Share

cover art for 3. Mielenterveyden tulevaisuus - onko sitä?

Lääkäripodi

3. Mielenterveyden tulevaisuus - onko sitä?

Season 1, Ep. 3

Psykiatriaan erikoistuva lääkäri Antti Hupli on yhtenä Suomen ensimmäisistä tutkijoista selvittämässä psykedeelien mahdollisuuksia mielenterveyden ongelmien, esim. traumaperäisen stressihäiriön hoidossa. Tiedossa myös mielenkiintoisia keskusteluja ahdistuksesta, masennuksesta ja mindfulnessista.

More episodes

View all episodes

 • 8. Jakso 8. Q & A

  43:50
  Te kysyitte, me vastasimme. Ekan kauden viimeisessä jaksossa uidaan syvissä vesissä. Miten lääkäri kestää vastuunsa? Anni kertoo vakavimmasta virheestään lääkärinä ja Jenni ensimmäisestä potilaasta, joka kuoli käsiin. Lääkärit eivät ole immuuneja mielenterveysongelmille ja kuulette myös meidän tarinat aiheesta. Vakavien aiheiden lisäksi myös fiilistelyä päättyvästä kaudesta ja uutisia tulevasta. Studiossa Jenni ja Anni.
 • 7. 7. Ääntä kohti

  38:56
  Ruoka, safka, ravinto, sapuska, ape, muona, eine, mättö, murkina, syötävä, eväs. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki me syömme tavalla tai toisella ja siksi niin monella on ruoasta ja ravitsemuksesta sanottavaa. Tämänkertaisessa Lääkäripodin jaksossa Anni oppii mitä tarkoittaa makrot, ja Jenni saa vastauksen kysymyksiinsä urheilijan ravitsemuksesta. Saamme myös kuulla mitä on intuitiivinen syöminen ja missä vaiheessa omasta syömiskäyttäytymisestä kannattaa huolestua. Vieraana on laillistettu ravitsemusterapeutti Tiia Tuominen, jolla on erityisenä osaamisalueena häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ja urheilijan ravitsemus. Tiian tili Instassa on nimeltään @clinicaldietitian.tiia.
 • 6. 6. Kauniita unia!

  47:42
  Uni on psyykkisen ja fyysisen terveytemme ydin ja nukummekin kolmasosan elämästämme. Unen merkitystä silti monesti aliarvioidaan ja univaje on jossain tilanteissa jopa ihannoitua (ja tiedätte varmaan mitä mieltä me ollaan tästä!). Vieraana lääkäri ja unitutkija Eemil Partinen, jonka kanssa etsitään keinoja parantaa omaa unta ja käydään läpi unen yleisimpiä ongelmia. Kuinka luotettavia älykellot tai -sormukset ovat unen mittaamisessa? Mitä mieltä hän on unilääkkeistä ja voiko melatoniinia käyttää huoletta? Miten unen tarve ja unirytmi määräytyvät?
 • 5. 5. Onko lihavuus ihmisen oma valinta?

  46:11
  Vieraana sisätautilääkäri ja pitkän linjan lihavuustutkija Aila Rissanen. Aila on tehnyt pitkän uran ja ollut lihavuustutkimuksen saralla yksi uranuurtajista. Keskustelu lähtee kaukaa menneisyydestä, miten lihavuutta ei aiemmin tunnistettu ja milloin se tunnustettiin ongelmaksi. Ymmärrys ylipainosta, sen aiheuttajista ja myös ratkaisuista ovat muuttuneet valtavasti kymmenien vuosien sisällä. Ylipaino usein mielletään yksilön ongelmaksi, mutta mitä jos asia ei olekaan näin yksinkertainen?
 • 4. 4. Kehorauhaa

  51:28
  Kehopositiivisuuden levitessä jotkut ovat virheellisesti tulkinneet sen olevan terveydelle vastakkainen ajatusmaailma. Lääkäripodissa vieraana kehonkuvatutkija, psykologi Katarina Meskanen, jonka kanssa pohditaan kehopositiivisuuden määritelmän lisäksi sitä, miten some vaikuttaa kehonkuvaan, kannattaako lääkärin ottaa painoa puheeksi ja mitä tehdä, jos omaa kehoa ei pysty kaikista positiivisuuteen kehotuksista huolimatta rakastamaan. 
 • 2. 2. Räkää väärissä paikoissa - milloin antibiootti on tarpeen flunssassa?

  41:25
  Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Teemu Harjun kanssa keskustellaan flunssasta, poskiontelontulehduksesta ja tunteita herättävistä antibioottikuureista: milloin antibiootti on paikallaan? Entä milloin flunssapotilaan kannattaa hakeutua lääkäriin ja miten oireita voisi kotona lievittää?
 • 1. 1. Hei, me ollaan lääkäreitä!

  36:06
  Keitä me olemme? Meistä tuli lääkäreitä - miten tässä näin kävi? Millaista lääkärin työ on nuoren lääkärin silmin? Entä mistä kipinä Lääkäripodin tekemiseen syntyi? Lääkäripodin avausjakso keskittyy Jennin ja Annin tarinaan ja esittelyyn. Tervetuloa mukaan!