och få stöd i sin utveckling. Det handlar inte om att ändra på barn, utan snarare att ge dem en chans att få blomma och känna sig trygga.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad innebär blyghet och varför känner vi oss blyga? Hur hänger blyghet ihop med att vara introvert? Är blyghet ärftligt? Hur gör man för att öva bort sin blyghet? Hur kan föräldrar och pedagoger stötta barn att hantera sin blyghet? 
  • 381. #381 Vägen ur en kriminell livsstil med Gunnar Bergström

    46:55||Season 1, Ep. 381
    Boken heter "Kriminalitet som livsstil 5.0" och gäst är författaren Gunnar Bergström.Genom historien har förklaringarna bakom kriminella beteenden haft olika tyngdpunkt. Under vissa perioder har arv och medfödda egenskaper stått som främsta förklaring. Andra perioder har omgivande miljö och sociala faktorer seglat upp som populära förklaringsmodeller. Men oavsett bakomliggande faktorer så måste man förstå den kriminella världsbilden, självbilden och de kriminella tankemönstren för att kunna hjälpa en kriminell att byta livsstil.I den här boken förklaras teorierna och praktiken bakom kriminalitet som livsstil. Dessutom beskrivs den senaste forskningen om hur den kriminella livsstilen utvecklas och kan avbrytas. Även arbetsmetoder och program för att bryta den kriminella livsstilen beskrivs, samt hur tankar som ansvar, skuld och försoning har stor betydelse. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Varför blir vissa människor kriminella? Vilka faktorer ligger bakom och kan förklara kriminella beteenden? Vad krävs för att en person ska ta sig ur en kriminell livsstil? Vilka behandlingar finns?