Share

cover art for Taikon flyttar till Tanto, 1945

Kvinnans Plats

Taikon flyttar till Tanto, 1945

Ett livslångt arbete för romers rättigheter. Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. I det här avsnittet möter radiojournalisten Sofia Neves författaren och journalisten Lawen Mohtadi som sätter strålkastaren på aktivisten och författaren Katarina Taikon.


Den här berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och lyfter kvinnohistoria i deras basutställning. Producent: Sofia Neves/Soundtelling. Exekutiv producent: Mohamed el Abed/Soundtelling. För att se bilder och lära dig ännu mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.

More episodes

View all episodes

  • 3. Från Estland till Fittja – en berättelse om tvätterskornas historia

    39:53
    Tvätteriets historia handlar inte bara om maskiner och uppfinningar – den handlar framförallt om människor. Här får vi syn på hur den mest vardagliga handlingen, att tvätta, kan bära på stora berättelser om Stockholms arbetslivshistoria. Berättelser om facklig kamp, längtan efter frihet och en farlig resa från det krigshärjade Estland till ett tvätteri i Fittja. Kvinnans Plats är Stockholms Kvinnohistoriskas poddserie som lyfter historiska berättelser om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden.Den här berättelsen är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Hagalunds Tvätterimuseum, Sveriges hembygdsförbund och Stockholms läns hembygdsförbund. I avsnittet hör du Stockholms Kvinnohistoriskas museichef Anna Tascha Larsson intervjua föreståndaren för Hagalunds Tvätterimuseum, Olle Magnusson, tvätterskan Elin Magnusson, tvätterskan Maria Släts son Algot Slät, samt författaren Gunilla Lundgren.Avsnittet är en del av Stockholms Kvinnohistoriskas samverksansprojekt “Aktivera regionens kvinnohistoria”. Med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet.Producent: Antonio de la Cruz. Producerad av Soundtelling. → Upptäck mer av Stockholms regions kvinnohistoria på: www.kvinnohistoriska.se/aktivera-regionens-kvinnohistoria
  • 2. Maria med orgeln – gatumissionären på Plattan

    08:42
    Vissa kvinnor har präglat Stockholms ljudbild lite mer än andra. På Plattan satt hon med sin orgel, gatumissionären, frälsaren, det riktiga stockholmsoriginalet – Maria Johansson. Du minns henne säkert som Maria med orgeln. Här är hennes berättelse.Kvinnans Plats är ett projekt från Stockholms Kvinnohistoriska som berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. På kvinnohistoriska.se hittar du fler poddavsnitt, evenemang och utställningar inom Kvinnans Plats.Producent: Frida Fernqvist, exekutiv producent: Tove Leffler. Det här är en podcast från Stockholms Kvinnohistoriska producerad av Soundtelling. Med stöd från Stockholms stad.
  • 1. Kvinnorna på Klaragården

    08:17
    Under 50 och 60-talet revs hundratals hus i Stockholms city, som kom att kallas citysaneringen. Men ett hus som fick stå kvar kom att bli livsviktigt för många kvinnor som hade förlorat nästan allt. Välkommen in till Klaragården.Kvinnans Plats är ett projekt från Stockholms Kvinnohistoriska som berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. På kvinnohistoriska.se hittar du fler poddavsnitt, evenemang och utställningar inom Kvinnans Plats.Producent: Frida Fernqvist, exekutiv producent: Tove Leffler. Det här är en podcast från Stockholms Kvinnohistoriska producerad av Soundtelling. Med stöd från Stockholms stad.
  • 13. Hon banade väg för kvinnor bakom kameran – och sitt eget skapande

    28:06
    Året är 1968. Skådespelaren och regissören Mai Zetterling har lyckats ta sig till en roll bakom kameran i en väldigt mansdominerad bransch och hon har redan legat bakom två vattendelare till filmer. Snart är det dags för hennes tills nu enda öppet feministiska verk Flickorna att ta plats på biodukarna. Det visar sig strax att även den här filmen ska dra åt sig en storm av kritik. Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. Den här berättelsen är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Svenska Filminstitutet, Nordic Women in Film och Filmarkivet.se. Avsnittets producent Marcel Pacheco intervjuar Mariah Larsson, professor i filmvetenskap och Christina Olofson, regissör och producent. Exekutiv producent: Tove Leffler. Producerad av Soundtelling.För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.
  • 12. Både prisad och avskydd – skulptrisen som splittrade kulturdebatten, 1924

    26:30
    Året är 1924 och skulptören Sigrid Fridman är en riktig vattendelare i dagstidningarnas kulturdebatt. Å ena sidan prisad och älskad – å andra sidan kontroversiell och avskydd. En sak är säker – hon kommer att sätta ett enormt avtryck på den svenska konstscenen och på Stockholms offentliga rum. Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. Den här berättelsen är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Nationalmuseum, som ett del av ett större samarbete under 2022 kring poddar, program och aktiviteter för att uppmärksamma kvinnliga konstnärskap. I avsnittet hör du Marcel Pacheco intervjua museiintendenterna Linda Hinners, Nationalmuseum och Carina Rech, Prins Eugens Waldemarsudde. Exekutiv producent: Tove Leffler. Producerad av Soundtelling. För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.
  • 11. Sidenväverskorna på Repslagargatan

    27:19
    Följ med när vi gläntar på dörren till Almgrens sidenväveri och färdas genom historien tillsammans med kvinnorna som arbetade där. Hur gick det från att kvinnor var uteslutna från textilindustrin, till att väveri blev ett kvinnoyrke? Och hur ser arbetsvillkoren i textilindustrin ut – igår och idag?Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. I avsnittet intervjuar Marcel Pacheco historikern Karin Carlsson, väverskan Kristina Lundin och historikern och museichefen för Almgren sidenväveri & museum, Anna Hedtjärn Wester. Exekutiv producent: Tove Leffler. Producerad av Soundtelling.För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats
  • 10. Verklighetens Ulla Winblad – synderska, gudinna och influencer på 1700-talets horbaler

    26:16
    Synderska, gudinna och rikskändis. Hon är en välkänd karaktär i nationalskalden Carl Michael Bellmans dikter där hon både upphöjs och hånas. Ulla Winblad kom att bli sinnebilden för “den glada horan”. Maja Stina Kiellström, kvinnan bakom alter egot, festade på krogar och “horbaler” i 1700-talets Stockholm, men kämpade också med att distansera sig från Bellmans påhittade karaktär. Hur såg livet i ett ständigt rampljus ut, och vem var hon egentligen – kvinnan bakom den uppdiktade verkligheten?Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. I avsnittet intervjuar radiojournalisten Linda Jensen Kidane etnologen Rebecka Lennartsson, forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm och författaren till boken Ulla Winblad – liv och legend om Maja Stina Kiellströms liv. Exekutiv producent: Tove Leffler. Producerad av Soundtelling.För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.
  • 9. Arkitekten som byggde över 150 filmmiljöer – och ett helt nytt yrke

    25:08
    Under sin 40 år långa karriär var hon med och skapade yrket scenograf, banade väg för andra filmarbetare och inspirerande filmindustrin internationellt. 1960 hade hela 19 långfilmer premiär där Bibi Lindström var arkitekten bakom den värld som biobesökarna klev in i. Vid sin pensionering hade Lindström arbetat som filmarkitekt i över 150 filmer, kanske ett oslagbart rekord. Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. I avsnittet intervjuar radiojournalisten Klara Fredén professor emeritus i filmvetenskap Tytti Soila, som ägnat sitt yrkesliv åt att forska om kvinnor som befunnit sig både framför och bakom kameran.Producent: Klara Fredén. Exekutiv producent: Tove Leffler. Producerad av Soundtelling.För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.
  • 4. Sveriges första kvinnojourer – en trygg plats från mäns våld

    32:47
    1978 blir en stödtelefonlinje i Göteborg startskottet för vad vi i dag känner till som kvinnojouren. Som en reaktion på mäns våld mot kvinnor i nära relationer bildas allt fler kvinnojourer runt om i Sverige och i början av 2000-talet startar Rosita Grönfors den första jouren för rom- och resande kvinnor i Sverige. I dag finns det runt 300 kvinnojourer i Sverige – hur har resan dit sett ut och varför fanns behovet av en kvinnojour enbart för rom- och resande kvinnor?Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. I det här avsnittet intervjuar radiojournalisten Emma Ikekwe forskaren Viveka Enander om kvinnojourens historia. Hon träffar också Rosita Grönfors, grundaren av Sveriges första kvinnojour för rom- och resandekvinnor i hennes lägenhet i Stockholm.Producent: Emma Ikekwe. Exekutiv producent: Tove Leffler.För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.