Share

cover art for Bordet som scen för livets skådespel.

KULTR-podden

Bordet som scen för livets skådespel.

Varför dukar ingen med uppstoppade påfåglar längre? Har USA:s president fortfarande munskänk? När började sockret sin klassresa nedåt? Och varför är giftmorden så få i våra dagar? I veckans avsnitt av KULTUR-podden möter vi konsthistorikern och matkonnässören Charlotte Birnbaum. Dessutom medverkar som vanligt Fia Gulliksson och Elin Olofsson.

More episodes

View all episodes

 • KULTR-podden önskar God Jul.

  40:16
  Elin Olofsson och Fia Gulliksson blickar tillbaka på den gångna säsongen och knyter ihop KULTR-säcken. Veckans avsnitt bjuder på julminnen, julklappstips, musik och en och annan hemlighet. KULTR-podden görs i samarbete med Jämtkraft AB och producent är Ricard Sjöberg. KULTR-podden önskar er alla en riktigt God jul & Gott Nytt År.
 • Sofie Livebrant intar scenen.

  41:36
  KULTR-podden bjuder på en konsert med Sofie Livebrant. På scenen finns även Petter Berndalen på trummor, Lisa Långbacka på dragspel och Sofie Livebrants dotter Amanda Oskarsson. Ljudtekniker är Tomas Ling, Musikbygget i Åre. Medverkar gör även Fia Gulliksson och Elin Olofsson. Producent är Ricard Sjöberg. KULTR-podden görs i samarbete med Jämtkraft AB.
 • Magnus Nilssons matmission.

  41:44
  Kocken Magnus Nilsson går sin egen väg och ger inte många intervjuer, trots att intresset för det han gör – Fäviken Magasinet, The Nordic Cookbook och korvkiosken vid Skanstull – är enormt. KULTUR-podden har nu förmånen att sända ett unikt samtal mellan Magnus Nilsson och tidningen The Telegraphs matjournalist Diana Henry, inspelat i Fäviken. Medverkar gör i vanlig ordning också Fia Gulliksson och Elin Olofsson. Producent är Ricard Sjöberg. KULTUR-podden görs i samarbete med Jämtkraft AB.
 • Kultur som förändrar världen.

  34:08
  Hur kan kultur förändra världen? Och kan unga framtidsvisioner hjälpa oss ta rätt beslut? I veckans avsnitt av KULTUR-podden möter vi tankesmedjan Fores VD Mattias Goldmann, som närvarar vid klimatmötet i Paris. Vi träffar musikern Jesper Lindgren, just nu på utlandsturné med bandet Velvet Insane och lyssnar till dikt och musik av Amanda Oskarsson och Sofie Livebrant. Som vanligt hör vi också Fia Gulliksson och Elin Olofsson. Ljudtekniker på Sofie Livebrants konsert är Tomas Ling Musikbygget Åre. Producent är Ricard Sjöberg.
 • En nyfiken folkbildare.

  49:21
  När väcks engagemang? Hur kan konsten hjälpa oss till en hållbar livsstil? Och är det bara vuxna som tror på tomten som också tror på PowerPoint? I veckans avsnitt av KULTUR-podden möter vi samtidsanalytikern Per Grankvist. Dessutom ger DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing oss några goda råd. Som vanligt medverkar också Fia Gulliksson och Elin Olofsson.
 • Avklädd skönkonst på galleriet.

  45:55
  Vems blick avgör kulturens värde? Och vad spelar sammanhanget för roll för hur vi upplever en målning, en måltid eller ett stycke musik? I veckans avsnitt av KULTUR-podden möter vi konstnären Jan Hietala, som också berättar om Thielska Galleriets tillkomst och målaren Eugène Janssons verk. Dessutom medverkar som vanligt Fia Gulliksson och Elin Olofsson.
 • Mat – från privata fat till Facebook.

  41:57
  Bilder på mat på Facebook och Instagram och utställningar om råvaror och tuggtraditioner på landets museer – ja, maten har gått från att vara privat till något vi vill visa upp och uppleva tillsammans. I veckans avsnitt av KULTR-podden förklarar Ingela Stenson, en av landets mäktigaste matprofiler, varför. Dessutom berättar Barack Obamas favoritkock Marcus Samuelsson om sina intressen utanför köket. Medverkar gör också Fia Gulliksson och Elin Olofsson.
 • Drömmar som spelar roll.

  56:45
  Vilka drömmar bodde i den där spexiga killen på Änge centralskola på 90-talet? Och vilka drömmar har den vuxna skådespelaren Håkan Borgsten idag? Hur hittar man sitt rätta element? Och hur känns det när en dröm faller platt mot scengolvet? Veckans avsnitt av KULTR-podden handlar om livsdrömmar. Medverkande: Elin Olofsson, Fia Gulliksson, Håkan Borgsten. Musikansvarig: Milton Sjöberg.