Share

cover art for Fra det abstrakte til det praktiske

Kvantespranget

Fra det abstrakte til det praktiske

Season 1, Ep. 3

Hva har kvanteviten blitt brukt til? Folk flest har faktisk et ubevisst forhold til kvanteteknologi. En kort gjennomgang av forskjellige geniale oppfinnelser fra kvantefysikkens første og andre bølge viser at kvanteteknologi er en del av de aller flestes liv allerede, men det er underkommunisert. Fremtiden vil gi den en mye større rolle. 


Gjest: Professor Sølve Selstø fra OsloMet. https://uni.oslomet.no/solve/


Den tredje episoden, som heter Fra det Abstrakte til det Praktiske, illustrerer kort hvordan kvanteteknologi allerede er en stor del av våre liv; folk flest er bare ikke klar over det. Seriens første gjest, fysikkprofessor Sølve Selstø ved OsloMet, forteller med stor innlevelse om hvordan de siste 100 årene har sett kvantefysikens triumfer bre seg ut i samfunnene våre; ofte ikke enset av folk flest. Professor Selstø er for tiden aktuell med boken A Computational Introduction to Quantum Physics, utgitt av Cambridge University Press.

More episodes

View all episodes

  • 1. Vitenskap & Samtid

    41:16
    Hva har fysikken betydd for menneskets forståelse av samtiden? Hva er egentlig kvantefysikk? Hva er hovedprinsippene, og hvordan er de annerledes fra den fysikken de fleste av oss lærte på skolen? Fra dogme og overtro til Newton, Einstein, Schrødinger og Nobelprisvinnerne i 2022. I de første to episodene er det bare jeg som snakker; uten gjester. Den første episoden heter Vitenskap og Samtid. Den setter rammene rundt temaet som helhet og ser på det i historisk kontekst. Vitenskap har ikke alltid stått i sentrum, og selv når den har det, har forståelsen av dens paradigmer hatt forskjellige grader av utbredelse blant folk flest. Dette har hatt en innvirkning på deres bidrag til utviklingen dens. Det er her jeg mener at vitenskapsfolk nå har en ekstra viktig jobb å gjøre, så langt flere mennesker kan bruke sine erfaringer, evner og kreativitet til å influere hvordan teknologiske muligheter kan komme flere av oss til gode. Forrige digitale revolusjon ble ikke akkurat rullet ut i samråd med folk flest, og vi tilpasset oss gradvis en stadig mer digital hverdag - i stor grad passivt; ikke proaktivt. Men summen av disse endringene har ikke bare blitt veldig stor; nå går det fort! Og fortere skal det gå, og det er nettopp derfor flere av oss nå må ta eierskap til det større bildet. Den kommende hverdagens utforming må rett og slett flere samfunnslag ta del i; dette er hovedargumentet mitt i denne episoden.
  • 2. Virkelighetsoppfatning

    42:03
    Hva betyr kvantefysikken for hvordan vi oppfatter virkeligheten? Skal fysikken kun brukes til praktiske formål? Hvilke vitenskapelige porter har vi ennå ikke turt å åpne? Kan tankemønstre fra kvantefysikken ekstrapoleres til andre områder?Av og med Ina von Turow!Den andre episoden heter Virkelighetsoppfatning og tar opp hva fysikken har betydd for menneskets forståelse av virkeligheten. Som tidligere filosofistudent, så er det dette som var min ‘inngangsport’ til temaet, og det er fortsatt det som fascinerer meg mest, selv om jeg mener at folkeopplysning med hensyn til de praktiske aspektene ved denne vitenskapen og de kommende teknologiske utviklingene er det som haster mest. Men til syvende og sist så mener jeg ikke at fysikken kun tilhører det praktiske . Det er derfor jeg har laget denne episoden. Hvis du er mer praktisk anlagt, kan du alltids hoppe over denne episoden.
  • 4. Hvordan funker det, egentlig?

    36:20
    Er det mulig for menigmann å forstå noe av det som skjer 'under panseret' til kvanteteknologier? Kan kvantemekanikken forklares med vanlige ord og forstås i praksis av ikke-fysikere? Hva er egentlig en qubit og hvordan lager man denne? Hvorfor anses kvantekomputasjon av mange som «ballets dronning»? Gjest: Dr. Gunnar Lange, Researcher, Norwegian Meteorological Institute.Gunnar er en Oxford og Cambridge utdannet fysiker som er helt flytende i tre språk - og han er kun 27 år gammel!
  • 5. Frontløperne innen kvantekomputasjon: 1 av 3 - Superleder teknologi

    35:10
    Hvem fronter den? Hvilke milepæler er oppnådd? Hva er ennå ikke skjedd? Den topologiske qubiten - Soria Moria eller innen rekkevidde? Hvor langt unna er denne teknologien fra å eventuelt påvirke vår hverdag? Gjest: Dr. Gunnar Lange, Researcher, Norwegian Meteorological Institute.Gunnar er en Oxford og Cambridge utdannet fysiker som er helt flytende i tre språk - og han er kun 27 år gammel!
  • 6. Frontløperne innen kvantekomputasjon: 2 av 3 - Ionefelle teknologi

    40:58
    Hvem fronter den? Hvilke milepæler er oppnådd? Hva er ennå ikke skjedd? Hvor langt unna er denne teknologien fra å eventuelt påvirke vår hverdag? Gjest: Dr. Gunnar Lange,Researcher, Norwegian Meteorological Institute.Gunnar er en Oxford og Cambridge utdannet fysiker som er helt flytende i tre språk - og han er kun 27 år gammel!
  • 7. Frontløperne innen kvantekomputasjon: 3 av 3 - Foton teknologi

    43:03
    Hvem fronter denne teknologien? Hvilke milepæler er oppnådd? Hva er ennå ikke skjedd? Hvor langt unna er denne teknologien fra å eventuelt påvirke vår hverdag?Gjest: Dr. Gunnar Lange, Researcher, Norwegian Meteorological Institute.Gunnar er en Oxford og Cambridge utdannet fysiker som er helt flytende i tre språk - og han er kun 27 år gammel!
  • 8. Kvanteinvestorene

    56:35
    Hvem putter penger inn i kvanteteknologi nå? Hvorfor gjør de det? Hvorfor gjør andre det ikke? Hvordan ser horisonten ut? Gjester: Anders Frøseth og Eirik Talleraas fra Propagator Ventures 
  • 9. Det globale bildet

    43:30
    Hvilke land gjør hva innen kvanteteknologi og hvorfor bør vi bry oss om dette? Hvordan ser det globale bildet ut innen kvanteteknologi? Hvem satser mest og hvem leder an? Hva betyr dette for oss? Hva betyr utviklingen av kvanteteknologi for demokratiet? Hva kan følgene av kvanteteknologisk dominans i Østen bli? Gjest: Terje Nilsen fra Kongsberg Gruppen