Share

cover art for #148 Sånt vi bara gör med Susanne Nylund Skog

Lära Från Lärda - En fackbok och en författare

#148 Sånt vi bara gör med Susanne Nylund Skog

Season 1, Ep. 148

Boken heter "Sånt vi bara gör" och gäst är medförfattaren Susanne Nylund Skog.


Det är mängder av saker vi gör utan att vi tänker på det. En rad ritualer vi följer när vi ska hälsa på människor eller när vi rör oss på stan. Studier har t.ex. sett att vi klär av oss kläderna i en viss ordning när vi befinner oss i ett omklädningsrum. Eller att vi ursäktar oss innan vi tar sista kakan vid ett fikabord. Det finns mängder av osynliga regler som vi följer vare sig vi tänker på det eller inte. Det här är boken om "sånt vi bara gör". I programmet pratar vi bl.a. om varför kramar som hälsningsritual är ett laddat ämne. Vi pratar om vilka begränsade valmöjligheter vi står inför när vi får en komplimang. Och vi pratar om vad folk verkar irritera sig mest på i lokaltrafiken. Lyssna och få en kortversion av boken!

More episodes

View all episodes

  • 373. Bonusavsnitt: Boken "Kniv" av Salman Rushdie (Patreon-exklusivt)

    15:16
    För att höra hela avsnittet bli medlem på https://www.patreon.com/larafranlarda  för 30 kr/mån. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.Avsnittet är en samproduktion med Benjamin Elfors som driver podden "Bildningskomplexet". Bakgrunden till detta är att vi båda läser mycket inför samtal med våra gäster och gillar att diskutera litteratur. Det kommer ofta intressanta böcker av internationella författare som vi gärna skulle fördjupa oss i, men där vi inte alltid har möjlighet att träffa författarna. Ett sånt exempel är nu när den indisk-brittiske författaren Salman Rushdies släppte sin omtalade bok ”Kniv”, som handlar om mordförsöket han utsatthets för efter tidigare anklagelser om hädelse. För att få djupdyka i den här berättelsen kommer jag och Benjamin att diskutera boken i det här avsnittet. Vi samtalar om bakgrunden till den så kallade Rushdie-affären, om knivdådet då Rushdie förlorade ett öga och hans tankar om religionskritik och yttrandefrihet.
  • 372. #372 Islamiska staten och IS-krigarnas uppgång och fall med Jens Nordqvist

    47:24
    Boken heter "IS-krigarnas dröm - Terror i det nya kalifatet" och gäst är författaren Jens Nordqvist.Sommaren 2014, när Islamiska staten stod på sin topp, utropades ett nytt kalifat i delar av Syrien och Irak. Inför en chockerad omvärld hade terrorgruppen lyckats erövra enorma landområden och skapat ett brutalt styre. Tusentals unga män och kvinnor att lämnat sina hem och familjer för att ansluta sig till den rörelse vars mål var ett globalt religionskrig. Hur kunde deras dödsbringande ideologi attrahera så många människor? Och vad hände sen? I boken beskrivs Islamiska statens uppgång och fall. Med hjälp av ny forskning, intervjuer och terrorgruppens egna dokument är det här en historisk bakgrund till dagens terrorhot.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad ledde fram till att IS-krigarna och Islamiska staten växte fram? Hur kunde deras ideologi attrahera så många människor? Vilka skeenden påverkade deras framväxt och vad har hänt från 2014 fram tills idag? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 371. #371 Så kan liberalism övervinna populism med Nils Karlsson

    44:11
    Boken heter "Reviving Classical Liberalism Against Populism" och gäst är författaren Nils Karlsson.Andelen liberala demokratier i världen har haft en tillbakagång och är sorgligt nog nere på rekordlåga nivåer. Istället har auktoritära och populistiska ledare varit på frammarsch de senaste åren. Men hur bör seriösa politiker och partier bemöta den populistiska retoriken? Enligt Nils Karlson är det i den klassiska liberalismen som svaret finns. Enligt honom måste företrädare för de liberala partierna och värderingarna därför kliva fram och ta upp kampen.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Hur kommer det sig att antidemokratiska och populistiska ledare är på frammarsch? Vad kännetecknar populistisk retorik? Varför är det just klassisk liberalism som bör stå emot populism? Vad behöver liberala politiker och partier göra för att vinna kampen mot populistiska politiker? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 370. #370 Familjeformeln, myter om föräldraskap och familjeliv, med Caroline Uggla

    52:05
    Boken heter "Familjeformeln - Antropologens guide till föräldraskap här och där, då och nu" och gäst är Caroline Uggla, författare och doktor i evolutionär antropologi och docent i demografi vid Stockholms Universitet.“It takes a village to raise a child”, men trots det växer de flesta barn i Sverige upp i hushåll med en eller två vuxna. Hur går det ihop? 2020-talet har helt andra förutsättningar när vi blir föräldrar än vad tidigare generationer hade. Dessutom överöses vi av föreställningar för vad som är ”naturligt” i familjelivet. Vi tänker oss bl.a. att kärnfamiljen är ett traditionellt sätt att leva och att kvinnor har en underliggande modersinstinkt. Men stämmer det här verkligen? Det är dags att slå hål på myter om familjeliv och föräldraskap.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vilka myter kan vi slå hål på när det kommer till familjeliv och föräldraskap? Hur skiljer sig föräldraskap idag från tidigare generationer? Har det blivit lättare eller svårare att vara förälder på 2020-talet? Vad är det egentligen som styr hur "normala" familjekonstellationer ser ut i olika kulturer? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 369. #369 Kommunikationskrångel på arbetsplatser, och vad vi kan göra åt det, med Anders Rydell

    36:25
    Boken heter "Snacka om kommunikation - Om gott snack på jobbet" och gäst är författaren Anders Rydell.I alla grupper och team är vi mer eller mindre beroende av varandra för att kunna uppnå bra resultat tillsammans. Helt avgörande är då att kommunicera och samspela med varandra. Det är därför inte så konstigt att kommunikationskrångel leder organisationer i motsatt riktning: mot samarbetsproblem, destruktiva konflikter, förändringsmotstånd, tystnadskultur och missförstånd i största allmänhet. I boken tas ett helhetsgrepp utifrån kommunikationstemat - kopplat till bland annat teamfunktionalitet, organisationskultur och ledarskap. Det är i kommunikationen som lösningar på många problem finns!Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vilka är dom vanligaste problemen på arbetsplatser kopplat till kommunikationskrångel? Hur kan man komma till rätta med svårigheter i arbetstillvaron? Vad kan vi göra som chefer och medarbetare kring de vanliga problemen som uppstår? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 368. #368 Kommunikation vid kriser och mediedrev med Jeanette Fors-Andrée

    46:48
    Boken heter "Äg din agenda - Så undviker du förtroendekriser, mediedrev och offentlig skampåle" och gäst är författaren Jeanette Fors-Andrée.Granskande journalistik fyller en stor och viktig roll i ett demokratiskt samhälle. Ett riktigt bra gräv - är journalistik när den är som allra bäst. Men granskande journalistik kan ibland hamna fel och istället bli en form av förnedringsjournalistik. En medial skampåle där målet är att någon eller några ska hängas ut. Den mediala skampåken är en verklighet som bolag, makthavare och offentliga person behöver förbereda sig för. Du behöver vara beredd på att bli granskad och veta hur du ska bete dig för att situationen inte ska förvärras. I boken presenteras handfasta strategier och verktyg för att ringa in faran och ta ett samlat grepp om din krishantering.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Hur ser den granskande journalistiken ut? När blir den grävande journalisten som bäst och när kan den leda helt fel? Hur ska den som blir granskad tänka och agera? Vad ska den som blir granskad undvika att göra? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 367. #367 Det intressanta med vår socialförsäkring och arbetslöshetsförsäkring, med Martina Axmin

    43:16
    Boken heter "Socialförsäkring och arbetslöshetsförsäkring - En introduktion till viktiga delar av Sveriges välfärdssystem" och gäst är författaren Martina Axmin.Ordet "socialförsäkring" kan få vem som helst att tappa intresset. En grundfråga vi ställer oss i det här programmet är därför "Vad är det som gör socialförsäkring intressant?". Det korta svaret är att socialförsäkringen är en central del i välfärds­staten. Det handlar därför om ett politiskt laddat område som berör frågor kring "arbetslinjen", vem som ska få sjukersättning, hur länge får vi vara sjuka o.s.v. Boken är indelad i tre huvudområden: en introduktion till socialförsäkringsområdet som helhet, en introduktion till arbetslöshetsförsäkringen och genomgång av hur dessa områden påverkas av den EU-rättsliga regleringen. Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad är det som gör social- och arbetsförsäkringen intressanta? Vad är viktigt att känna till när det gäller dessa försäkringar? Hur påverkas vår socialförsäkring och arbetsförsäkring av EU-regleringar? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 366. #366 Migrationsmyten med Peo Hansen

    50:33
    Boken heter "Migrationsmyten - Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden" och gäst är författaren Peo Hansen.Det är en vedertagen sanning att invandring kostar pengar. Detta har bland annat lett till en mycket restriktiv flyktingpolitik. Men enligt Peo Hansen, författare och professor i statsvetenskap, är själva kostnadssynen på invandring ett utbrett missförstånd. I boken beskrivs vad det här missförståndet beror på - och grunden ligger i att förstå hur statens ekonomi och finanser är uppbyggda och fungerar.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: På vilket sätt är det ett missförstånd att invandring kostar pengar? Leder inte ökade kostnader för staten till sämre ekonomi? Lyssna och få en kortversion av boken!
  • 365. #365 Psykologisk trygghet i arbetslivet med Tor Wennerberg

    47:56
    Boken heter "Rädda organisationen - En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet" och gäst är författaren Tor Wennerberg. Även om vi vet hur viktigt det är med psykologisk trygghet på arbetsplatser, är det långt ifrån någon självklarhet hur vi kan öka den. Forskning har bl.a. visat att högre nivåer av psykologisk hänger ihop med ökad effektivitet, måluppfyllelse, innovationsförmåga och medarbetarengagemang. När vi vågar ta mellanmänskliga risker och gör våra röster hörda (genom en hög nivå av psykologisk trygghet), så gynnar det också lärande och utveckling. Det finns alltså all anledning att intressera sig för det här området. I boken presenteras nyckelinsikter från forskningen om psykologisk trygghet. Här beskrivs också vad vi kan göra i praktiken för att öka den psykologiska tryggheten i grupper, organisationer och på arbetsplatser.Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vad innebär psykologisk trygghet och varför är det viktigt? Vilka effekter leder en ökad psykologisk trygghet till? Vad kan vi som individer respektive chefer göra för att utveckla psykologisk trygghet i våra organisationer? Lyssna och få en kortversion av boken!