Share

cover art for Kommuner på den russiske grensa

Der livet leves

Kommuner på den russiske grensa

Ep. 188

Hvordan er det egentlig å være nabo tett på den russiske bjørnen når sikkerhetssituasjonen tilspisser seg? Det er tema i denne ukas podkast.


Kristiansand kommune og KS arrangerer toppmøte for ordførere fra hele Europa i forbindelse med at Demokratiuka går av stabelen for femte gang. Deltakerne vil diskutere hvilke utfordringer og muligheter regioner i EU/EØS-land har som grenser til Russland. Ordførerne fra grensekommunene Kherson i Ukraina, Przemyśl i Polen og Sør-Varanger i Norge skal fortelle om sine erfaringer.


Ordfører Magnus Mæland fra Sør-Varanger, Norges eneste grensekommune til Russland, er gjest hos oss. Han forteller om hvordan han havnet i direkte klammeri med den russiske konsulen, og egen bekymring for økende press og påvirkning fra Russland.


I tillegg har vi en prat med Jørn Holm-Hansen, forsker ved Oslo-Met og med Polen, Russland og Ukraina som spesialfelt. Han forklarer for oss hvorfor det ikke bare er enkelt å bryte alle bånd til Russland.

More episodes

View all episodes

 • 194. Ungdomskriminalitet i kommunene

  27:45
  Etter at barne- og ungdomskriminaliteten har falt det siste tiåret, økte politianmeldelser av barn og unge kraftig i fjor. Økningen er størst hos de yngste, mellom 10 og 17 år.  Krav om forsterket innsats for å forebygge og håndtere den økende barne- og ungdomskriminaliteten har kommet fra både KS' stirbynettverk, landsting og landsstyre. Tar regjering og storting problemet på alvor? Hva vet vi om hva som virker? Og hvordan kan kommuner og politi jobbe godt forebyggende sammen?Byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg, har satt barne- og ungdomskriminalitet på dagsordenen og er gjest i "Der livet leves". Vi snakker også med Johanne Benitez Nilsen som er kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand, om hvordan de forebygger barne- og ungdomskriminalitet.
 • 193. Elever setter demokrati i spill

  22:02
  KS’ helt nye læringsspill «Stemme» skal gi elever demokratisk kompetanse. Leder av KS Ung, Siri Hansen, er med i ukas podkast.Hva slags opplevelse er Stemme? Kan demokrati læres? Og hvorfor ville KS tilby en slik undervisningsopplevelse?Alt dette og litt til får du svar på i denne episoden av «Der livet leves», der Siri Hansen, leder av KS Ung og prosjektleder for Stemme, er vår hovedgjest. Vi har også med oss ordfører i Røyrvik kommune, Kennet Tømmermo Reitan, i vår faste spalte med nye ordfører. Han gir oss innsikt i gruvedriftssaken og hvilke utfordringer Røyrvik står i som liten distriktskommune i Trøndelag.Stemme blir først lansert under Arendalsuka 15. august, men fra i dag er det åpent for påmelding. Lærere kan melde på sin klasse til denne læringsopplevelsen allerede til høsten.
 • 192. Hva er status i kommunene?

  19:38
  For sjette året på rad gir KS ut Status kommune, som tar pulsen på utviklingen i kommuner og fylkeskommuner med fakta og analyser.Fagleder i KS, Kjetil Bjørklund, er prosjektleder for Status kommune og forteller mer om årets utgave. Hvordan står det til med tilliten til demokratiet, med bemanningsutfordringene, med unge og gamle, med natur og klima? Noen kurver er litt fallende, men det er mange lyspunkter. I vår intervjuserie med nye ordførere er Grong-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg (Ap) ukas gjest.
 • 191. Kommuneproposisjonen 2025

  25:30
  I denne ukens episode av "Der livet leves" er det kommuneproposisjonen for 2025, inkludert regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene, som står på menyen. Vi får besøk av kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp), og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.I vår faste spalte med nye ordførere snakker vi med Tove Nyhus i Nes kommune i Akershus.
 • 190. Alle inkludert!

  24:00
  Denne ukas podkast handler om regjeringens handlingsplan for deltakelse, som skal sikre alle barn og unge like muligheter til å delta i fritidsaktiviteter.FNs barnekonvensjon slår fast at alle barn og unge har rett til lek og fritid. Dessverre går utviklingen i feil retning når prisene går opp og deltakelsen ned. Frivilligheten er heller ikke på beina igjen etter koronapandemien.Handlingsplanen «Alle inkludert!» inneholder 43 tiltak fordelt på 6 innsatsområder. Den ble lansert 30. april med festtaler, korpsmusikk og is til barna på kulturhuset på Veivet i Oslo. Vi spør kulturminister Lubna Jaffery hva handlingsplanen vil bety for kommunene.Lenke til den nye handlingsplanenKulturminister Lubna Jaffery er vår gjest. Styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner LNU, Margrete Bjørge Katanasho, var til stede på Veivet i Oslo da planen ble lagt frem og får muligheten til å kommentere om Jaffery har lyttet til deres innspill.Bergen ble kåret til årets frivillighetskommune i 2023. Byråd for næring, kultur og idrett, Reidar Digranes, er vår gjest og forteller om hvordan kommunen har jobbet aktivt for å inkludere flere barn og unge.Janne Stangeland Hege (H), ordfører i Sola, er med i vår faste spalte med nye ordførere.
 • 189. Resultatet av tariffoppgjøret

  17:32
  Etter en natts forhandlinger på overtid ble KS enig med tre av fire forhandlingssammenslutninger. Akademikerne valgte å bryte forhandlingene, og her er Riksmekleren koblet inn for å finne en løsning.Vi spør hva resultatet innebærer for de ansatte, og for kommuner og fylkeskommuner som arbeidsgivere. Hva fikk KS gjort for å stimulere til mer heltid? Hva innebærer den lokale potten? Og hvem er den nye stillingskoden «fagarbeider med høyere fagskoleutdanning» for?Les mer om resultatet i tariffoppgjøret herI «Der livet leves’» intervjuserie med nye ordførere, er Halden-ordfører Fredrik Holm vår gjest.
 • 187. Forhandlinger

  17:44
  Tariffoppgjøret i kommunesektoren er i gang. Vi tar temperaturen på oppgjøret sammen med KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i "Der livet leves" denne uka. Forrige mandag møtte KS' forhandlere forhandlingsdelegasjonene i LO, Unio, YS og Akademikerne møtte. De overleverte og offentiggjorde sine åpningskrav og tilbud, men de videre forhandlingene foregår bak lukkede dører, i fortrolighet mellom partene. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø letter litt på sløret om hvordan forhandingene foregår. Han forklarer KS' tilbud og vurderer generelt arbeidstakerorganisasjonenes åpningstilbud. Den økonomiske rammen frontfaget har definert for årets tariffoppgjør gir et godt utgangspunkt for å finne løsninger, mener Gangsø. Samtidig setter en kommuneøkonomi som er dårligere enn på mange år klare grenser for hva kommunene har råd til.Tariffoppgjøret var tema i "Der livet leves" også for en måned siden, med Gangsø og styreleder Gunn Marit Helgesen som gjester. Da snakket de om frontfagsmodellen, lønnsutviklingen i Norge i fjor, den politiske innspillsprosessen i KS og kommunene og om forhandlingssystemet i KS' tariffområde.Hør den podkasten herI intervjuserien med helt nye ordførere, snakker vi denne uka med Kjartan Berland (H) i Lillestrøm, som også deler sine forventninger til tariffoppgjøret.  
 • 186. Kunstig intelligens – gave eller trussel?

  20:21
  På konferansen e-Kommune presenteres en ny rapport om kunstig intelligens i kommunesektoren. Hva er mulighetene, og hva er barrierene? Hvordan kan kunstig intelligens øke produktiviteten i kommunal sektor? På hvilken måte kan KI bidra til mer rettferdig eiendomsskatt? Og sover direktør for forskning, innovasjon og digitalisering, Kristin Wiedemann Wieland godt om natta?Alt dette kan du få svar på ved å lytte til denne ukens podkast, som tar for seg temaet kunstig intelligens og kommunesektoren. Vi snakker med Kristin Wiedemann Wieland om hva som vil skje på konferansen e-Kommune 18. og 19. april, den teknologiske utviklingen og maskinene som tenker selv.Vi har også med oss Stine Borge Nordskag, som leder et prosjekt i Trondheim kommune som går ut på å bruke kunstig intelligens for å taksere eiendomsskatt på boliger. Det har gitt færre klager og kommunen har spart både tid, penger og ressurser.