Share

cover art for 12. Perimenopower

Kvinnoliv

12. Perimenopower

Ep. 12

Pratar vi för mycket om klimakteriet? Så länge som många kvinnor lider och mår dåligt av sin övergångsfas, hur kan något då vara slutpratat? Hur tar man sig igenom klimakteriet om man har problem?

För Katarina Wilk som är hälso- och medicinjournalist började det med sömnproblem och slutade med att hon skrev boken Perimenopower.

More episodes

View all episodes

 • 24. Adhd och maten

  31:35
  När det kommer till sjukdomar och diagnoser måste man tassa ganska mycket på tårna vad gäller utlåtande om kosten.Det finns forskning som visar på att två av tre barn med autism får färre svårigheter av en kost utan mjölk och gluten.Ann Fernholm är forskaren som blev journalist och har skrivit flera böcker om hur maten vi stoppar i oss påverkar oss. I det här avsnittet pratar Karin och Ann om matens påverkan på diagnosen Adhd och varför Ann startade kostfonden.
 • 23. Adhd-utredning

  43:27
  Trycket på att få göra en adhd- utredning ökar och med det har också antalet ställda diagnoser ökat drastiskt. Och man har särskilt sett en markant ökning av add och ahdh-diagnoser bland flickor men också bland vuxna kvinnor.I det här avsnittet pratar Karin och Lotta om hur en adhd-utredning går till, vad man tittar efter och vart du ska vända dig om du funderar på att göra en utredning. Lotta Borg Skoglund är överläkare vid SMART Psykiatri och forskare vid Karolinska institutet.
 • 22. Adhd i vuxen ålder

  31:53
  Adhd är en diagnos som ofta förknippas med stökiga pojkar. Killar som inte kan sitta still och som stör. Men adhd kan uttrycka sig på olika sätt. En ganska osynlig grupp med adhd är kvinnorna.Sara Emilione är yogaterapeut och har utvecklat ett balansprogram med verktyg för personer med adhd. I det här avsnittet pratar Karin och Sara om hur kvinnor drabbas av adhd och hur är det att få diagnosen i vuxen ålder.
 • 21. Adhd i skolan

  23:47
  ADHD är en diagnos som många ofta har en åsikt om. Antingen är det för många som diagnosticeras och att det är på för lösa grunder. Andra anser att det är just brister i skola och familjen som orsakar diagnosen osv I dagens avsnitt ska vi prata adhd ur ett kvinnligt perspektiv och med fokus på hur det är i skolan.Ulrika Daniels har jobbat i 35 år med personer med sk NPF, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i skolmiljö.
 • 20. Lymfmassage

  28:31
  Lymfsystemet kallas lite skämtsamt för kroppens avloppssystem. Karin och Bebe pratar om hur man kan skapa flöde i lymfsystemet med hjälp av lymfmassage.Bebe Gransten är lymfmassör och utbildar lymfmassörer i egen regi och på Axelsons gymnastiska institut.Vad är skillnaden på lymfmassage och vanlig massage?
 • 19. Lymfsystemet och andetaget

  27:22
  Lider du av sömnproblem? Känner du dig svullen i kroppen? Har du lätt för att bli förkyld? Det kan vara ett tecken på att du har ett trögt lymfsystem. Anders Lönedal som är specialist i tillämpad psykofysiologi och Karin pratar i det här avsnittet om vad andningen kan göra för lymfsystemet. Och hur fungerar egentligen lymfsystemet?
 • 18. Tarmen och maten

  27:57
  5:2 dieten, stenåldersdieten, blodgruppsdieten, lchf, vegan, vegeterian, antiinflammatoriskt, flexerian, rawfood. Så lätt att gå vilse i dietdjungeln. Men behöver man följa en särskild matdiet för att tarmen ska må bra?Erika Palmcrantz är författare till flera kokböcker och föreläser och undervisar om mat och är en stor hälsoinspiratör. Karin och Erika fortsätter att prata om tarmen och vilken mat som passar allra bäst. Vad mår vi bra av att äta?
 • 17. 17. Tarmen och sockret

  29:23
  Lite socker skadar väl inte? Man måste unna sig.Vi får se vad vi tänker om det efter det här avsnittet. Ann Fernholm är forskaren som utbildade sig till journalist eftersom hon tycker att forskningsvärlden behöver granskas.Karin och Ann pratar om sockret vi får i oss både medvetet och omedvetet och vad det har för påverkan på vår kvinnohälsa. 
 • 16. Tarmen och inflammation

  32:50
  Hur mycket styr tarmen våra liv, eller kanske snar vårt mående. Ralf Sundberg är läkare, docent i kirurgi och författare till boken Forsknigsfusket och är nu aktuell med boken Inflammation. Karin och Ralf pratar om inflammation i tarmen och vad som kan orsaka dessa inflammationer.