Kroonieken

Share

Toen Parijs-Roubaix twee winnaars had | Kroonieken S01E01

Season 1, Ep. 1
Hoe kan het dat het aantal officiële winnaars van Parijs-Roubaix groter is dan het aantal keer dat deze klassieker is verreden? In de eerste aflevering van Kroonieken verteld Karsten Kroon je het verhaal van Parijs-Roubaix 1949.

De meeste fans in het wielerstadion van Roubaix zullen op eerste paasdag in april 1949 hard hebben gejuicht toen de Fransman André Mahé in de spint de Belg Frans Leenen versloeg, en zo de meest prestigieuze eendagswedstrijd op zijn naam schreef.

Ze zullen zijn onconventionele binnenkomst in het Vélodrome – via de perstribune en over een hek aan de overkant van de baan – wel een beetje raar hebben gevonden. Maar, in een tijd lang voordat de winnaar een kassei mee naar huis kreeg, zullen ze vervolgens hebben gezien hoe de opgeluchte renner uit Bretagne de door Rizla-sigaretten gesponsorde trofee omhoog hield op het hoogste podium.

Als ze het Vélodrome direct daarna hadden verlaten, hebben ze niet de kans gehad om hun afkeur te laten blijken toen een paar minuten later werd aangekondigd dat de winst in plaats van aan Mahé werd toegekend aan Serse Coppi, de Italiaanse renner die de achtervolgers had aangevoerd en op enige afstand op de derde plaats was geëindigd.

Maar dan zullen ze het de volgende dag wel op de voorpagina van de sportkrant L'Équipe hebben gelezen: “Mahé, eerste na 200 meter te ver te hebben gereden, later gediskwalificeerd.”

Hier is wat uitleg natuurlijk op zijn plaats…

Kroonieken - een podcast van Eurosport – is een serie terugblikken op de meest fascinerende, controversiële en uitzonderlijke renners en wedstrijden uit de wielerhistorie. Geschreven door Felix Lowe vertaald door Toon Kroon en verteld door Karsten Kroon. 

Van de enorme gok van Eddy Merckx op de Galibier in 1972 – via de ontvoeringen en controverse achter de eerste Zuid-Amerikaanse winst in een grote ronde – tot het WK waar de Amerikaanse ploeggenoten Greg LeMond en Jock Boyer bittere rivalen werden. Karsten laat het allemaal de revue passeren met iedere week een nieuwe aflevering. De artikelen van Felix zijn ook op onze site te lezen: www.eurosport.nl

More Episodes