Share

cover art for Doldisen Carin Stoeckmann om att vara snabbfotad och bygga ett miljardbolag

Kvinnor som äger

Doldisen Carin Stoeckmann om att vara snabbfotad och bygga ett miljardbolag

Ep. 8

Nu gästar byggmästarinnan Carin Stoeckmann Kvinnor som äger! Carin är vd för familjeföretaget Byggmästar'n i Skåne och har med sitt ledarskap lyckats öka bolagets omsättning från 200 miljoner till 1,5 miljard. Vad krävs egentligen för att lyckas med det, hur hamnade hon där hon är i dag och vad syns i backspegeln? Vad menar hon med att det blåser på toppen och varför är hon osäker på om hon hade tackat ja till samma utmaning med vad hon vet idag? Vi pratar om att inte fylla någons skor, att lämna någonting och att bära sig själv. Vi kommer också in på valet om att gå i bräschen för hållbarhet och arbetsmiljö och att välja in automatisering och digitalisering. Är det vad som sammantaget gjort familjeföretaget till ett miljardbolag, eller är det någonting helt annat? Vad är egentligen Carins tips till andra företagare därute? Mer om det hör du i avsnittet!

More episodes

View all episodes

 • 1. "Hur man hanterar käftsmällarna tror jag driver en vidare"

  37:27
  Premiäravsnittet av Kvinnor som äger är här – en podd om entreprenörskap utgiven av Formue (tidigare Burenstam & Partners). I det första avsnittet träffar Linda J Lilliesköld och Anders Book Hallström den skånska entreprenören Charlotte Ljung som grundat den innovativa skilsmässoappen och Divorce Planning-tjänsten Endbright. Vi får höra hur det var att växa upp i en företagarfamilj i Malmö tillsammans med fyra bröder, hur hon började arbeta redan som 14-åring, flyttade till New York och senare klev in i familjeföretaget Dux. Hon berättar om den entreprenörsvärld hon byggt upp idag, glansen i tuffa stunder, hur det är att skala upp ett techbolag, hur hon gått emot jantelagen för att marknadsföra sig själv, förväntningar hon känt från omvärlden, varför hon går mycket på känsla och intuition, utmaningen och konsten i att balansera jobb och fritid, varför det är viktigt att ta hjälp och ställa mycket frågor – och att omfamna käftsmällarna i livet.
 • 2. Pirkko T Kyllönen om att omge sig med människor som är smartare än sig själv

  31:59
  Pirkko T Kyllönen gästar Kvinnor som äger! Pirkko har tillsammans med sin man byggt upp Sveriges största tolkförmedling Språkservice som förmedlar språktjänster till företag och myndigheter – 24/7. Hon berättar om resan från ströjobb till anställning och ett entreprenörskap som inte var självklart men som idag omsätter närmare en halv miljard med 125 anställda och tusentals frilansande tolkar. Hur var det att växa upp i en Helsingfors-familj bland nio barn och varför flyttade hon egentligen till Sverige? Pirkko pratar om varför det är bra att ha en bra svärmor och varför det inte räcker att en tolk kan språket. Vi pratar om framtiden med AI och huruvida maskiner kan komma att ta över översättnings- och tolkuppdrag, att omge sig med de som är smartare än sig själv och att avsluta vad man påbörjar. Missa inte senaste avsnittet av Kvinnor som äger tillsammans med Pirkko och Linda J Lilliesköld och Anders Book Hallström.
 • 3. Nina Totté Karyd om resan till Malmö Saluhall, powerpointtroll och hemliga koder

  33:11
  Nina Totté Karyd gästar Kvinnor som äger – kvinnan och ena halvan av syskonparet som gav Malmö den saluhall som idag är en av stadens största turistdragare. Nina berättar om uppväxten bland matälskande fastighetsentreprenörer, varför hennes mamma var en udda fågel i fastighetsbranschen och varför hon själv lämnade en 20-årig anställning för samma bransch. Vi pratar om vad som hände varje sommar under uppväxten och vad hon menar med "glada ögon". Vi får också veta hur en ödelagd tegelruin förvandlades till vad som idag är en modern saluhall och vad hon svarade på frågan om att bygga en Malmö Saluhall i London. Nina berättar öppet om varför syskonparet valde att ta hjälp av en psykolog i början av sitt entreprenörskap, om att rannsaka sig själv, varför det är coolt att vara snäll, vad man inte ska förringa och om det värderingsfilter hon använder i sina anställningsprocesser.
 • 4. Yasemin Arhan Modéer om oräddhet, att vilja rädda världen och att "walk the talk"

  35:41
  ​Yasemin Arhan Modéer gästar Kvinnor som äger! Yasemin är grundare till Altitude Meetings och berättar hur hon via Lund, Köpenhamn och Stockholm slutligen sådde sina entreprenörsfrön i Malmö. Hon beskriver sig som den första akademikern i familjen – men inte den första entreprenören. Hon berättar om en uppväxt med läppstift och turkiska mattor och hur hon som barn sålde saft, var nära på att starta ett soppkök, drev en enskild firma i en garderob och om ett besök hos morbrodern i Paris som fick henne att vilja rädda hemlösa. Vi får reda på vem som varit hennes stora förebild i livet, varför hon beskriver sig som usel med chefer och växlingen från att vara anställd till att själv anställa. Yasemin berättar hur Altitude Meetings kunde växa fram så snabbt, vad som är företagets "bread and butter", varför hon inte läser cv:n, vad de anställda får framför jättehöga löner – också vad som får henne att själv gå upp på morgonen.
 • 5. Elisabeth Brevenson om vägen från tech-startup till Silicon Valley-exit

  42:54
  Elisabeth Brevenson gästar Kvinnor som äger – den kvinnliga entreprenören bakom techbolaget Beepsend. Elisabeth berättar om hur hennes föräldrar kom till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien och hur de från att ha arbetat på bank öppnade ett gatukök i centrala Malmö där Elisabeth själv arbetade redan som tolvåring. Vi pratar om hur entreprenörskapet inte var hennes självklarhet och klivet in den akademiska världen – också om hur orätt det kändes och hur en bok tände en glöd. Vi får hoppa in i Elisabeths skor som entreprenör och följa med på stegen från att starta och driva bolag till beslutet om att göra en exit. Vi går in på hur Beepsend (idag Twilio) på bara några år lyckades bli världsledande inom digital direktkommunikation och nå 100 miljoner i omsättning med kunder som Google och Viber. Elisabeth berättar om telefonsamtalet med en affärsängel, om att göra affärsmemorandum, lyckas med nyemissioner och mycket annat. Hör Elisabeth berätta mer i avsnittet! 
 • 6. Therése Lorentzon om karriären på Manhattan och miljonbolaget i Sverige

  32:26
  I det här avsnittet gästar Therése Lorentzon Kvinnor som äger – kvinnan som tillsammans med sin kompanjon startat PRO TEMPORE som på bara fyra år gått från noll till 144 miljoner i omsättning. Givetvis ville vi veta mer! I avsnittet får du höra om uppväxten i en förort i Göteborg och hur studierna på ett amerikanskt universitet i hemstaden ledde henne till USA där hon oplanerat stannade i tio år. Vi får höra om hur det var att starta sin karriär mitt på Manhattan, om att sova på en soffa den första tiden och faxa 50 cv:n varje dag. Therése berättar varför hon inte hade anställt sig själv på sitt första jobb, om en extrem feedback-kultur och hur det har format henne. Vi kommer in på hur hon hamnade i ett "pigeonhole" och beslutet om att som 29-åring komma tillbaka till Sverige och skånska Malmö där hon landade på ett it-bolag innan hon tillsammans med Johanna Deras startade vad som idag är miljonbolaget PRO TEMPORE. Vad är deras USP egentligen och varför valde de under 365 dagar att gå utan lön framför att få finansiering? I avsnittet hör du också Therése Lorentzons tre råd till dig som vill starta eget företag.
 • 7. Christina Richter om att driva nio McDonalds-restauranger

  30:59
  McDonalds-franchisetagaren Christina Richter gästar Kvinnor som äger! Christina äger och driver idag nio McDonalds-restauranger i Sydsverige. I avsnittet berättar hon om uppväxten och en önskan om att någon gång ha roligare än vad hennes föräldrar verkade ha. Vi pratar om livet på konstskola och att välja hamburgarskolan. Vad menar hon med att det är kvinnans rätt att föda barn på McDonalds? Vi pratar om resan från att lösa kapital till starten av ett aktiebolag, till att idag äga och driva nio restauranger och ha investerat 70 miljoner i dem. Varför älskar Christina att bygga försäljning, varför valde hon McDonalds och varför är hamburgarna bara en biprodukt? Vad är hennes vision och vad menar hon med att hon aldrig kommer att bli färdig? Vi pratar om att som franchisetagare boxas med ett leende och vem hon kan tänka sig sälja till. Vad är det egentligen som gör att hon står på fötterna och varför har hon ett grönsaksland som ett arbete utanför arbetet? Missa inte senaste avsnittet!
 • 9. Möbeldesignern Alexandra Pettersson om att använda Instagram som skjuts till miljonpallen

  35:34
  I säsongens första avsnitt möter vi 33-åriga Alexandra Pettersson. Alexandra är grundare av det svenska möbelbolaget by Crea som med minimalistisk design i skandinavisk stil producerar alla möbler på beställning i deras fabrik i skånska Lomma. I avsnittet pratar vi om varför hon avslutade en lovande hästkarriär för att gå in i fastighetsbranschen och om att slutligen landa i designvärlden. Vi gräver i vad föräldrarnas skilsmässa lärde henne och varför hon bodde ensam majoriteten av veckans dagar. Vi går in på varför hon egentligen sålde sina fyra hästar och lämnade ridsporten som 19-åring, också varför har hon inte suttit på en häst sedan dess. Hur hanterar Alexandra kritik ifrån sin omgivning och varför vill hon inte jämföra anställda med sig själv? Vi diskuterar en organisk finansiering, att växa 1000 procent i USA och att använda Instagram som skjuts till ett miljonbolag. Men varför drivs Alexandra inte av pengar, vad menar hon med att hennes liv inte är glamouröst, varför väljer hon bort "blod, svett och tårar" och varför dissar hon 04.00-mentaliteten? Vilka är Alexandras tre tips till den som vill starta bolag?