Kroonieken

Share

Als ploeggenoten rivalen worden - het verhaal van Greg Lemond en Jock Boyer | Kroonieken S01E13

Season 1, Ep. 13
Voor de laatste aflevering van het eerste seizoen van Kroonieken gaan we terug naar 1982 – het laatste jaar dat de WK zich in Engeland afspeelde vóór Yorkshire 2019.

De wereldtitel ging naar Giuseppe Saronni, de uitgesproken Italiaanse favoriet. Maar het was Greg Lemond en zijn omstreden jacht op landgenoot Jonathan Boyer ten faveure van Saronni die de meeste aandacht trok.

Er is veel veranderd sinds 1982 – het jaar van het eerste computerviru. De Chinese regering maakt bekend dat de kaap van 1 miljard Chinezen is gerond, Ruud Lubbers formeert met de VVD zijn eerste kabinet, het laatste publieke optreden van ABBA; Elisabeth viert haar 30 jarig jubileum op de troon, Philips produceert zijn eerste CD, Visitors van ABBA , Margaret Thatcher leidde haar land door de oorlog met Argentinië dat de Falkland-eilanden wilde annexeren en we hadden allemaal behoefte aan afleiding en een verzetje. E.T. was misschien daarom de hoogst scorende film van het jaar.

Saronni flitste naar een roemrijke WK-zege in Goodwood op 5 september 1982, dankzij de helpende hand van Greg Lemond.
In de slotkilometer van de mannen-wegwedstrijd is Jock Boyer van de Nationale Amerikaanse ploeg alleen op kop na een aanval op de laatste klim. En wie zet de achtervolging in tot verbazing van commentatoren en fans? Zijn jeugdige teamgenoot Greg Lemond. 

-------------------------------

Kroonieken - een podcast van Eurosport – is een serie terugblikken op de meest fascinerende, controversiële en uitzonderlijke renners en wedstrijden uit de wielerhistorie. Geschreven door Felix Lowe vertaald door Toon Kroon en verteld door Karsten Kroon.


Van de enorme gok van Eddy Merckx op de Galibier in 1972 – via de ontvoeringen en controverse achter de eerste Zuid-Amerikaanse winst in een grote ronde – tot het WK waar de Amerikaanse ploeggenoten Greg LeMond en Jock Boyer bittere rivalen werden. Karsten laat het allemaal de revue passeren met iedere week een nieuwe aflevering. De artikelen van Felix zijn ook op onze site te lezen: www.eurosport.nl

Vind je dit een leuke podcast? Laat dan een review achter in je podcast app, dan kunnen anderen hem weer makkelijker vinden en kunnen we terugkomen met een tweede seizoen.

More Episodes